Ajax Europa Cup II Winnaar 1987, de halve finale, Real Zaragoza

Op woensdag 8 april staat de heenwedstrijd in de halve finale op het programma. Real Zaragoza heet de tegenstander en Ajax begint uit. Na de hitte van Bursa en de sneeuw van Malmö zijn de weersomstandigheden wederom bizar.De regen is met oudtestamentische hardnekkigheid neergedaald in Zaragoza’s La Romareda, voetbal is op het doorweekte veld (moeras) onmogelijk, edoch “The show must go on”.

 

In de beginfase maakt Ajax de fout het eigen spelletje te willen spelen. Dat is echter onmogelijk op deze grasmat. De bal rolt nauwelijks, want blijft herhaaldelijk steken in een waterplas. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat Ajax in de 14de minuut op achterstand komt. Ruben Sosa scoort 1-0. Het lijkt alsof Ajax plotseling doorheeft hoe het spel gespeeld moet worden, door de lucht! Het leidt al vlot tot de gelijkmaker. Drie minuten na de 1-0 kopt Robbie Witschge uit een voorzet van Johnny van’t Schip raak: 1-1. Ajax heeft de smaak te pakken en laat Zaragoza bij vlagen alle hoeken van het zwembad zien.
Twee minuten na rust heeft Johnny Bosman succes. Hij kopt de 1-2 binnen. Dat kunstje herhaalt hij amper 10 minuten later. 1-3 in de 55ste minuut.

Zaragoza raakt gefrustreerd en uitgerekend Ajax’EC II topscorer en man of the match John Bosman laat zich provoceren en moet met rood van het veld.

Net als zijn provocateur trouwens, zodat beide ploegen met 10 man de wedstrijd beeindigen. Maar niet voordat Senor 19 minuten voor tijd voor tijd uit een strafschop voor 2-3 heeft gezorgd. Beide ploegen waterpolo’en nog naar wat mogelijkheden, waarbij Zaragoza nog een keer dicht bij de 3-3 is, maar Ajax houdt stand en neemt afscheid met natte voeten, maar met een prima uitgangspositie voor de return.

 

Woensdagavond 22 april. Het Olympisch Stadion is met 55.000 toeschouwers tot aan de nok gevuld voor de return tegen Real Zaragoza. Ronald Spelbos (geblesseerd) en John Bosman (voor 2 wedstrijden geschorst) worden vervangen door Arnold Scholten en Aron winter. Het begin oogt Ajax nog wat nerveus, maar als Johnny van ’t Schip na 17 minuten de score opent is de Beer los. Ajax speelt een fantastische wedstrijd, de beloning in de vorm van doelpunten blijft echter lang uit. Pas 18 minuten voor tijd valt de 2-0 (Robbie Witschge), uiteindelijk bepaald Frank Rijkaard in de slotminuut de eindstand op 3-0. Ajax fans bestormen na afloop het veld, maar de UEFA is coulant, Ajax wordt er niet voor gestraft. Ajax kan zich gan opmaken voor zijn eerste europese finale sinds 1973.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Ajax, Voetbal. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.