Acid House (Irvine Welsh) & Een kist Exploderende Mango’s (Mohammed Hanif)

Acid House van Irvine Welsh

Irvine Welsh (die van oa Trainspotting) is één van mijn favoriete schrijvers. Omdat de Nederlandse versie van zijn in 2008 verschenen boek wel heel erg lang op zich laat wachten had ik Acid House, de bundel met korte verhalen van Irvine Welsh, maar weer eens uit de kast getrokken. Tussen de boeken van 2010 door zo nu en dan een kort verhaal van Welsh, het leek mij een prima idee. En dat was het uiteraard ook. Maar schiet fuckin’godver eens op met het vertalen van dat bloody “nieuwe” fuckin’ boek! Stelletje godverdomde kut eikels. (Om het maar eens op zijn Irvine Welsh te zeggen). Al denk ik dat ik -nu ik weet dat Crime niet in fonetisch Schots geschreven is- Crime maar uit de biep alhier te Grunn haal en in het Engels ga lezen. Fuckin’ onbegrijpelijk dat boeken van Welsh niet sneller vertaald worden. Ook Reheated Cabbages (een serie korte verhalen) is nog steeds niet vertaald. Lazy shitfuckin’ asswipe mutherfucking assmunge eatin’ cuntfaces from hell nog on to.

Het laatste boek wat ik dit jaar las is “Een kist ontploffende mango’s”

“Een kist ontploffende mango’s” van Mohammed Hanif. Over de aanslag op de Pakistaanse militair dictator Zia ul Haq in 1988. Fictie gecombineerd met feiten in een vlammende satire op de paladijnen, stroopsmeerders en samenzweerders rondom de uiterst paranoïde Generaal Zia. Het boek heeft twee verhaallijnen. Het ene gaat over de Generaal die even gelovig als paranoïde blijkt te zijn. Met fraaie bijrol voor zijn kenau van een First Lady. Je zou bijna denken dat Hanif overdrijft in zijn beschrijving van een schele generaal met een potsierlijk snorretje en een gladgekamde glimmende haardos met middenscheiding. Totdat je op Google zoekt op Zia ul Haq. Dan blijkt dat de man er ook echt zo uit zag. 

 

 De andere verhaallijn gaat over Ali Shigri, een luchtmacht officier. Zijn vader heeft zelfmoord gepleegd, maar Ali heeft het idee dat zijn vader vermoord is. En Ali zint op wraak. Als Ali’s vriend Obaid op een dag verdwenen is uit de Pakistaanse luchtmachtbasis wordt Ali onder zware druk gezet om te vertellen wat hij weet over de verdwijning van Obaid. Dubbele belangen van dubieuze militairen voorkomen dat hij vast blijft zitten. In ere hersteld is Ali er bij op de dag dat Generaal Zia’s vliegtuig verongelukt. Wat volgt is een prachtige apotheose waarin de nooit opgehelderde aanslag op Generaal Zia toch nog opgehelderd wordt, door middel van een samensmelting van een aantal complottheoriën die ook echt de ronde gaan. Generaal Zia had zich in zoveel kringen onmogelijk gemaakt dat er wel heel veel partijen baat hadden bij zijn dood. Boekentip van de maand wat mij betreft. Grappig maar niet lollig, spannend en een mooi beeld gevend van het gekonkel in en rondom de top van het grootste Islamitische land ter wereld, Pakistan, met zijn 130 miljoen inwoners.

1. De da Vinci Code – Dan Brown
2. Kafka op het strand – Haruki Murakami
3. Voetbalkoorts-Nick Hornby
4. De Vliegeraar – Khaled Hosseini
5. Imagica – Clive Barker
6. Aasgieren- Dan Simmons
7. Een samenzwering van Idioten -John Kennedy Toole (200 blz)
8. 10 jaar Dijkshoorn- Nico Dijkshoorn
9. After Dark-Haruki Marukami
10. Haagse Liefde & Vieze Engel-PF Thomése
11. Spoetnikliefde-Haruki Marukami
12. 2666-Roberto Bolano
13. Duizend Schitterende Zonnen – Khaled  Hosseini
14. Blauwe maandagen – Arnon Grunberg
15. Acid House – Irvine Welsh
16. Een kist Exploderende Mango’s- Mohammed Hanif

Advertenties

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Acid House (Irvine Welsh) & Een kist Exploderende Mango’s (Mohammed Hanif)

  1. Pingback: Boekeman- Onze Lieve Vrouw van Alice Bhatti – Mohammed Hanif | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s