Boekeman– De Man in het Duister – Paul Auster

media_l_3440“Niet Austers beste werk (maar wel een goed boek)” volgens critici. Voor mij een eerste  kennismaking met het boekenwerk van Paul Auster. Die ik kende van de fantastische films “Smoke” en “Blue in the Face” die ik in 1996 in het filmhuis in Leeuwarden zag en later nog vaak terug heb gezien. Auster schreef het verhaal en deed de regie voor die films. Bij mijn lokale buurtbiep hebben ze niet zoveel boeken als in de centrale biep (maar da’s logisch), ik had maandag (met nog twee nachtdiensten te gaan) dringend nieuw leesvoer nodig, maar geen zin om naar de CB te fietsen. En wel om naar de lokale buurtbiep te lopen. Om daar eens grondig door de afdeling romans te grasduinen. En al bij de A had ik dus beet. Een dun boek (196 paginas), een prima manier om uit te vinden of Paul Auster wat voor mij is. En na de Man in het Duister gelezen te hebben zeg ik jubelend “JA!”.

In “De Man in het Duister” heeft een bejaarde man een zwaar auto ongeluk gehad en revalideert hij bij zijn dochter in huis.
Een huis vol verdriet. De bejaarde man rouwt om zijn vrouw die hij verloor, zijn dochter om haar man die haar verliet en zijn kleindochter om haar vriend die in Irak om het leven kwam.

 Hij kan de slaap moeilijk vatten. Om zijn donkere gedachten te verdrijven verzint hij ‘S Nachts een verhaal over een parallelle wereld waarin de VS gebukt gaat onder een burgeroorlog. 9-11 is nooit gebeurd, de oorlog in Irak ook niet. De verkiezingen van 2000 hebben er toe geleid dat New York zich af wilde scheiden van de rest van de VS, dat vormde het begin van de burgeroorlog.

Dat vormt het ene deel van het verhaal. Het andere deel speelt zich in de realiteit af. Behalve zijn dochter woont ook zijn kleindochter in het huis. Ze treurt en kijkt samen met haar opa de hele dag films. Ze roken sigaretten en kijken films. De hele dag lang. Tussendoor bespreken ze de film die ze zagen en dan kijken ze de volgende film.

In het andere deel wordt een man wakker in een kuil. Hij weet niet waar hij is, maar beseft dat hij uit zijn normale omgeving is en dat hij ‘ergens anders’ is. Hij krijgt al vlot te horen waar hij is, wat er aan de hand is en wat hij moet doen. En dat vluchten nutteloos is. Hij is degene die een einde aan de burgeroorlog kan maken. Door in zijn eigen universum, de werkelijke wereld, de bedenker van het verhaal over de burgeroorlog te vermoorden. Dan zal de burgeroorlog stoppen en kan iedereen in het parallelle universum weer vreedzaam verder leven. De paradox is dan natuurlijk dat ook de man die de verzinner van het verhaal -de opa die bij zijn dochter in huis revalideert van een auto ongeluk dus- moet vermoorden deel uitmaakt van het verzonnen verhaal.
Een metafoor, Opa heeft het gehad met het leven.
Het burgeroorlog verhaal houdt vrij plotseling op. Opa besluit dat hij nog niet dood wil.

In het laatste deel van het boek vertelt hij verhalen aan zijn kleindochter. Over mensen die hij gekend heeft en over hun vaak merkwaardige en mysterieuze voorvallen. En over hoe hij zijn vrouw ontmoette, hoe ze verliefd werden, hoe hij haar verloor, terugwon en opnieuw verloor.

Het klinkt als een loodzwaar boek, maar dat is het niet. Het is eerder een mooi verhaal met kleine verhaaltjes. Over het leven. En de dood.

Advertenties

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Boekeman– De Man in het Duister – Paul Auster

  1. Pingback: Boekeman Orakelnacht – Paul Auster | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.