PSV-Ajax (beker 1983)

PSV-Ajax. Niet echt de favoriete uitwedstrijd voor de meeste Ajacieden. Hopelijk komt er zondag weer een onvergetelijke (in positieve zin) bij, maar meestal is het hamm’neggs voor Ajax.
Enkele uitzonderingen daargelaten dan. De 1-5 op 18 maart (Ajax’ verjaardag) 2007, de 1-4 in het jubeljaar 1994/95 en nog een 1-4 in 1989. Paar gelijkspelletjes en dan hebben we het wel gehad qua leuke PSV-Ajax’ en.

1989 PSV-Ajax 1-4, onze trainer vs Hans Gillhaus
De mooiste was de 1-5, da’s logisch. Maar die komt  een andere keer nog wel eens aan bod.Nu de spannendste PSV-Ajax (met happy end, anders heb je er nog niks aan). Een beker PSV-Ajax uit 1983.


Dick Schoenaker is dicht bij de 1-1, maar Pim Doesburg redt PSV.
Verder vlnr scheidsrechter Mulder, Peter Boeve, Huub Stevens en Marco van Basten

De KNVB heeft een historie van idiote regels wat de beker betreft en ook in 1982/83 was het weer raak. De KNVB had bedacht dat er sowieso uit en thuis gespeeld ging worden, niks raars tot nu toe. Maar men had ook bedacht dat als beide teams een wedstrijd wonnen het niet meer uitmaakte wat de uitslag was, er kwam sowieso verlenging. Je kon dus thuis met 12-0 winnen, als je uit met 1-0 verloor was er toch verlenging. Gevolg was dat veel wedstrijden na de 2-0 uit gingen als een nachtkaars.

Op 30 maart 1983 was de wedstrijd in Amsterdam, Ajax won met 2-0 (door goals van Cruyff  in de 22′ en van Basten in de 72′). Twee weken later werd het in Eindhoven ook 2-0. Verlengen dus. Uitgoals telden ook niet meer, dus het begon gewoon met 0-0. Een minuut nadat de verlenging begon stond het al 1-0 voor PSV door een goal van Hallvar Thoresen. Ajax kreeg vervolgens kans op kans en miste in de 96′ minuut via Edo Ophof zelfs een strafschop (loeihard tegen de lat). Het einde van Ajax’ bekeravontuur was nabij, nog een paar tellen blessuretijd en dan was het bekeravontuur voorbij en zou Ajax in de halve finale stranden. Ik (14 jaar oud) zat thuis beneden op de bank met de koptelefoon op Langs de Lijn te luisteren, met de kop op onweer. Evert ten Napel : “Nog 15 seconden, dan zit het erop, één ding is zeker, PSV gaat naar de finale”. 

Maar toen… Uittrap Piet Schrijvers, balverlies Ajax, Ophof herovert de bal, geeft een verre dieptepass op Jesper Olsen, maar voordat de Vlo iets kan doen schiet PSV’er Ernie Brandts de bal vanaf een meter of 16 achter zijn eigen keeper! Ik sprong op, schreeuwde, juichte, ging helemaal uit mijn dak! Mijn moeder was wel wat gewend met haar fanatieke Ajaciedenzoon, maar die schrok zich deze keer een hartverzakking van die uit het niets gekomen uitbarsting. De hond vluchtte onder de tafel, de kat hing in de gordijnen en de goudvis verslikte zich en verdronk in zijn kom.

Penalty’s dus.
Hallvar Thoresen en Jung Mo Huh misten de eerste twee penalty’s voor PSV, Schrijvers stopte ze. De eerste twee van Ajax gingen er wel in (Lerby en Ophof). Poortvliet zette PSV op 1-2, Wim Kieft miste, Ton Lokhoff zette PSV op 2-2 en Dick Schoenaker benutte de vierde Ajax penalty, 2-3. De vijfde PSV penalty moest er in, anders was het over & sluiten voor PSV. Piet Wildschut oog in oog met de Beer van de Meer. En de Beer zegevierde, hij stopte zijn derde strafschop en daarmee was Ajax door naar de finale. Die (in twee duels) van NEC werd gewonnen.
Ongeveer 25 jaar later heb ik op Marktplaats een DVD gekocht en daar stond de samenvatting van deze PSV-Ajax ook op. Wat een feest om terug te zien! En bij de 1-1 van Ernie Brandts zat ik weer te juichen.


1 Theo Reitsma in het Studio Sport decor van 1983
2 Ernie Brandts schiet in eigen goal
3 + 4 Piet Schrijvers in afwachting van en triomferend na de laatste penalty 
5 Piet Schrijvers stopt de penalty van Piet Wildschut
Advertenties

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Ajax, Voetbal. Bookmark de permalink .

Een reactie op PSV-Ajax (beker 1983)

  1. Pingback: Ik heb ooit een Ajax-pyjama gehad… | VLIEG OP DE MUUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s