Tammo Kwakmeijer, Speler X van Veendam (deel 6)

Deel 1 staat hier
Deel 2 staat hier

Deel 3 staat hier
Deel 4 & 5: iets naar beneden scrollen

We zaten aan een tafeltje in een kroeg in de Poelestraat, een straat verder dan waar de daklozenopvang zit. Tammo aan een halve liter, ik aan een Corona.
Tammo had in de wc zijn haar nat gemaakt en achterover gekamd. Bij terugkomst mompelde hij dat hij “toch altijd wel wat ijdel was geweest”. Ik zei maar niks. Tammo stonk en zag er niet uit.

“Ik ben alles kwijt” start Tammo zijn monoloog. “Drie dagen nadat jij bij me was voor dat verhaal over Keith stonden er een paar smerissen voor de deur. Met een man in pak.
Een deurwaarder. Ik had de gewoonte post ongeopend weg te donderen. Maar ik had dit al wel een beetje aan zien komen. Enveloppen met “aanmaning” er op, incassoburo logo’s, justitiële brieven, brieven van de gemeente. En meer van zulke ongein. Maar wat je niet ziet is er niet, dus gewoon in de prullebak met die zoot.

Totdat ze dan opeens langs komen. Om het huis leeg te halen. Omdat ik nergens op reageerde. Wat ik gedaan had? Haha, wat niet kenst beter zegg’n… Belasting en uitkeringsfraude, dat was al bekend, maar ook nog drugsgeld witwassen en meer van zulke dingen… Ging om hele hele grote bedragen. Dat is waar ze áchter waren gekomen, al bleek er nog meer te zijn wat ze te weten waren gekomen. De vrouw helemaal over de toeren, ik zelf volledig over de rooie, je weet wel hoe het dan gaat. Ze stond te krijsen, ik werd er gek van en ik heb haar in één beuk knock out geslagen. Die smerissen probeerden me toen in de boeien te slaan en af te voeren, maar dat lukte pas toen ze me van die pepertroep in de ogen spoten. 

Nou ja, ik mee naar het buro, daar hebben ze me gehouden tot ik weer wat rustig was. Zat ik opeens in een cel in plaats van op de leren bank met tijgerprint in Wildervank… Niks te slikken of te zuipen, zit je dan. Heel raar, opeens zat ik te huilen als een kind. Om mijn moeder, om mijn vader, om Keith, om alles.

Advocaat gebeld, die vertelde me een paar dagen later dat ik alles kwijt was en dat ik nog tot in lengte van dagen terug moest betalen. Dus ook alle inkomsten die ik uit ons boek zou krijgen kan ik huppakee zo inleveren. Dus dat boek is dicht. Bovendien heb ik geen zin meer om die hele beerput nog verder open te halen. Ik weet niet, het lijkt godverdomme wel of ik opeens weer een geweten heb. Nooit geweten dat ik die nog had.

Ik ben naar het A Huis (nachtopvang voor daklozen in Groningen) gegaan. Ik kon nergens anders heen. Ik heb Engel Butje gebeld, maar die nam niet op. Bleek ook vast te zitten voor fraude. Nu zit ik dus in de daklozenopvang, in de 24 uurs opvang. Te proberen regelingen te treffen en schulden te saneren. Maar dat is nog maar net begonnen, voorlopig zit ik daar nog wel een tijdje. Ik heb de boel besodemieterd. En flink ook. Maar iemand heeft mij verlinkt, want alles was perfect afgedekt. Ik weet niet zeker wie het is geweest, maar volgens mij is het dikke Kees. Die vette lul met zijn arm in zijn eeuwige mitella. Ik heb samen met Engel de zus van dikke Kees een keer mee op sleeptouw of beter gezegd op kroegentocht genomen en die is toen zeg maar blijven hangen in een speed trip. Rare snol, zo gek als een cent, al voor ze met ons mee ging.

Maar goed, ik wilde toch eem naar mijn huis in Wildervank. Afgesloten en helemaal leeg gehaald, te koop bordje voor de ramen… Dan ben je wel even raar jongen hoor. Ik doe nu weinig anders meer dan zuipen. Zuipen en janken. Alles is weg, alles wat ik had is weg. Mijn auto, mijn huis, mijn vrouwtje, mijn Hazes verzameling, de homuh sienema zet, al mijn DVD’s, mijn hele collectie porno, mijn frituurpan, de leren bank, mijn bed, mijn kleren, het shirt van Jari Litmanen wat ik na Ajax-Groningen van hem kreeg, mijn theezakjesverzameling…

Ik moest bij die daklozen in de kast met ouwe kleren van dooie daklozen kleren uitzoeken. Vrouwtje wil ook niks meer met me te maken hebben, mijn ouders zijn al dood (begint te huilen), mijn broer zegt dat ik voor hem al jaren dood ben en dat ie hoopt dat ik ook gauw dood ga… Vrienden? Butje heeft strafverlaging gekregen door mij nog wat extra zaken aan te wrijven. Ik moet over een tijd voor komen en dan pas weet ik echt waar ik aan toe ben. Nait best ja…

Ik geef Tammo een hand (die ik direct daarna grondig was) en neem afscheid. Tammo sloft terug naar de opvang. Met gebogen hoofd, een lopend vraagteken. Wat ik dan nog niet weet is dat ik Tammo nooit weer zal zien. Een week later loop ik langs zijn kist in crematorium Selwerd. Een gesloten kist want Tammo was onherkenbaar verminkt na zijn kamikaze actie.

OUD PROF FC GRONINGEN PLEEGT ZELFMOORD
De 36 jarige oud profvoetballer Tamme (Tammo) Kwakmeijer heeft gistermiddag een einde aan zijn leven gemaakt door in een auto vol explosieven tegen een muur te rijden. De roemruchte bikkelharde voormalig FC Groningen verdediger was aan lager wal geraakt, had enorme schulden en was recentelijk dakloos geworden. Op zijn laatste adres, de daklozenopvang in Groningen, is een afscheidsbrief gevonden waarin Kwakmeijer  volgens een bron aangeeft “geen zin meer te hebben totaal berooid, zonder vrienden of familie en met een strafzaak boven zijn hoofd hangend verder te moeten”.
 Zie verder: pag. 2 & 3 en DVHN SPORT pag. 19 & 20.
*****************************************************************************************

Naschrift:
Toen ik gister mijn post uit de brievenbus haalde maakte mijn hart een sprongetje.
Een kaart uit Puerto Rico. Zon zee & strand op de voorkant. Op de achterkant een kort maar krachtig “MOI”. Was getekend ‘ene’ T.K.

Wordt vervolgd

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Abubakari de Vries vertelt & fantaseert & schrijft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.