Amateurvoetbal Rules: VV Dokkum-Be Quick, de Dokkumer Derby

Lang op verheugd-al sinds Buh Kwiek vorig jaar een seizoen lang onderaan bungelde- en daar was ie dan! Om en nabij 800 toeschouwers voor de wedstrijd van het jaar, dat is een prima opkomst dacht ik zo.

De eerste helft was nog maar net begonnen of Dokkum kreeg zijn eerste grote kans. Helaas werd verzuimd bij de tweede paal simpel binnen te tikken waardoor het nog 0-0 bleef. Het was in het begin sowieso niet best van beide kanten, maar goed, dat hoort ook een beetje bij beladen duels en derby’s.
De kansen waren dan ook schaars, Dokkum de iets betere ploeg en ook de iets betere kansen. Halverwege de eerste helft pas het eerste Buh Kwiek gevaar wat met risico op rood gestopt moest worden. Eerlijk is eerlijk, dáár had de arbiter van dienst rood kunnen trekken. Deed ie niet en ook daar viel wel wat voor te zeggen. Zo doorgebroken was die Buh Kwieker nou ook weer niet.
Niet veel later (27′ minuut) dan het hoogtepunt van de middag, Dokkum op 1-0 toen Chris Bits bij de tweede paal fraai binnen kopte.
De vreugde was van zeer korte duur. Een minuut later was het namelijk alweer 1-1 toen Dokkum keeper Joost Drijver gehinderd werd en blunderde door de bal los te laten waarna Gert Jan Koopmans knap de 1-1 binnen schoot.
Het bleef elkaar allemaal niet veel ontlopen met vlak voor rust nog bijna een treffer voor Dokkum, maar uit kansrijke positie schoot Dokkum via de keeper naast.
Aan de thee met 1-1 en een iets beter Dokkum, wat en passant in de eerste helft ook nog een penalty onthouden werd. Een voorproefje van wat ze in de tweede helft te wachten stond met arbiter de Blinde uit Stevie Wonderland.


 

De tweede helft begon met een fanatieker Buh Kwiek. Waar Dokkum in de eerste helft wat feller was opende BQ sterk. Na een tweetal (gemiste) kansen kreeg BQ een helpende hand toegestoken door de scheidsrechter die een tackle van Dokkum rechtsbuiten Martijn Jongeling met rood bestrafte. Vriend & vijand was het er over eens, dat was wel erg zwaar bestraft. (uit het BQ verslag:  Waar veel mensen dachten aan geel, was scheidsrechter W. Horst resoluut, rode kaart).

Het betekende de ommekeer in de wedstrijd, zeker omdat BQ een minuut later prompt 1-2 scoorde. Het was de beste fase van BQ wat profiteerde van de wanorde bij Dokkum en nog een paar kansen kreeg. De 1-3 bleef ook niet lang meer uit en toen was het qua wedstrijd helemaal schluss. De eerlijkheid gebied te zeggen dat Dokkum na rust aanvallend volledig machteloos was.

Het blijft echter de grote vraag of dat ook het geval was geweest en hoe het was gelopen zonder de onzinnige rode kaart voor Martijn Jongeling.
Een kwartier voor tijd kreeg ook Anne Olivier (VV Dokkum) nog rood, daar viel dan wellicht nog wat voor te zeggen. Een tackle met gestrekt been, een typische overtreding vol frustratie, leverde rood op.
Tegen 9 man creeërde BQ eigenlijk niks meer waarmee ze nog eens het beeld uit de eerste helft bevestigden, dat het beeld wat ze daar hebben, dat ze te goed voor de derde klasse zijn, niet erg klopt. Zo spelend zal BQ niet promoveren, kunnen we volgend seizoen revanche nemen op het Harddraverspark. Al is daarvoor eerst nog een kans op 22 februari uit op het BQ Sportpark, het Tolhuispark.

Ondanks de nederlaag (die uiteraard pijn deed) toch een leuke middag gehad. Jammer dat de scheids de wedstrijd vlot na rust om zeep hielp, maar verder erg leuk om voor het eerst in jaren weer eens bij mijn ouwe cluppie VV Dokkum te kijken. Veel bekende ouwe gezichten, mensen die ik al bij VV Dokkum toen ik er zelf nog voetbalde, massaal opgekomen door elkaar staand/zittend publiek, leuk sfeertje en één keer heel hard gejuicht. En voor Dokkum financieel een prima dag. Goed idee om broodjes hamburgers te verkopen, hetgeen niet alleen de honger stilde, maar ook de clubkas spekte.

Was ik niet naar Dokkum-Buh Kwiek gegaan dan was ik naar mijn locals Mamio gegaan. Die moesten er in mijn afwezigheid zo nodig weer een doelpuntenfestijn van maken, het goede nieuws is echter wel dat Mamio de meeste maakte! (5-3 gewonnen).

Advertenties

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Amateurvoetbal Rules, Voetbal en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Amateurvoetbal Rules: VV Dokkum-Be Quick, de Dokkumer Derby

  1. Anoniem zegt:

    Mooi verslag abu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.