Hard Gras 78 “Geef me nog twee dagen”

 
Vannacht de nieuwe Hard Gras gelezen, het derde boek van Marcel van Roosmalen over een jaar Vitesse. “Zonder twijfel het beste deel” volgens de promopraatjes op de website (die alle liefhebbers van Abu.com vandaag natuurlijk checken omdat-zo is de plannning tenminste- daar vandaag mijn bijdrage aan “lezerspost” geplaatst wordt). Persoonlijk vind ik het eerste van de drie delen nog steeds de beste, maar dat neemt niet weg dat ook dit deel weer geweldig is. De ingrediënten werden van Roosmalen dan ook hapklaar aangeleverd. Omdat Jordania niet altijd benaderbaar is zijn de hoofdrolspelers zijn slippendragers. Ted van Leeuwen bijvoorbeeld. Een karikatuur van een directeur bij een betaald voetbalclub. Niet de enige directeur, want bij Vitesse loopt ook nog Paul van der Kraan rond. De twee krijgen op de terugreis van het overwinterkamp in Turkije woorden en staan te bekvechten waar iedereen bij staat. Ook de vorige voorzitter/eigenaar Maasbert Schouten komt voorbij. “Oliebol van het Jaar” in 2010 dankzij zijn iets te optimistische toespraak op de dag dat bekend werd dat Vitesse overgenomen werd door een Georgische miljonair. Jiskefet tv.
Nu inclusief de regie aanwijzingen (laat een stilte vallen… kijk naar Jordania, geef hem een hand…). En tsja, bij Vitesse was het een rare boel en blijft het een rare boel. Een vreemdelingenlegioen, een clown die een persiflage op een trainer is, spelers die zijn bloed wel kunnen drinken, Ted van Leeuwen die bedenkt dat de officiële voertaal bij Vitesse Engels moet zijn, bizarre persconferenties en persuurtjes en zo gaat het 106 bladzijden door. Na afloop van het seizoen verliest Vitesse van derdeklasser SML. Clowntje Ferrer vind dat niet raar want “SML is a very strong team”. Trainer Ferrer is inmiddels ontslagen en Vitesse is in een soap met ADO gewikkeld om John van den Brom los te weken.
En oh ja, Ester Bal is ook weer van de partij. Steevast de enige normale persoon in de Vitesse boeken van Marcel van Roosmalen. Die in februari zijn buik eigenlijk al helemaal vol heeft van Vitesse, zo laat hij in het boek weten. De beste van de drie? Nee. Aanrader? Echt wel.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.