Ajax Europa Cup II Winnaar 1987, de Kwartfinale, Malmo FF

Voor het eerst sinds het seizoen 1979-80 was Ajax er in geslaagd verder te komen dan de tweede ronde cq te overwinteren in Europa. In 1979-80 had Ajax via HJK Helsinki (2x 8-1 winst) Omonia Nicosia thuis (10-0 met 5 goals van Sören Lerby en een zware afgang (4-0 14 dagen later in Nicosia) Racing Strasbourg (uit 0-0/thuis 4-0) de halve finale bereikt. Daarin werd destijds verloren van de houder en eveneens latere winnaar in dat seizoen Nottingham Forest. (Uit 2-0 verloren, thuis slechts 1-0 door Sören Lerby). Nu was Ajax dus in 1986/87 gevorderd tot de kwartfinale.
Daarin was Malmö FF de tegenstander.

Johan Cruijff en Malmö FF trainer Roy Hodgson zien het al. Malmö FF-Ajax zal uitgesteld moeten worden wegens het dikke pak sneeuw wat op het veld ligt.De heenwedstrijd in Malmö staat gepland voor 4 maart, maar zal vanwege enorme sneeuwval op de wedstrijddag geen doorgang vinden. De al gearriveerde Ajax supporters kunnen onverrichter zake terug naar Amsterdam. De wedstrijd zal worden ingehaald op zaterdag 14 maart.
Afbeelding
Tien dagen later sneeuwt het niet meer, maar het veld ligt er nog steeds slecht bij. Voor 20.186 toeschouwers krijgt Ajax mogelijkheden op de 0-1 via Bosman en van Basten, maar het leidt niet tot goals. Ajax heeft op het slechte veld moeite met het lange halen gauw thuis voetbal van Malmo FF. Vlak voor rust versierd Torbjörn Persson een twijfelachtige strafschop. Hij benut hem zelf: 1-0 voor Malmö FF. Tevens de eindstand. Geen fijn uitgangspunt tegen de stugge Zweden.

Afbeelding
Marco van Basten in de drukte. Links de ingevallen Bergkamp (16).

Afbeelding

Vier dagen na de wedstrijd in Zweden is de return in de Meer. Op zijn 87ste verjaardag zou Ajax zijn 24.775 toeschouwers trakteren op een memorabel EC avondje. Al na 13 minuten opent Marco van Basten de score met een machtig schot in de bovenhoek. Ajax blijft drukken, er komen kansen, maar de 2-0 blijft uit. Zelfs als John van ’t Schip een strafschop mee krijgt. Marco van Basten mag aanleggen, maar mist. Een kwartier na rust is het dan wel raak. Aron Winter scoort en Ajax staat op 2-0. Elf minuten later is het zelfs 3-0 als van Basten revanche neemt voor zijn gemiste strafschop. Hij rond af na een beheerste en oogstrelende actie. Ajax laat zich vervolgens verleiden tot Gallery Play, maar krijgt daarvoor de rekening gepresenteerd als Menzo een vrije trap van Persson laat glippen en Lindman de rebound binnen schiet. 3-1. Nog 9 minuten te gaan en Malmö heeft nog maar 1 treffer nodig. Het wordt nog 10 minuten billenknijpen, Stanley Menzo laat zien beter te kunnen keepen dan te rekenen want in de laatste minuut brengt hij de bal razendsnel terug in het spel, hij denkt dat Ajax nog een goal nodig heeft voor de volgende ronde. Maar Menzo hoeft niet te wanhopen, zijn foutje kost Ajax niet de halve finale, Malmö scoort niet meer, Ajax wint met 3-1.Behalve de wedstrijd van van Basten was het vooral ook de wedstrijd van een 17 jarige HAVO scholier die zijn eerste stappen in het EC voetbal zette. Dennis Bergkamp debuteerde deze wedstrijd als rechtsbuiten voor eigen publiek in het Europese circus. En deed dat geweldig, hij was 1 van de uitblinkers bij Ajax. In de 89ste minuut krijgt hij een publiekswissel. Vier dagen eerder had hij als invaller zijn Europese debuut gemaakt.

Bergkamp tijdens zijn Europese thuisdebuut Ajax-Malmö FF

“Dennis stond tegenover een linksback met 102 interlands. Een gevierde vedette. Maar Cruijff zei in de bespreking tegen Dennis: ‘Jij speelt tegen een ouwe lul, hij kan niet draaien, hij kan niets’. En wat gebeurde er? Dennis speelde die jongen helemaal kleurenblind.”
Frank Rijkaard herinnert zich het thuisdebuut van de 17-jarige Dennis Bergkamp tegen het Zweedse Malmö

 

Ajax zat zowaar in de halve finale en trof daarin Real Zaragoza.
Wordt vervolgd…

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Ajax, Voetbal. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.