Boekeman Tommy Wieringa – Caesarion

1001004006225731Caesarion is “de roman na Joe Speedboot”. Het gaat over Ludwig Unger. Die gaat naar Engeland om de uitvaart van zijn oud buurman bij te wonen. Na een wat stroeve, maar niet onaangename, start gaat het verhaal los als Ludwig in een kroeg aan een vrouw zijn levensverhaal vertelt.

Ludwig is de zoon van een gefreakte kunstenaar en een voormalig pornoster. Omdat zijn vader al vroeg de kuierlatten neemt is Ludwig erg op zijn moeder gericht. Als vader er vandoor gaat wonen Ludwig en zijn moeder in Alexandrië. Via een tijdelijk verblijf bij familie in Oost Groningen komen ze in een kustplaatsje in de buurt van Norwich terecht. Hun huis komt door erosie van het klif langzaam maar zeker dichter bij de afgrond terecht.
Het is wachten op de noodlottige storm die hun huis de diepte in blaast.

Nadat het huis in de diepte verdwenen is komen ze in Los Angeles terecht waar Ludwig verliefd wordt. En een pijnlijke ontdekking doet voor wat zijn moeder betreft. Zij is na het verdwijnen van hun huis zelf ook verdwenen en Ludwig komt er toevallig achter dat ze in LA zit. Ludwig is een pianist die in hotels en bars speelt, moeder is een excentriekeling die volledig haar eigen plan trekt en Ludwig telkens achterlaat. Niet erg geschikt voor de rol van zorgzame moeder. Ludwig volgt zijn moeder echter overal waar zij gaat en dat kost hem zijn enige echte liefde. In LA komt hij ook -op een bepaalde manier- dichter bij zijn verdwenen vader. Maar dat is voor het laatste deel van het boek. Waarin moeder al niet meer mee doet, ten prooi gevallen aan haar eigenwijsheid en excentriciteit. En aan een te voorkomen noodlot.

Het levensverhaal van Ludwig en zijn moeder is bizar en boeiend. Ik hou wel van dit soort verhalen. Tommy Wieringa kan bovendien erg mooi schrijven en houdt de vaart er over het algemeen ook wel in. Mooi, bij vlagen geweldig boek, een waardig opvolger voor Joe Speedboot. Later dit jaar zijn meest recente boek “Dit zijn de namen” ook nog maar eens lezen. Want Tommy Wieringa heeft zich bij mij nu twee boeken op rij bewezen als fijnschrijver die onvergetelijke personages schept en dat in mooie zinnen doet.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.