VV Dokkum-Buh Kwiek, de feiten

Vergeet Rangers-Celtic. Donder maar op met Milan-Inter. Feyenoord-Ajax? Een kinderfeestje. Boca Juniors-River Plate? Yeah right. Real-Barca? Een veredelde benefietwedstrijd vergeleken bij de Vader & Moeder der beladen duels VV Dokkum-Buh Kwiek.

Nog nooit eerder in competitieverband vertoond. VV Dokkum speelde tot ongeveer 2000 op zondag en Buh Kwiek is van oudsher een Gristenhondenzaterdagclub. Toen Dokkum 1 van zondag naar zaterdag ging moesten ze in de zevende klasse beginnen en mede daardoor duurde het tot dit seizoen voordat Dokkum en BK elkaar voor het eerst in competitieverband ontmoeten.
Buh Kwiek degradeerde vorig seizoen, tot grote hilariteit van vrijwel de gehele in voetbal geïnteresseerde aardkloot, uit de tweede klasse. Dokkum liet promotie toen bij nader inzien maar zitten en zaterdag is het daardoor zover! The Good versus the Ugly, Dokkum-Buh Kwiek.

Ik heb vrij lang in Dokkum gewoond en kan dus prima vertellen hoe je een Buh Kwieker herkent. Aan hun meer dan schijnheilige vroomsmoel bijvoorbeeld. Buh Kwiekers zijn die types die op zondag psalmen zingen en door de week de fanatiekste child molesters  zijn. Frauderen en stelen, ook echte Buh Kwiek hobbys.
Maar ook aan het feit dat hun tongen bedekt zijn met een blauw gelig laagje schimmel, dat ze vreselijk stinken, uit hun mond maar ook uit vrijwel alle andere poriën, de dikke laag tandplak op hun bruinige tanden, de bossen haar die uit hun oren en neus groeien en de smoezelige kleding die ze dragen. Vaak van die bruine jaren ’70 pakken met vetvlekken en slijmsporen.
Ik zei het toch? The Good versus the Ugly. Want Buh Kwiekers zijn zonder uitzondering lelijke gedrochten. Okay, er bestaan mensen die zich los gemaakt hebben uit de sektarische vuilbende die Buh Kwiek heet en die wonder boven wonder goed terecht zijn gekomen. Zo bestond de kortst bestaande punkband ooit, de uit Dokkumers in Groaningen bestaande Agressieve Homo’s, voor de helft uit voormalige Buh Kwiekers.

Buh Kwiek ademt pure slechtheid en bestaat voor 99.9% uit verraders, parasieten, dieven, CDA’ers, SGP’ers, Gristen Unie leden en ander religieus gespuis wat de hand niet omdraait om VV Dokkum alles af te nemen wat het heeft.

Dokkum is van oudsher een CDA stad. Al zag ik vorige week dat het wonder geschied is, de PVDA is voor het eerst sinds het jaar 0 de grootste in Dokkum. Maar tot vorige week regeerde het CDA in Dokkum. En werd Buh Kwiek stelselmatig bevoordeeld. Maakt Dokkum weinig uit, weliswaar de kleinste club van de twee, maar tevens niet alleen de sympathiekste, maar ook lange tijd vele klassen hoger spelend. De manier waarop Buh Kwiek er voor gezorgd heeft dat de rollen om gedraaid werden is zo intens walgelijk, dat wíl ik hier niet eens schrijven. Slapeloze nachten door de verschrikkelijke gruwelen der Buh Kwiekers bespaar ik mijn lezers graag. Maar goed, Buh Kwiek is (of was, weet ik veel) de grootste amateurclub van het Noorden. Want in Dokkum woonden er nogal wat hoor, van die geloofsfanaten. Ik ben dat door de CDA geterroriseerde stadje natuurlijk niet voor niks ontvlucht. 

Een klassieke ontmoeting tussen het Goede (VV Dokkum) en het pure kwaad (Buh Kwiek) dus. Ik neem aan dat ieder zijn keuze heeft gemaakt. En anders nog even een rubriekje uit elk clubblad… Wist u dat?
# Adolf Hitler in een Buh Kwiek shirt sliep?
# Andere bekende Buh Kwiekers:  Ali B. Vader Abraham, Joep Schreuder, Jan Joost van Gaan dyn Gangelen, Hans Kraay jr. , heel SBS6, Saddam Hoessein, Mark van Bommel, Stalin, Drieske Mertens, Idi Amin, Ivo Niehe, Gordon, Gerard Joling, Kim il Jong, Ola Toivonen, Marc Dutroux, Bassie & Adriaan, Rick van the Young Ones en Ned Flanders zijn?
# Bekende VV Dokkum fans: Ik. Fokke Mol, Bill Vlinder,(kortom de gehele familie van Fokke Mol tot Abubakari de Vries is Groeoen Wit), Rembo & Rembo, Otis Redding, Frank Zappa, Nelson Mandela, Jari Litmanen (overweegt zelfs om na de winterstop bij Dokkum te gaan voetballen), Erik Engerd, Hein Gatje én Titia Konijn, Peppi & Kokki, the Spits, Jello Biafra, Gerrit Dekzeil, Johnny Cash, Sjef van Oekel, Bert & Ernie, Martin Waardenberg, Windig en de Jong, Wim T. Schippers, Aad de Mos, Wijlen Fritzi Korbach, Hans Teeuwen, Theo Maassen, de makers van Radio Bergeijk, Koot & Bie, Sander de Punk uut Limbabwe, Vivian en Mike van the Young Ones, Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggy, Ogogo en har Groate Zus, Sonja de in 1984 overleden hond alsmede Ziggy Stardust en Zoey Ramone en New cat on the Block Mickey Mauws en natuurlijk Stampert en Heracles Konijnema II, Joey & DeeDee, Bobby Haarms, Sjakie Wolfs, Grover, Greg, Jack én Eric Oblivian.
Ach, de lijst is te lang om op te noemen. Wie deugt is voor Dokkum. Wie slecht is en stinkt is Buh Kwieker.

In dit kader misschien leuk om een paar anekdotes te plaatsen.
– Iedereen weet dat John Fitzgerald Kennedy (JFK dus, er leest vast ook wel zo’n onnozele Buh Kwieker mee) ooit zei “Ich bin ein Hamburger”. Minder bekend is dat hij tijdens die trip op zondag naar VV Dokkum-Olyphia ging en toen in de kantine (met zijn dronken reet, want die JFK spuugde er ook niet in) van VV Dokkum op de tafel ging staan en zei “Ik bin een Satékroket”. Waarop Jackie zei “bist gewoan su smoar as un aap”. Niet veel later werd JFK in Dallas door een Buh Kwieker van zijn sokken geknald.

Johnny Cash, ook een echte Dokkum fan. Trad vaak op in de kantine nadat Dokkum 1 had gespeeld. Vroegen ze of ie daar nog wat voor moest hebben, dan zei the Man in Black steevast dat dat niet hoefde. Maar dan was er altijd wel een VV Dokkumer die een kleinigheidje in zijn gitaarkoffer stopte. Wat was Johnny Cash blij toen hij een -shirtreclameloos- origineel Dokkum shirt vond vlak voordat hij op moest treden in San Quentin.

Hij droeg het tijdens dat concert en ook vele malen later trad Johnny Cash op in het shirt van Dokkum.

Wat vrijwel iedereen vast al lang weet, maar dat maakt niet uit, het is een te mooi verhaal om te negeren: Dat Otis Redding zijn bekendste hit schreef na Dokkum-Harkema Opeinde in de Dokkum kantine. “Sittin’ on the Dockumer Ee” werd zijn grootste hit. Omdat Otis weigerde voor Buh Kwiekers op te treden heeft een delegatie Buh Kwiekers het privé vliegtuigje van Otis gesaboteerd, waardoor Otis uiteindelijk verongelukt is. Typische Buh Kwiek streek. Minne hond’n bin ‘t.

Maar dat uiteraard allemaal terzijde.
Let’s play ball! De Foorbeskouwing!

VV DOKKUM
Zaterdag verloor Dokkum ongelukkig en echt ongelooflijk onverdiend bij Stiens (2-1).
Een bizarre penalty tegen en zelf eentje missen is maar een kleine zwarte bladzijde uit het  dieptrieste boek wat Stiens-Dokkum heet.
Onnodig puntverlies volgens alle Noord Oost
Friese media. De vorige twee wedstrijden werden gewonnen (met 2-0 en 3-0 van buitengewoon sterke teams als Rijperkerk en Oostergo). Dokkum staat daardoor dan ook ruim boven Buh Kwiek. En dat zal waarschijnlijk ook nooit meer veranderen.

CSV Buh Kwiek
Buh Kwiek won zaterdag door een goal in blessuretijd met 1-0 in een
draak van een wedstrijd. De week daarvoor verloor Buh Kwiek met 1-0 van het zwakke Zwaagwesteinde en de week daarvoor won het met meer geluk dan wijsheid met 2-1 van Hurdegaryp.

Gebrek aan scorend vermogen bij Buh Kwiek versus de ijzersterke Dokkum defensie + de ongekend sterke Dokkum aanval, ik weet dus wel zeker dat Dokkum dit normaal gesproken wint. Maar het zou niet voor het eerst zijn dat de verderfelijke CSV Buh Kwiek zijn lange tentakels uitrolt om zijn invloed uit te oefenen zodat ze tegen alle verwachtingen en logica in zaterdag winnen. Wees dan gewaarschuwd, dat kin nooit suvere Dockumer Kofje weze! Prognose? VV Dokkum-Buh Kwiek 5-0!


Slute we disse foorbeskouwing af met ’t officieuze volkslied van Dokkum. Plug it in Otis!

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Amateurvoetbal Rules, Voetbal en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op VV Dokkum-Buh Kwiek, de feiten

 1. Sander de punk uut Limbabwe zegt:

  Heyho brudda!! Su is t mar krekt!! Haha, moai posityf begjin Fanne dei dy stikjes fan dy!

 2. JFK zegt:

  Nu ik dit allemaal weet, ben ik ook voor Dokkum, Buh Kwiek saugt.

  • Ik ken jou goed genoeg om te weten dat jij anders ook wel voor VV Dokkum was geweest.

   Wat ik persoonlijk dan weer minder vind maar toch maar even meld: VV Dokkum heeft vriendschapsbanden met Feyenoord. Ik weet niet of ie er nog steeds hangt, maar in het verleden heeft er een grote Feyenoord vlag gehangen met iets van “VV Dokkum & Feyenoord Hand in Hand”. In het kader van elk huisje heb zijn kruisje.

   Bij Buh Kwiek hangen er vooral vlaggen van PSV en Lothar Matthäus, Ola Toivonen en Mark van Bommel. Dus tsja, het kan altijd erger.

 3. By de dyk, ik gon 3 december nei de Black Keys yn ziggo dome—:)

  • OKay, dan winskje ik dei/jim een protte wille.
   Ik heb ze een tijd terug in Groningen gezien (oosterpoort), was een prima concert.
   (Verslag staat hier ook wel ergens).
   Al moet ik er wel bij zeggen dat ik geen grotere fan ben geworden met die laatste. Leuke plaat, maar meer ook niet.

 4. Sonofrikus zegt:

  Vanaf volgende week donderdag en de rest van het seizoen elke laatste donderdag van de maand zit er ook nog eens een echte oud vv Dokkum speler aan de tafel bij (Buh Kwieker ?) Matthijs van Nieuwkerk, in de persoon van Ronnie Terpstra. Ook bekend als: son of milkman, blonde basgod, agressieve homo, de man met het sinterklazehaar, de man in het blauwe pak of Pino.
  Kijk dat kan je van oud Buh Kwiekers dan weer niet zeggen….

  • Ik gok op iets met ‘boeken’.

   Maar wat cool zeg. Die Pino wurd nog een echte celeb.
   En hij is inderdaad een echte Groen Witte. In myn laatste jaren in Dokkum was het vaste prik, op zondagmiddag met vette kater uutwaaie bij Dokkum 1 met Pino en nog wel wat van die zaterdagse zatlappen. En nooit een 0-0 of 1-1 sien hi, altiet 6-3 oid. Ja, wat dat betreft wou ik wel dat ik nog in Dokkum woande, kocht ik geliek een seizoenkaart.

   HUP DOKKUM!

 5. Dat súden jum wel wete wille! zegt:

  Abu, ik hef as fersoek dast de folgende keer over Bah Kwiek skriefst wel een waarskuwing delsest. Ik hef nou un skoane broek noadig want ik hef erin seken fan ut laggun.

  Bin self al jaren niet meer betrokken bij de club maar folg altied de boel nog wel fia internet en de buurtgenoaten, dus bin wel oppe hoogte. Sil de heren Anne O. en Martijn J. suwiesu wel instruksies geve -ongefeer 3 sentimeter onder de knie rake- hoet se die fienen anpakke mutte. “Kiek kerkepúdsje” mut oek un opsie weze. Oek skient ut dat der fan Dokkumer kant un sfeeraksie ferwacht wudt. Der binne ferdacht feul groen/witten bij de biebelwinkel sinjaleerd. De geruchten gaan dat út dizze biebels inne donkere uurkes per pagina ferskeurd wudde en bij de opkomst fanne speulers opput feld strooid te wudden. Pure taktiese afleiding foor de fienen.

  In ieder gefal reden om weer us op ut gesellige Harddraverspark te kieken, der wudt tenslotte historie skreven in Dokkum.

  Groen wit blieft innut hart!

 6. Peer zegt:

  bkwik : een nummerke

 7. De moordenaar van Bonifacius zegt:

  Zo’n “Skaaf” dat bevestigt dan ook gelijk alles wat hier over die saaie Buh Kwiekers staat. Humor heeft ie niet, je ruikt de bedorven Gristenhond dwars door de computer heen en meer dan één woord achter elkaar krijgt zo’n onnozele Buh Kwieker er niet uit.
  Gelukkig zijn wij VV Dokkumers vrij sociaal, dus heffe we vooral medelijden met de arme ziel.

 8. BQ'er zegt:

  Hahahahha, jammer dat bq wel gaat winnen (: tich een mooi verhaal, uit een supermooie, grote duim gezogen… Wees zuinig op die duim !

 9. Be Quick The Best zegt:

  1-3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Denkst zegt:

  Bam, 1-3! Bedankt voor dit stukje. Gaf net even dat beetje extra bij de BQ’ers!

 11. Dat súden jum wel wete wille! zegt:

  De heule week siest se niet en pas at se seker binne komme se onder de kerkbankjes fut om hier un groate bek te heffen.

 12. oud vv dokkum-Be Quicker Pieter Boomsma, na dit geen sponsor meer van v.v. Dokkum zegt:

  jammer

  • Een stukje als dit moet je vooral heel erg serieus nemen. Hoe dik moet ik het er de volgende keer bovenop leggen?
   Dat je ‘na dit’ geen sponsor meer wil zijn is een zo mogelijk nog veel grotere grap natuurlijk. Alsof vv Dokkum ook maar iets te maken heeft met mijn stukje.
   De kleinburgerlijkheid in Dokkum is bij sommige mensen nog steeds net zo groot als toen ik er nog woonde. CDA bewind of geen CDA bewind. Wat dat betreft dolblij dat ik uit dat ouwe wijven roddel dorp weg ben gegaan.

 13. oud vv dokkum-Be Quicker Pieter Boomsma, na dit geen sponsor meer van v.v. Dokkum zegt:

  Ook aan humor is een grens te stellen, de rond uit kwetsende passages en aanhalen van een Adolf Hitler getuigt niet van hoogstaande humor maar meer op een Geert Wilders aanhanger. Je ziet jezelf als PVDA’r maar mag het rood van deze club niet eens dragen. Vanuit je ivoren toren in het Groningse spuug je deze teksten de wereld in zonder te beseffen dat dit gelezen kan worden en dat mensen niet alles kunnen waarderen. Vele passages in je tekst heb ik om kunnen lachen maar als je niet inziet dat sommige zaken echt niet meer onder de noemer humor vallen en erg opruiend en stemmingmakerij werken ( lees: Wilders), dan zou ik dit schrijven niet meer publiceren op het net maar in het v.v.Dokkum clubblad.

  vanuit Groningen(al 22 jaar)

  Pieter

  • Een extreem linkse SP’er voor Wilders adept uitmaken op basis van de onmogelijk serieus te nemen stelling dat de meest evil man aller tijden een Buh Kwieker is is op zich ook wel weer een vorm van humor.

   Het is heel simpel Pieter. Dit stuk staat niet op zichzelf maar maakt deel uit van een weblog waarop meer bijdragen staan met van dik hout zaagt men planken humor, Dat is namelijk MIJN humor. En dit MIJN weblog. Wie de toon niet bevalt hoeft hier niet te komen dansen.

   De zinsnede over hitler serieus nemen, tsja… Dan ben ik blij dat ik gezegend ben met wat meer relativeringsvermogen. En dat geldt gelukkig ook voor bepaalde BQ’ers…

   BQ’er zegt:
   21 september 2012 om 23:14 (bewerken)
   Hahahahha, jammer dat bq wel gaat winnen (: toch een mooi verhaal, uit een supermooie, grote duim gezogen… Wees zuinig op die duim !

   Op zich ben ik het trouwens wel gewend hoor. De één kan er om lachen, de ander spreekt er schande van. Dat hou je toch en ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat erg vind. Ieder zijn eigen humor en over (gebrek aan) smaak valt niet te twisten. Wie er niet tegen kan moet hier gewoon niet gaan lezen, wie er om kan lachen kan hier naar hartelust in het archief gaan grasduinen. That’s all there is and there ain’t no more.

 14. Pingback: Mea Culpa Buh Kwiek & alle Dokkumers, zaterdag De Dokkumer Derby Dag Deel 2 | Abubakari de Vries' Blog

 15. Pingback: Amateurvoetbal Rules 2012/2013 terugblik & 2013/14 Fruitblik | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.