Ajax Europa Cup II Winnaar 1987, tweede ronde Olympiakos Piraeus

De loting voor de tweede ronde koppelde Ajax aan Olympiakos Piraeus uit Griekenland. Een ouwe bekende, 3 jaar geleden liep Ajax zich in de eerste ronde van de EC1 thuis stuk op de Griekse muur en bleef het 0-0. Uit kreeg Ajax meer ruimte, maar wist het opnieuw niet te scoren. De Grieken (met o.a. de latere Vitesse trainer Herbert Neumann en oud FC Den Haag speler Roger Albertsen in de ploeg) scoorden ook niet. Edo Ophof kreeg rood en Ajax ging met 10 man de verlenging in. Waar het onderuit ging. De Griekse spits Anastopoulos opende na 2 minuten in de verlenging de score en in de 119 de minuut besliste hij het duel: 2-0. Ajax weer in de eerste ronde uitgeschakeld. Drie jaar later mocht Ajax het opnieuw proberen tegen Olympiakos….

Net als 3 jaar geleden speelde Ajax eerst thuis en zou de beslissing dus in Athene vallen. Als Ajax verder wilde komen zou er in tegenstelling tot de vorige keer nu wel een goede uitslag neer gezet moeten worden. De hel van Athene nog in het achterhoofd; 120 minuten hysterisch gillende Grieken waren er destijds in geslaagd Ajax van zijn stuk te brengen. Het zou echter een wedstrijd worden die in niets deed denken aan het moeizame gedoe van de vorige poging. Vanaf minuut 1 wervelde Ajax over het veld van de Meer en werd daarbij geholpen door de vlotte 1-0 van Johnny Bosman. Hij was al na 7 minuten succesvol. Ajax denderde door en kreeg loon naar werken toen Frank Rijkaard op slag van rust de 2-0 binnen knalde. Ook na rust ging de Ajax demonstratie vrolijk verder. Na 8 minuten lag nummer 3 in het net. Marco van Basten! Mocht er nog twijfel bestaan over de slagingskans in Athene’s Inferno, dan werd die 6 minuten voor tijd door Arnold Mühren weg gehaald. 4-0. Dat moest wel voldoende zijn. Dat was ook de mening van de trainer van de Grieken. Hij zei na afloop dat Olympiakos zich niet hoefde te schamen voor deze schrobbering, want ze hadden (voorspelde hij) verloren van de toekomstige winnaar van dit toernooi. De man was dus aardig onder de indruk geraakt van Ajax. Ik ook, ik kan mij deze wedstrijd nog redelijk goed herinneren. Maar ik dacht toen nog dat de woorden van de Griekse trainer meer bedoeld waren om de eigen wanprestatie te verdoezelen. Ajax de EC II winnen ? Kom op zeg ! Ze werden al jaren in de eerste dan wel hooguit de tweede ronde uitgeschakeld.

De uitwedstrijd op 5 november kende een compleet ander karakter dan die van de vorige tweestrijd 3 jaar eerder. Toen een volgepakt  Olympisch Stadion in Athene, nu was het vrij rustig in het stadion. Halfvol is volgens mij nog positief uitgedrukt. Ajax had de buit al binnen en voetbalde daar ook naar. Het was dan ook geenszins verrassend dat de Grieken een klein kwartier na rust via Kapouranis de leiding namen. Maar goed, met een 4-0 voorsprong op zak weinig reden tot paniek. De Grieken bleven de betere, maar de 1-0 kreeg geen vervolg. Sterker nog, 1 minuut voor tijd scoorde Jan Wouters zelfs nog 1-1. Onverdiend, maar what the Fuck ? Het was bovendien nog een zeer fraaie treffer ook. Van een metertje of 25 joeg Wouters een afgeslagen bal in de bovenhoek achter de Olympiakos keeper.
Drie dagen later stond Ajax-FC den Bosch op het programma, de wedstrijd van “de omhaal”.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Ajax, Voetbal. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.