Boekeman— de Nachtploeg-Natsuo Kirino

kirino_n_nachtploeg_2005Tokio. Vier vrouwen die in een fabriek werken. Ze werken s Nachts en maken lunchpakketten klaar, lopende bandwerk. Ze hebben alle vier hun eigen sores. De één heeft een man en een zoon die in hun eigen wereldje leven en zich nauwelijks meer met haar bemoeien, de ander is een ultra materialist met zware schulden, de derde is een weduwe die haar zieke schoonmoeder verzorgd en onder andere haar luiers moet verschonen. En dan is er nog Yayoi. Die heeft een klootzak van een vent die haar bedriegt en slaat en die hun geld vergokt.
Op een dag knapt er iets bij Yayoi en ze wurgt haar man. De andere drie helpen haar het lichaam te verdonkeremanen en dat is de start van een duister verhaal vol Japanse gekte en gruwel.
Het originele van deze literaire thriller is dat het niet vanuit het oogpunt van een paar coole speurneuzen verteld wordt maar vanuit het oogpunt van de daders, een viertal gedesillusioneerde vrouwen met geldgebrek. De politie komt er ook aan te pas, maar er zijn meer personen die hun pad kruisen. Het verhaal krijgt zo wat zijwegen en die leiden weg van het originele probleem en komen uit bij een geheel nieuw probleem.

Goed boek? Jazeker! De kwetsbare positie van de Japanse vrouw, hun armoede, hun wanhoop, hun achtergronden in combinatie met een gruwelijk moordverhaal en de bizarre nasleep zorgt voor een verhaal wat alle clichés ontloopt. Typisch Japanse gekte van een paar gewone Japanse vrouwen die het lijk van de man van een collegaatje in stukken snijden. En hoe zou zoiets nou van een leien dakje kunnen gaan?

Advertenties

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Boekeman— de Nachtploeg-Natsuo Kirino

  1. Pingback: Boekeman gaat op vakantie en neemt mee… Empire Falls – Richard Russo en Blinde Wilg, Slapende Vrouw – Haruki Murakami | Abubakari de Vries' Blog

  2. Pingback: Boekeman: GROTESK-NATSUO KIRINO | Abubakari de Vries' Blog

  3. Pingback: Boekrecensie Echte Wereld – Natsuo Kirino | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s