Boekeman: SAMOERAI – Takashi Matsuoka

Twee weken geleden vertoefde ik in Oostenrijk en Hongarije rond 1770. De afgelopen twee weken was ik in Japan, in het jaar 1861. Ja, ik kom nog eens ergens. Mijn tijdreismachine staat in de bibliotheek in Groningen.
Volgende trip is naar India, 2010. Een yuppie, corruptie, moord en ‘zes verdachten‘. Van Vikas Swarup.
De playboyzoon van een invloedrijke Indiase politicus wordt vrijgesproken van de moord op een serveerster, hetgeen veel kwaad bloed zet; dan wordt hij doodgeschoten en zes mensen met een pistool worden gearresteerd.

SAMOERAI – Takashi Matsuoka
1Samoerai beschrijft de periode nadat Japan zijn deuren 250 jaar gesloten heeft gehouden voor het westen. Heer Genji is een krijgsheer die visioenen heeft. Hij is tevens de beschermheer van drie Amerikaanse zendelingen. Een diep religieuze man, zijn jonge verloofde en een revolverheld. Ieder met een eigen reden om naar Japan te komen. Die redenen worden in flashbacks uit de doeken gedaan.

Genji heeft vijanden, die zijn familie graag uit willen roeien. Hij heeft ook visioenen, in elke generatie is er één man die toekomstvisioenen heeft. Genji’s oom had ze ook. Genji heeft twee visioenen en één daarvan is dat zijn leven gered zal worden door een ‘buitenstaander’. Eén van de drie Amerikanen dus. Nadat zijn paleis beschoten wordt door Westerse kanonnen trekt Heer Genji met de Amerikanen en een gevolg van Samoerai en andere getrouwen naar zijn voorouderlijk kasteel. In dat gevolg ook geisha Heiko die tevens Ninja blijkt te zijn.

In een tijd dat een Heer naar eigen goeddunken kan bepalen dat een heel dorp ter dood veroordeelt moet worden vanwege (vermeend) gebrek aan eerbied. Waarin de samoerai je onthoofden als je een Heer zonder zijn toestemming aanraakt. Het wordt in Samoerai dan ook regelmatig bloederig. Japanse gekte in de vorm van bizarre veldslagen vol zwaarden en musketten, afgehakte hoofden en ledematen.

En dan is er nog de revolverheld die zijn geheel eigen historie en reden om naar Japan te reizen heeft. Hij moet iets rechtzetten en daarvoor moet hij naar Japan.
Een bloederige avonturenroman gesitueerd in een Japan waar de macht van de shogun tanende is en waar een burgeroorlog dreigt. Ik moest soms wel even terug bladeren om te kijken of iemand nou bij Genji of bij het hoofd van de shogunale geheime dienst, Genji’s vijand Kawakami, hoorde. Erg veel namen die voorbij komen, maar op een gegeven moment is het wel duidelijk wie wie ook alweer is en waar die bij hoort.

Het boek is spannend, de personages boeien en krijgen meer inhoud dankzij de flashbacks en het geeft een beeld van de bizarre regels die golden in het Japan van die tijd. Door het stof kruipen als een krijgsheer voorbij komt. Zo niet? Kop er af!

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Boekeman: SAMOERAI – Takashi Matsuoka

 1. Peer zegt:

  boeken boeken — dozen,dozen vol met boeken , ze zitten in me broek , me schoenen , me jas , me bilnaad , overal boeken — die eeuwig ellendige boeken – gek word ik ervan!!!!

 2. * Van de laatste 25 bijdragen gaan er slechts 5 over een boek. Dus daar valt nog heel veel winst te behalen. 🙂
  * In mijn gebruiksaanwijzing staat dat je mij motiveert door te reageren op iets wat je wél bevalt. Niet door te reageren op iets wat je niet bevalt.
  * Woensdag Trail of Dead. Als jij de foto’s doet verzin ik er wel weer een verhaaltje bij.
  * En als je verwacht dat ik mee ga doen aan de Feyenoord ophemel hype… Nou ja, dat weet je zelf ook wel. Daarnaast wordt Ajax toch gewoon weer kampioen.
  * Wat ook nog een mogelijkheid is: Geef me een foto en ik verzin er iets bij. Moet je me later niet voor het gerecht slepen om koppiereit kwesties. Ik heb een advocatenfobie. En dat heeft zijn weerslag op mijn blog. Zeg maar. Je kunt ook alle advocaten en assgier fotografen uit de weg ruimen, komt ook ten goede aan mijn blog motivatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.