Boekje lezen, Stephen King — 22-11-1963

Op (internet) op zoek naar een te lezen boek stuitte ik op lovende kritieken voor het nieuwe boek van Stephen King. Toen ik een jaar of 16 was las ik een tijd veel boeken van Stephen King, maar de laatste jaren was ik Stephen King wat uit het oog verloren. Wel eens een (recent) King boek bij de biep geleend, maar echt boeien deed het me niet meer.  Jammer, want ik doolde altijd graag rond in het universum van Stephen King. Toen ik nog in Kutdorp aan Zee (population 250, Boredom guaranteed) woonde en in mijn late tienerjaren leefde zat ik vaak op mijn met voetbal en punk behangen jongenskamer tot diep in de nacht te lezen. Vette stick roken en even later zat ik in Derry, Maine.

Maar goed, positieve reacties op het nieuwe boek van Stephen King dus. Bijna 900 pagina’s maar “never a dull moment”, zo las ik her en der. En zo kwam het dat ik de afgelopen 2 weken terug was in het universum van Stephen King.
Het verhaal gaat over een man die een doorgang vindt terug naar 1958. “Wat gebeurt er als ik daar blijf tot 1963 om de moord op JFK te voorkomen?” is de kernvraag die de man zich stelt. Geen Veendam Vietnam oorlog bijvoorbeeld?
Er zit een veiligheidspal in het tijdreizen. Als je weer terug naar 2011 gaat is het daar maar twee minuten later, hoe lang je ook in 1958 gebleven bent. En als je weer naar 1958 gaat is alles wat je tijdens je vorige bezoek verandert hebt ongedaan gemaakt.

De hoofdpersoon blijft eerst een tijdje om op proef wat dingen te veranderen. Na kort terug te zijn geweest in 2011 gaat hij uiteindelijk voor het verijdelen van de aanslag op JFK. Hij blijft 5 jaar in de late 50’s en vroege 60’s. Hoe dat afloopt verklap ik uiteraard niet. Het sterkste deel van het boek is het begin en einde. Tussen (globaal) bladzijde 350 en 550 vond ik dat er niet erg veel gebeurde en dat stuk had wat mij betreft wel iets korter gekund. Toch ging het nooit echt vervelen, al was het maar omdat dat deel ook een aardig beeld geeft van het Amerikaanse leven in die tijd en ook van de achtergronden van zowel Lee Harvey Oswald als de mensen die om hem heen leefden. Maar de echte vaart zat vooral in het eerste en laatste deel van het boek. Hou je dus een bladzijde of 6 a 700 tempo over. Goeie deal dus.

Verwijzingen naar andere King boeken (enkele kinderen uit “It” komen er in voor als de hoofdpersoon in Derry, Maine terecht komt), het “butterfly effect” bij tijdreizen, de verwondering van een 35 jarige uit 2011 die in 1958 terecht komt, de vreemde effecten die zijn daden lijken te hebben, de voorbereiding op het voorkomen van de aanslag op JFK, liefde en vriendschap, gokken met voorkennis, overal tabaksrook, bewakers van het gat in de tijd en na vijf jaar terug naar je eigen tijd gaan om te ontdekken wat er gebeurd als je de geschiedenis een beetje verandert, dat is een deel van wat je krijgt in 22-11-1963. Ik vond het al met al een mooi verhaal, een zeer onderhoudend boek en ik heb er weer een dagdroom bij. Wat als ik terug in de tijd kon gaan en in het Dokkum (of Groningen om mijn part) van 1958 terecht kwam…

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Boekje lezen, Stephen King — 22-11-1963

 1. Voorzitter CFA zegt:

  Is het wat voor mij denk je?

  • De rol van JFK is vrij beperkt, als dat is wat je wilde vragen, hij komt pas in het verhaal voor op 22-11-1963 en dan zijn we al een flink stuk op weg. Aan de andere kant geeft het wel een mooi tijdsbeeld, dus als je Stephen King ook nog enigszins kunt waarderen dan zou ik zeggen go ahead eagle.

   Wat een sof he? 3-2 in de laatste minuut. Maar wel door Damyano Grootfaam. Mooinaam.

 2. Voorzitter CFA zegt:

  De Voorzitter van het CFA heeft dit boek voor vaderdag gekregen. Ik ben helemaal niet zo’n Kingfan, maar het kan me bekoren. Ik ben nog slechts bij blz. 80, dus nog zo’n 800 te gaan.

 3. Pingback: Boekeman blikt terug: Wat ik las in 2012 | Abubakari de Vries' Blog

 4. Pingback: Boekeman gaat op vakantie en neemt mee… Empire Falls – Richard Russo en Blinde Wilg, Slapende Vrouw – Haruki Murakami | Abubakari de Vries' Blog

 5. Voorzitter CFA zegt:

  Vanaf A.s. Maandag 11 april op Fox (ziggo kanaal11) wordt de miniserie hiervan uitgezonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.