De Ongelooflijke Lotgevallen van een Arme Geluksvogel aka Slumdog Millionaire – Vikas Swarup

Dankzij de verfilming van dit debuut is Vikas Swarup bekend geworden. Maar bij mij had hij zijn faam te danken aan zijn tweede boek ‘Zes Verdachten’. Een pijlsnelle en super originele whodunnit die ik eerder dit jaar voor 50 cent zag staan bij de afgekeurde boeken in de biep. Dat bleek een geweldig boek te zijn, dus kwam ‘De Ongelooflijke Lotgevallen van een Arme Geluksvogel’ of  ‘Slumdog Millionaire’, zoals de filmversie heet (de Engelse uitgave heet Q & A) op mijn te lezen lijst.

1001004006421345Het is het levensverhaal van Ram Mohammad Thomas, een arm weeskind die nooit naar school is geweest. Hij doet (om redenen die pas later duidelijk worden) mee aan Who wants to be a Millionaire (Lotto Weekend Miljonair dus). Hij wint een miljard roepies, maar dat kan en mag helemaal niet. Dus wordt hij gedwongen een valse bekentenis af te geven dat hij de boel heeft geflest. En net als hij -gemarteld door een sadistische smeris- op het punt staat te breken is de redding daar…

In dertien hoofdstukken die lezen als korte verhalen komt vervolgens het levensverhaal van Ram Mohammad voorbij. Elk hoofdstuk eindigt met het antwoord op een quizvraag en in dat hoofdstuk lees je hoe hij het antwoord op de vraag wist. De hoofdstukken zijn stuk voor stuk boeiend, soms spannend, soms grappig, soms ronduit schokkend, India is nu eenmaal een vat vol ellende als je arm bent. Soms lijkt Ram het eindelijk goed voor elkaar te hebben, maar het noodlot zit hem -of de mensen in wiens omgeving hij zich bevindt- continu op de hielen waardoor het ‘geluk’ meestal van korte duur is.

Net als Zes Verdachten weer een razendsnel weg te lezen boek, zwarte humor, spanning, dood en verderf. Het zit er allemaal in. Misschien is Zes Verdachten nog iets leuker, maar veel scheelt het niet.
Goed nieuws: De derde roman is geschreven!
Slecht nieuws: Maar moet nog vertaald worden.

 

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.