Boekeman: De Gebroeders Sisters-Patrick deWitt (2011)

Op 25 april schreef ik:
Zo kocht ik vorige week “The Sisters Brothers”. Op het voetbalforum (waar het dus niet alleen over voetbal gaat) kwam ik de volgende wervende tekst van Venceremos over dit boek tegen:
Wat ik misschien wél enigszins ‘fabelachtig’ vond, is de recente anti-Western The Sisters Brothers van Patrick DeWitt. Anti omdat het eens niet over heldendaden, gerechtigheid en eenzaamheid gaat. Moreel verval, de veranderlijkheid van vriendschaps- en familiebanden en het quixotische najagen van een schat ergens achter de regenboog, daar gaat het in dit boek om. Dit alles wordt gelardeerd met een forse laag gitzwarte humor en flinke portie absurd/manisch/lachwekkend geweld.

En dat vond ik wel goed klinken en aangezien ik nog voor ongeveer 67.000 euro aan VVV bonnen heb liggen (dankzij kerstpakketten en Sinterklaaspresentjes van mijn werk) heb ik maar een paar bonnen geruild voor een (vermoed ik dus) goed boek.
________________________________________________________________
BOOK REPORT TIME
De Gebroeders Sisters zijn Charlie en Eli, twee huurmoordenaars die op zoek moeten naar Kermit Warm, die zou hun opdrachtgever “the Commodore” op hebben gelicht. De goudkoorts wiert telig en dat levert een bonte stoet van gelukszoekers en pechvogels op.
Het boek is het verhaal van de trip die ze maken van Oregon City naar San Fransisco om Warm op te sporen. De verteller is Eli, hij is de broer die twijfelt aan zijn baan als meedogenloos killer en wil eigenlijk wel afscheid wil nemen van dit leven. Hij is een zachtaardig type, die helemaal lyrisch wordt van het ontdekken van de genoegens van het tandenpoetsen en uit is op huisje boompje beestje. Hij is dan ook nogal snel verliefd, al houdt hij het er zelf op dat hij verliefd is op het idee dat een vrouw hem aandacht schenkt en niet zo zeer verliefd is op de vrouw zelf. Daarnaast kampt hij met een krakkemikkig paard omdat zijn vorige paard bij de vorige klus het leven heeft gelaten.
Zijn oudere broer Charlie is de leider van de twee die geen twijfel kent voor wat zijn professie betreft. Hij schiet wie hem in de weg loopt het liefst gelijk neer, with no remorse.
Hij zuipt veel brandewijn en tijdens de vette katers de day after is zijn lontje nóg korter.

Op hun reis komen ze allerlei kleurrijke types tegen, er overkomt hun het één en ander, er veranderen bepaalde dingen, zaken zijn niet wat ze lijken en meer van zulks. Actie en humoristische dialogen wisselen elkaar af. Een mooi verhaal, vlot weglezend (ook niet een heel dik boek, bijna 300 pagina’s), en zoals Venceremos dat hierboven al zei, een “a-typische” originele western. Waarin dingen niet geromantiseerd worden, maar waarin dingen gaan zoals ze in het echt gaan.
Ik kreeg er een beetje Coen Brothers western gevoel van. En ja, dat is inderdaad een positief gevoel.

Ik was eigenlijk van plan om nu “Game of Thrones” te gaan lezen. Maar omdat ik dat boek bij de biep vandaan had en er na mij nog 12 wachtenden zijn kon ik hem niet verlengen. En dik 800 bladzijden in 3 weken, dat was haastwerk geworden. Of het was gewoonweg niet gelukt. Komt nog bij dat de trilogie inmiddels al zes(!) delen behelst. Allemaal rond de 800 bladzijden. En dat trekt mij niet heel erg. Misschien in de vakantie nog maar eens proberen. En misschien ook wel niet.
Op dit moment lees ik “de Vervolging” van Alessandro Piperno. Over een oncoloog van goede afkomst wiens leven in een hel verandert als hij verdacht wordt van ongezonde belangstelling voor het twaalfjarige vriendinnetje van zijn zoon.
Daarover later meer.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Boekeman: De Gebroeders Sisters-Patrick deWitt (2011)

  1. Pingback: Boekeman blikt terug: Wat ik las in 2012 | Abubakari de Vries' Blog

  2. Pingback: Boekrecensie: AFWASSINGEN – PATRICK deWITT (2009) | Abubakari de Vries' Blog

  3. Pingback: Abubakari leest Ondermajordomus Minor – Patrick deWitt | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.