# Boekeman # Vervolging – Alessandro Piperno

Een dag nadat Italia op het EK de volgende ronde haalde een boekbespreking van een Italiaanse schrijver op Abu.com. Heel even weer iets anders dan voetbal dus! 

Alessandro Pieperno-Vervolging (2011)
Leo Pontecorvo is een beroemd oncoloog. Hij heeft een column in een grote Italiaanse krant, is van goede (rijke) joodse afkomst, heeft een mooie vrouw en twee zonen. Leo Pontecorvo is ook een moederskindje. Zijn mamma heeft hem altijd alles uit handen genomen, alles voor hem geregeld en hem met de grootste moeite laten gaan. Naar Rachel, de echtgenote van Leo die daarna doet wat zijn moeder eerst voor hem deed, hem alles uit handen nemen zodat hij zich volledig kan richten op zijn cariérre.

Op een dag zit Leo met zijn vrouw en kinderen patat te eten. Op het nieuws van acht uur is het bericht dat Leo Pontecorvo verdacht wordt van een onzedige briefwisseling met het twaalfjarige vriendinnetje van zijn jongste zoon. Het is het begin van het einde van Leo Pontecorvo. Het meisje is een gestoorde manipulant. Ze heeft er op slinkse wijze voor gezorgd dat ze met het gezin mee mag op wintersport. Daar begint ze Leo briefjes te schrijven, die maakt in eerste instantie de fout daarop te reageren en heeft al gauw door dat dat een fout was. Zonder oneerbare of perverse dingen te hebben geschreven wil hij de briefwisseling stoppen. Dat is tegen het zere been van het gestoorde twaalfjarige manipulatieve meisje met alle gevolgen van dien.

Leo Pontecorvo trekt zich terug in het souterrain van zijn huis, uit schaamte. Omdat zijn moeder en later zijn vrouw hem altijd alle verantwoordelijkheid uit handen hebben genomen doet Leo niks, hij weet niet hoe. Hij vertrouwt er op dat alles (hij wordt ook nog -ook onterecht- beschuldigt van fraude en woekerpraktijken) wel weer goed zal komen, dat het recht wel zal zegevieren. Hoe langer het duurt hoe lethargischer hij wordt. Hij zakt weg in herinneringen, hetgeen een groot deel van het boek in beslag neemt, en onderneemt weinig tot niks meer.

De rode draad van het verhaal is de neergang van een succesvolle knappe rijke man. Niet omdat hij iets fouts heeft gedaan, maar omdat hij iets fout aanpakt. De vele zijpaden vertellen alles over hem. Over zijn kinderen en hoe hij met ze omgaat. Over zijn moeder, zijn vrouw, zijn werk, zijn vrienden, zijn advocaat en zijn vlucht. In het eerste deel van het boek gaat het vooral over Leo en de relatie die hij met zijn joodse vrouw heeft, de grote verschillen in karakter, de mooie relatie die langzaam in een verstandshuwelijk vol verwijten is verandert. Hij omringt zich graag met andere rijke mensen, zij ergert zich aan de patserigheid en de aanstellerigheid van die vrienden. En zo zijn er talloze verschillen die leiden tot (typisch Italiaanse?) hysterische schreeuwruzies tussen de twee geliefden.

Ik was op internet op zoek naar een nieuw te lezen boek, googlede op “beste boeken 2011” en in dat lijstje kwam ik dit boek tegen. Ik had soms wel eens dat ik de zijweggetjes te veel van het echte verhaal vond afleiden, dat het het tempo uit het verhaal haalde, maar heb het boek toch in één ruk uitgelezen. De onmacht van een altijd beschermde snob om zich te verdedigen, de onmacht om het zich vervreemden van zijn gezin te doen stoppen door gewoon iets te doen aan wat er gebeurd is, de manier waarop hij langzaam maar zeker gek wordt, het maakt veel goed.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op # Boekeman # Vervolging – Alessandro Piperno

  1. Pingback: Boekeman– Bonita Avenue van Peter Buwalda | Abubakari de Vries' Blog

  2. Pingback: Boekeman blikt terug: Wat ik las in 2012 | Abubakari de Vries' Blog

  3. Pingback: #Boekeman# De Onafscheidelijken – Alessandro Piperno | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.