Lezen Lekker & Gezond: Irvine Welsh-Misdaad

Irvine Welsh (die van oa Trainspotting) is één van mijn favoriete schrijvers. Omdat de Nederlandse versie van zijn in 2008 verschenen boek Crime wel heel erg lang op zich laat wachten had ik Acid House, de bundel met korte verhalen van Irvine Welsh, maar weer eens uit de kast getrokken. Tussen de boeken van 2010 door zo nu en dan een kort verhaal van Welsh, het leek mij een prima idee. En dat was het uiteraard ook. Maar schiet fuckin’godver eens op met het vertalen van dat bloody “nieuwe” fuckin’ boek! Stelletje godverdomde kut eikels. (Om het maar eens op zijn Irvine Welsh te zeggen). Al denk ik dat ik -nu ik weet dat Crime niet in fonetisch Schots geschreven is- Crime maar uit de biep alhier te Grunn haal en in het Engels ga lezen. Fuckin’ onbegrijpelijk dat boeken van Welsh niet sneller vertaald worden. Ook Reheated Cabbages (een serie korte verhalen) is nog steeds niet vertaald. Lazy shitfuckin’ asswipe mutherfucking assmunge eatin’ cuntfaces from hell nog on to.

Schreef ik 1 dag voor oudejaarsdag 2010.
 
Nadat ik het boek uiteindelijk in het Engels bij de biep geleend had zag ik dat de NLse vertaling uit ging komen. En omdat ik nu eenmaal liever Nederlands lees dus nog even gewacht en alsnog de NLse vertaling geleend en -deze week- gelezen.

Misdaad gaat over Ray Lennox die ook in Smeris (Filth), een ander Irvine Welsh boek, voor komt. Ray is een Schotse smeris die met zijn verloofde voor een vakantie naar Florida gaat. Hij is in de war na een zaak waarin hij een kinderverkrachter op heeft gepakt, helaas te laat, want het kind is niet alleen verkracht, maar ook vermoord. Omdat zijn verloofde de godganse dag over hun geplande trouwerij zit te ouwehoeren gaat Ray er op een avond rap op uut. Hij ontmoet twee geile wijfe die hem uitnodigen voor een nachtje sex en coke. Bij de dames thuis voegen zich nog twee mannen bij het feestende trio. Als Ray even later geschreeuw hoort gaat hij kijken en ziet dat één van die twee het tienjarige dochtertje van één van beide dames wil gaan misbruiken. Ray ontfermt zich vervolgens over het meisje en neemt haar mee om haar uit de vieze vingers van een groep pedo’s te houden en om die pedoclub uiteindelijk op te rollen.
Het boek gaat dus over de jacht op kinderverkrachters, zowel in Schotland (door middel van flashbacks naar de zaak die Ray emotioneel sloopte) als in Miami. Met wat zijlijntjes naar een gebeurtenis in zijn familie en een traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd.

 Het is Welsh’ eerste thriller en daarmee een stapje opzij van het ge-eikte Welsh verhaal over kleurrijke zatlappen, druggebruikers, viespeuken en idioten. Ik vond het met afstand het minste boek wat ik van Welsh gelezen heb. Het is niet slecht, ook niet saai, maar te gewoontjes. Met een wat zoetig einde bovendien. Er zitten best wel goeie stukken in, daar niet van, maar het was absoluut niet de Welsh waar ik op rekende, ook met de wetenschap dat dit een wat ander boek zou zijn dan de vorige Welsh boeken. Misdaad ontbeert ook nog de nodige spanning en vaart die thrillers nodig hebben. Het is een onderhoudend boek, niet slecht, maar zeker niet zo bijzonder als de vorige werken van Welsh. Een zes en een halfje. Nou vooruit, omdat het Irvine is, een zeven.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lezen Lekker & Gezond: Irvine Welsh-Misdaad

  1. Pingback: Lezen Lekker & Gezond, het jaaroverzicht | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.