Boekeman– Bonita Avenue van Peter Buwalda

ClickHandler.ashxBonita Avenue is het 543 pagina’s voortrazende debuut van Peter Buwalda. Een literaire pageturner wordt het genoemd. En terecht. Een spannend en boeiend verhaal is wat je krijgt, een boek waarin je nieuwsgierig bent naar elke volgende bladzijde.

De spil in het verhaal is Siem Sigerius. Vijftiger, ex judo kampioen, briljant wiskundige, jazzliefhebber, werkzaam op University Twente, stiefvader van Joni en Janis en getrouwd met Tineke.
Een beter geslaagd huwelijk dan zijn eerste hals over kop huwelijk met Margriet Wijn, een huwelijk waaruit hij ook nog een zoon heeft, Wilbert. Die speelt ook een belangrijke rol in het verhaal als de ontspoorde verwaarloosde gevaarlijk gekke zoon. De focus in Bonita Avenue ligt behalve op de charismatische self made man Siem Sigerius op zijn oudste dochter Joni en haar vriend Aron. Het verhaal speelt in 2008 maar achtbaant doorlopend naar vroeger tijden en weer terug naar 2008.

In het eerste hoofdstuk zit Aron in de trein en aan het slot van dat hoofdstuk wordt al gelijk een grote onthulling gedaan.
De volgende 20 hoofdstukken vertellen het verhaal van het hoe wat en waarom van die onthulling. De vuurwerkramp blijkt een ommekeer in mooie tijden, geheimen komen aan het licht en dat heeft verregaande consequenties.

Siem, Joni en Aron zijn erg op elkaar gesteld. Maar rond de periode van de vuurwerkramp in Enschede komen er grote barsten in de relaties tussen de drie hoofdpersonen als Siem achter een geheim komt. Het is de opmaat naar een familiedrama wat aan het einde zelfs thriller trekjes krijgt. Spanning, levensgeschiedenissen die zich van LA naar Enschede uitstrekken, goeie ‘levende’ personages, paranoïa, gekte, geldzucht, ontrouw, anekdotes en mislukkingen des levens, ingrediënten die Bonita Avenue een bijzonder boek maken. Zo eentje waarvan het jammer is dat ie alweer uit is…

Overigens deed Bonita Avenue mij qua thema (gevierd intellectueel krijgt te maken met grote tegenslag) wel wat aan Vervolging van Alessandro Piperno denken, een boek wat ik eerder dit jaar las. Als ik de vergelijking door trek dan wint Bonita Avenue overigens met glans. Al vond ik ‘Vervolging’ ook een boeiend verhaal en een mooi boek.

Siems’s dochters heten Janis en Joni en dat dat een muzikale verwijzing is naar Joplin en Mitchell is vrij duidelijk. Maar dat alle Amerikaanse personages genoemd zijn naar rollen die Elvis Presley in films gespeeld heeft, dat was mij dan weer niet opgevallen. Zo raar is dat overigens ook niet, ik heb nog nooit een Elvis film gezien. En inderdaad, Joni’s vriend Aron is dan weer vernoemd naar Elvis Aron Presley. Leuke bijkomstigheden, geweldig boek!

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Boekeman– Bonita Avenue van Peter Buwalda

  1. Pingback: Boekeman blikt terug: Wat ik las in 2012 | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.