Panini Worldcup 1982: Oranje op het WK(!) (deel 2)

Goed, Oranje had zich dus in extremis nog weten te plaatsen voor Spanje. Cruijff was terug, Neeskens ook en ondertussen stroomde er ook wat vers bloed. Begin september ’81 had Kees Rijvers al drie zeer getalenteerde youngsters laten debuteren. Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Wim Kieft waren er anderhalve maand later in Parijs niet bij geweest maar in de oefenduels die Oranje in 1982 speelde krijgen zij wel weer een kans van Rijvers. Die laat bovendien tegen Griekenland ook nog een ander Ajax talent debuteren, Gerald Vanenburg.
Die oefenduels vormen overigens de kiem voor weer zo’n gezellig Oud Hollandsch Oranje conflict. Cruijff had laten weten niet beschikbaar te zijn voor de oefenduels en pas na de competitie in Oranje terug te keren. “Twee keer per week spelen trek ik niet meer, ik sla dus de oefenpotjes tegen landen als Griekenland en Schotland over”. Het is tegen het zere been van de gebroeders van de Kerkhof. Die vinden dat het alles of niets is. Cruijff mag van de gebroeders niet alleen maar de leuke wedstrijden kiezen. Cruijff is furieus en zegt “dat het de van de Kerkhofjes waren die de kwalificatie hadden laten mislukken en dat het de Johans waren die het schip nog vlot hadden getrokken”. De van de Kerkhofjes wensen niet langer in één Oranje met Johan Cruijff te spelen en dwingen bondscoach Rijvers te kiezen, Johan er uit of wij er uit. Andere PSV’ers zeggen solidair te zijn met de van de Kerkhofjes. Dus geen Huub Stevens, Piet Wildschut, Jan Poortvliet en Jurrie Koolhof in Oranje als JohanCruijff blijft.
Rijvers kiest echter eieren voor zijn geld en René en Willy van de Kerkhof blijken hun eigen graf te hebben gegraven. Cruijff blijft, de PSV’ers vallen af.

Conflict nummer twee is er één van geheel andere orde. In 1974 is Ruud Geels voor en tijdens het WK zes weken lang  getreiterd door het komische duo Suurbier en Krol. Suurbier is er niet meer bij, maar Krol nog wel. In de voorbereiding op het WK gaat het volledig mis tussen Geels en Krol. De laatste heeft Geels zijn rol van pispaal weer terug gegeven, maar Geels is inmiddels 8 jaar ouder en heeft besloten het niet langer te pikken. Als Ruud Krol zijn lul in de soep van Ruud Geels hangt knapt er iets bij de Oranje spits. Hij pakt de enorme soepkom en leegt die over het hoofd van Ruud Krol. Rijvers moet opnieuw kiezen en kiest voor zijn aanvoerder, Krol.
Geels moet naar huis en zijn plek in de WK selectie wordt door Kees van Kooten over genomen.
De voorbereiding is er eentje met wisselend succes, Oranje wint in Rottersdam van Joegoslavië, verliest in Amsterdam van de Sovjet Unie en speelt tenslotte in Brussel met 3-3 gelijk tegen de Belgen.

click to enlarge
HET WK, de groepsfase

Op 16 juni, om kwart over vijf, begint het WK dan echt voor Oranje. De start is belabberd, Engeland-Nederland staat al na 45 seconden 1-0 door een treffer van Bryan Robson. Oranje herstelt zich en onder leiding van Cruijff neemt Oranje het initiatief. Dat leidt in de 24′ minuut tot de gelijkmaker van Johnny Rep die als rechtsbuiten opgestelt staat in een voorhoede met verder Gullit en Kieft. Op het middenveld staan met Neeskens en Rijkaard twee technisch begaafde spelers in dienst van Cruijff en de achterste linie bestaat uit Hovenkamp en Wijnstekers op de vleugels en het in de Serie A spelende centrale duo Krol en van der Korput. Schrijvers is keeper.
In de eerste helft verzuimt Oranje een voorsprong te nemen, hetgeen ze na rust lelijk opbreekt. Na rust raakt de accu van Cruijff zienderogen leger en in de slotfase slaan de Engelsen toe. In de 67′ minuut scoort Robson zijn tweede en in de slotfase maakt Paul Mariner er ook nog 3-1 van. En zo begint Spanje 82 voor Oranje met een deceptie.

Vijf dagen later is het Oranje-Koeweit. De Koweiti hebben hun eerste wedstrijd verrassend gelijk gespeeld tegen Tsjecho Slowakije. Er is lang discussie of Cruijff niet beter gespaard kan worden voor de wedstrijd tegen Tsjecho Slowakije, maar Rijvers besluit toch met Cruijff te beginnen. Oranje blaast Koeweit in de eerste helft met prachtig voetbal omver. Het duurt nog relatief lang eer de eerste goal valt, maar na 31 minuten treft Wim Kieft dan toch doel. Vlak voor rust is het de maestro zelf die de 2-0 voor zijn rekening neemt na een door hem zelf opgezette aanval over 22 schijven. Na rust blijkt Rep licht geblesseerd in de kleedkamer achter te zijn gebleven. René van der Gijp is zijn vervanger en gaat rechtsbuiten spelen. Van der Gijp heeft een aardige binnenkomer, al na drie minuten trapt hij de bal van een meter of 35 snoeihard achter de Koeweit keeper, 3-0. Oranje blijft prachtig spelen, maar efficiënt is het niet. Veel kansen, geen goals. Een kwartier voor tijd wordt het zowaar zelfs 3-1, de Koeweiti vieren de treffer alsof ze zojuist Wereldkampioen zijn geworden. Uiteindelijk wint Oranje met 4-1 dankzij een treffer van een andere invaller, de voor Neeskens ingevallen Dick Schoenaker maakt er in de 88′ minuut 4-1 van.
Op 24 juni volstaat een gelijkspel tegen Tsjecho Slowakije om samen met de Engelsen naar de volgende ronde te gaan. Oranje speelt weer prachtig, maar ook nu blijft het kansen missen. Na 66 minuten zorgt Gullit dan toch voor enige verlichting door de 1-0 te maken. Waarna Oranje door de zenuwen bevangen lijkt en zich ver terug laat dringen. Het onheil over zichzelf afroepend is het uitgerekend Johan Cruijff die zes minuten voor tijd een penalty veroorzaakt. Panenka is de schutter en 1-1 de stand. Cruijff en Neeskens ontpoppen zich vervolgens tot de spelers die de rust in het team terugbrengen. De beste kans is voor Oranje als Rijkaard op aangeven van Cruijff de lat raakt. Het blijft bij 1-1, Oranje is door.

De tweede ronde
Ook de tweede ronde bestaat uit een groepsfase. Deze keer vier groepen met drie landen. De vier groepswinnaars gaan naar de halve finale. De kritiek op de tweede plaats van Oranje met hun ene zege in de drie voorgaande duels verstomt op slag als blijkt dat groepswinnaar Engeland in een veel zwaardere groep beland dan nummer twee Nederland. De Engelsen treffen gastland Spanje en Duitsland, terwijl Nederland het met Noord Ierland en Oostenrijk beter lijkt te treffen.
In deze tweede groepsfase komt Oranje dan ook pas echt op stoom. Met een briljante Cruijff loopt Oranje met 6-0 over Oostenrijk heen. Zes verschillende doelpuntenmakers, Cruijff is bij vier treffers direct betrokken.

Kieft opent na een solo van Cruijff al na 3 minuten de score, Cruijff maakt er zelf 2-0 van en lokt daarna een penalty uit waaruit Neeskens de 3-0 scoort, Gullit scoort na een één tweetje met Cruijff, Rijkaard poeiert van 35 meter raak en Vanenburg scoort na een driedubbele één twee met Rijkaard; 6-0. Oranje speelt pas zes dagen later weer en met een uitgeruste Cruijff wordt ook de tweede wedstrijd ruim gewonnen, al is de start nog niet zo best.

 Norman Whitside zet de Noord Ieren na een klein kwartier op 0-1. Maar dat blijkt het startsein voor een nieuwe Oranje show. Oranje speelt samba voetbal met Cruijff als de regisseur, Gullit en Vanenburg als de aangevers en Kieft als de schutter. In een tijdsbestek van 23 minuten scoort Kieft een zuivere hattrick en is ook dit klusje geklaard. Na rust blijven Cruijff en Neeskens in de kleedkamer achter, Schoenaker en van der Gijp komen in hun plaats het veld op. Schoenaker maakt na een uur de 4-1 waarna de koek op is en Oranje halve finalist.
De voetbalwereld geniet en hoopt op een finale Nederland-Brazilië, de twee mooist voetballende teams op het WK. Die hoop wordt een dag na Nederland – Noord Ierland de grond in geboort. Het Braziliaanse Samba team blijkt verdedigend te kwetsbaar, waar de Italianen dankbaar van profiteren. Ze nemen twee keer een voorsprong, Brazilie komt twee keer terug.
Een kwartier voor tijd maakt Paolo Rossi zijn derde en is Brazilië weer gedoemd tot achtervolgen. De 3-3 blijft uit, een nederlaag voor het voetbal, een zege voor de Squadra Azzurra. De andere halve finalisten zijn Polen (tegen Italië) en… Duitsland.

In de poule met Spanje en Engeland wint Duitsland met 2-1 van Spanje, de andere twee duels eindigen in 0-0, Duitsland halve finalist. Tegen Oranje.

DE HALVE FINALE
Op acht juli staan de beide halve finales op het programma. Om negen uur trappen West Duitsland en Oranje af om te bepalen wie Italië in de finale treft. De Italianen hebben ’s Middags al met 2-0 van Polen gewonnen dankzij weer twee treffers van Paolo Rossi.
Oranje opent nerveus en het zijn de Duitsers die na 17 minuten via Pierre Litbarski op 1-0 komen. Oranje gooit dan de schroom van zich af en als Cruijff Kieft alleen voor Schumacher zet lijkt het 1-1 te worden. De Duitse keeper tackelt Kieft echter en dus mag Johan Neeskens wederom vanaf 11 meter scoren tegen de Duitsers. En dat lukt, hard en hoog, 1-1. Beide ploegen houden elkaar in evenwicht, gescoord wordt er niet en de wedstrijd koerst richting verlenging.
In de verlenging trapt Hans Peter Briegel al in de eerste minuut Kieft van het veld, de Franse scheidsrechter had rood moeten trekken maar laat dit na. Kees van Kooten komt Kieft vervangen en speelt een minuut later een cruciale rol. Cruijff stuurt van Kooten diep richting Schumacher. Die komt als een kamikaze piloot zijn doel uit en torpedeert net buiten de zestien Kees van Kooten. Althans, dat had Harald ‘Toni’ Schumacher gedacht. Kees van Kooten echter is wat men een bonkige spits noemt. Schumacher knalt in volle vaart tegen de stoïcijns doordenderende van Kooten aan en mist de bal. Die rolt tergend langzaam het Duitse doel in, 2-1 voor Nederland. De bal had hij dan gemist, van Kooten had hij niet gemist. De Duitse keeper stond op, maar ging neer als een bokser na een rechtse directe van Mohammed Ali. Hij waagde nog twee pogingen, spuugde nog snel twee tanden uit en zeeg ineen. Twee tanden minder, een zware hersenschudding en vier gekneusde ribben later opent Toni Schumacher zijn ogen. In het ziekenhuis van Sevilla.
Er waren twee minuten gespeeld in de verlenging die nog lang niet voorbij bleek, letterlijk, maar zeker ook figuurlijk. Oranje leek zes minuten na de 2-1 op rozen te zitten toen Frank Rijkaard uit een hoekschop de 3-1 binnen kopte. Maar goed, Duitsers waren in die dagen nog echte Duitsers en slechts vier minuten later was daar de anschlusstreffer van Karl Heinz Rummenigge. Bij de ‘seitenwechsel’ leidde Oranje met 3-2, maar moest verder zonder Cruijff die volledig leeg gespeeld was. De Duitsers hadden im zweite durchgang maar drie minuten nodig om op 3-3 te komen. Een ‘fallrückzieher’ van Köln spits Klaus Fischer was Piet Schrijvers te machtig. In het vervolg wankelde Oranje opzichtig. Krol redde op de lijn en in de slotminuut leek Horst Hrubesch de 4-3 te gaan scoren, maar deze keer was het Hugo Hovenkamp die op miraculeuze wijze redde door zich in de baan van het schot te werpen. Via de paal, de hand van Schrijvers en de lat stuitte de bal terug het veld in waarna Hovenkamp alsnog voor opruiming zorgde. Het bleef bij 3:3 en dus werd het strafschoppen schieten.
70.000 toeschouwers in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán in Sevilla houden hun adem in.
De 1. Deutsche torwart groggy in een Spaans ziekenhuis, mindere god Eike Immel onder de Duitse lat. Bij Oranje staat de imposante Beer van de Meer in het doel.
De Nederlanders mogen beginnen…  Kees van Kooten komt naar voren en ramt de bal binnen, 1-0. Voor de Duitsers komt Manfred Kaltz naar voren en ook hij scoort.
En ook Ruud Krol en Paul Breitner scoren, 2:2.
De derde Oranje strafschop wordt door de voor Cruijff ingevallen Schoenaker benut.
En dan is het de beurt aan Uli Stielike. Hij kijkt en ziet een telkens breder wordende Beer im tor stehen. Hij haalt uit en… schiet hoog over. Nog twee penalty’s benutten en Oranje is finalist. En met zekerheidje Neeskens als penaltynemer nummer 5 ligt de druk op de schouders van Ajacied Edo Ophof. Iemand die zijn penalty’s ook altijd á la Neeskens neemt. Loeihard. En dat doet hij ook deze keer. Via de onderkant lat slaat de bal binnen. Gillende Duitsers, de bal zou de lijn niet gepasseerd hebben. De arbiter van dienst geeft geen krimp, TOR! Tot op de dag vandaag is met het blote oog niet waar te nemen of de bal over de lijn was of niet, maar volgens Ophof zat hij “echt wel”. Als de Duitsers weer missen is Nederland finalist maar Karl Heinz Rummenigge miste niet: 3:4. En dan… het kanon. Johan Neeskens. BOEM. RAAK.
3:5! Nederland naar de finale.

DE FINALE
Oranje had na de slopende halve finale de tong op de schoenen hangen, waar de Italianen 
op 11 juli om acht uur in Estadio Santiago Bernabéu zo fris als een hoentje aan de finale begonnen. Cruijff werd achter de hand gehouden voor de tweede helft, Kieft was niet geheel fit, Wijnstekers had een blessure en Neeskens kampte met rugklachten. In de eerste helft zijn het dan ook de Italianen die in hoog tempo de Oranjes opjagen. Rossi raakt de paal, Graziani de lat, Schrijvers redt Oranje een aantal malen en Oranje komt er niet of nauwelijks aan te pas. Een kwartier voor rust gaat de bal op de stip nadat Krol een overtreding maakt op uitblinker Bruno Conti. Antonio Cabrini staat oog in oog met Schrijvers en denkt “wat is hij breed” en ziet hoe Schrijvers zijn penalty stopt. De Italiaanse bondscoach Bearzot zegt na de wedstrijd dat “dat het keerpunt was, zeker toen Oranje gelijk daarna Cruijff in zette, een tactische meesterzet. Vanaf toen kreeg Italië iets moedeloos, zó veel kansen en toch nog steeds 0-0”.

Rijvers had ondertussen genoeg gezien en liet Cruijff vlak na de gemiste penalty invallen.
De Italianen vreesden Cruijff en lieten de Maestro door twee man schaduwen. Pas jaren later ontdekte men in Italië dat er met Rijkaard nog een fabelachtige speler op het middenveld rond liep. Die kreeg alle vrijheid en daar profiteert Oranje op slag van rust van, Rijkaard speelt zichzelf vrij en ziet zijn maatje Gullit richting tweede paal sprinten. De voorzet van Frenkie is op maat, de kopbal van Ruud raak. De Italianen zijgen ineen alsof ze al verloren hebben. Een mokerslag noemt Evert ten Napel het. “Een dreun die die in het blauw gestoken pizzabakkers denk ik niet meer te boven komen”, aldus Evert. En Evert krijgt gelijk. De tweede helft is nog maar net begonnen of Johan Cruijff zet twee Italianen op het verkeerde been, draait de bal met buitenkant rechts en veel effect voor de goal waar Kieft dankbaar tegen de bal aan loopt, 2-0! Op het uur beslist Cruijff de finale hoogstpersoonlijk met een stift over Dino Zoff. Pas zeven minuten voor tijd doet Italië iets terug, Marco Tardelli maakt er 3-1 van, tevens de eindstand. Drie maal is scheepsrecht, na twee verloren finales is Oranje nu dan eindelijk WERELDKAMPIOEN.

DREAM ON
Wat was dat voor herrie? Kees Rijvers opent zijn ogen en ziet dat hij in Parijs op een hotelkamer in zijn bed ligt. D-day vandaag. Frankrijk-Nederland, een gelijkspel zou voldoende zijn voor plaatsing voor het WK. Kees Rijvers herinnerde zich vaag dat hij over Cruijff had gedroomd. En over de WK finale. Maar zo ver was het nog lang niet. Het was pas 18 november 1981, vanavond moest het gebeuren. Zonder Cruijff. Die met zijn gezeur over een streepje meer of minder op zijn shirt een streep had gezet door de kans op zijn laatste WK. Want mocht Oranje het vanavond redden, no way dat Rijvers Cruijff dan alsnog mee zou nemen naar Spanje.
Maar Oranje redde het niet. Platini in de 51′ en Six in de 80′ zorgden voor een 2-0 nederlaag en niet Oranje maar Frankrijk ging naar Spanje.

Met dank aan het onvolprezen voetbalstats voor de details uit 1981/82 en de scan van France-Hollande 2-0 en aan Wikipedia voor de geboorteplaatsen en geboortedata van de Oranje spelers en de feiten aangaande Frankrijks WK’82 wat ik van Blauw naar Oranje heb gefantaseert,  me daarbij in grote lijnen op Frankrijks WK baserend.
Lekker man, fantaseren. En voetbalplaatjes knutselen. Maar eens kijken of we het EK’84 ook nog kunnen halen. 🙂  

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Panini, Voetbal en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Panini Worldcup 1982: Oranje op het WK(!) (deel 2)

  1. Mack zegt:

    Dit is te mooi om zonder reactie te blijven. Je had me een hele tijd voor ik in de gaten had dat er iets niet klopte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.