Breinvampiers (Dan Simmons) – Een samenzwering van Idioten (John Kennedy Toole)

Sonofrikus kwam langs en bracht twee boeken mee die ik mocht lenen. Te weten Breinvampiers van Dan Simmons en “Een samenzwering van Idioten” van John Kennedy Toole.

Breinvampiers van Dan Simmons

Om met “Breinvampiers” te beginnen, dat is een boek uit de Stephen King school. Alledaagse horror zeg maar. Breinvampiers gaat over een aantal mensen die het vermogen hebben mensen te manipuleren met hun brein. Twee ouwe dametjes en een ouwe nazi versus de dochter van één hun slachtoffers en een ouwe jood. De nazi en de jood kenden elkaar van vroeger. Wat volgt is een lang verhaal waarin het recht uiteindelijk zegeviert. Enige minpunt vond ik dat het wel iets korter had gekund. De clichés die bij dit genre horen til ik verder niet zo zwaar aan. Onderhoudend & spannend. Ik weet nog dat ik in die tijd in de supermarkt was en dat een oud vrouwtje mij vroeg of ik voor haar een rol beschuit van het bovenste schap wilde pakken. Hetgeen ik deed. Waarna ik denkend aan het boek dacht “oh shit…”.

Een samenzwering van Idioten van John Kennedy Toole.

“Een samenzwering van idioten” gaat over Ignatius J. Reilly. Een dikke, bizar geklede arrogante stinkende hufter die iedereen om heen terrorisseert en zo gek als een deur is. De eerste 150 bladzijden heb ik mij er prima mee vermaakt, maar na 200 bladzijden ben ik gestopt. Ik had het idee dat ik het nu wel weer wist met Ignatius J. Reilly. Iets wat ik ook tegenwoordig ook heb bij boeken van Herman Brusselmans. Dat het teveel van hetzelfde wordt en dat het me dan niet meer boeit. Ik weet niet of de boeken van Brusselmans minder zijn geworden in de loop der tijd of dat het aan mij ligt, want vroeger las ik zijn boeken wel graag en ook altijd uit. Ik heb tegenwoordig bij Brusselmans het idee dat hij wat gemakzuchtig is. Hop, van achter in de poes en dat keer 200 en weer een boekje klaar. Om het even te chargeren.

Maar goed, ik dwaal af. Al maakt dat niet uit. Want ik was toch al klaar. Al wil ik er toch wel even aan toevoegen dat het toch wel een te gek boek is. Alleen had het de helft minder dik moeten zijn.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.