Boekeman: De Schaakmachine – Robert Löhr

Toen ik net verhuist was ‘erfden’ we een enorme lading boeken die van de vorige bewoonster waren geweest. Die was inmiddels al niet meer onder de levenden, haar zus had al een groot aantal boeken verkocht/mee genomen, dus mochten wij ons over het restant (dozen vol) ontfermen. Een aantal boeken hebben we zelf gehouden, een aantal op koninginnedag verkocht en de rest gedoneerd aan een tweedehands boekenwinkel. Opdat wij er vanaf waren. Want het was nogal wat wat de oude dame die ons huis voor ons bewoonde verzameld had…
Eén van de boeken die ik gehouden heb was “De autobiografie van Henry VIII becommentarieerd door zijn hofnar” van Margaret George. Een geweldige historische roman over het bizarre leven van Hendrik de Achtste (1491-1547). Historische romans rule (just like Henry VIII did). En dus zocht ik daarna naarstig naar goeie historische romans.

schakende-turk-2Met ‘De Schaakmachine’ van Robert Löhr heb ik er weer één gevonden. Löhr heeft het waargebeurde verhaal van de schaakturk als uitgangspunt genomen en historische feiten met fictie vermengd en daar een erg te gek boek van gemaakt.
In 1770 maakt Baron (en uitvinder) Wolfgang von Kempelen in opdracht van kaiserin Maria Theresia een Schaakmachine. Tijdens de demonstraties opende hij alle deurtjes om het mechaniek te tonen en om te laten zien dat er geen bedrog plaats vond. Von Kempelen had echter een ingenieus binnenwerk gemaakt waar een schaakgenie verborgen zat die de partijen speelde*. Het heeft erg lang geduurd voor het mysterie ontrafeld werd, pas 19 jaar later werd duidelijk wat de truc van von Kempelen was.
* In werkelijkheid schijnt het geen dwerg maar een persoon van ‘normale’ afmetingen geweest te zijn die in de machine verborgen zat, maar dat terzijde.

690Het boek is het verhaal van het fictieve personage Tibor. Een dwerg die plaats nam in de Schaakturk. Hoe von Kempelen hem uit een Venetiaans gevang redt en hem meeneemt naar Presburg (het huidige Bratislava) om daar kennis te maken met von K’s assistent Jakob. Die bouwt samen met von K. de Schaakturk af, ze verfijnen hem en geven een eerste demonstratie aan de kaiserin met Tibor verborgen in de schaakmachine . En dat is pas het begin.
Wat volgt is een mix van historische feiten en fictie waarin het verhaal zelfs thrillerachtige trekjes krijgt. Löhr brouwt een fijne mix van jaloezie, haat, moord, wraak, dreigementen, verraad, bedriegende spionnen en (onbeantwoorde) liefde in een verhaal wat hoe verder het vordert hoe sneller het weg leest. Ik vond het een geweldig boek, spanning & historie gaan hand in hand. En waar ik ook altijd wel houd, korte anekdotes en terugblikken op het eerdere leven van de hoofdpersonen, doet de rest. Ik had tot voor ik dit boek ontdekte nog nooit van de schaakturk gehoor maar ben nu weer een wonderlijk verhaal rijker.

Meer over de Schaakturk en over Wolfgang von Kempelenklik 

Advertenties

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s