Boekeman Kolyma-Tom Rob Smith

kolyma-tom-rob-smith-250pixwIn 2010 las ik de historische thriller Kind 44 van de Engelse schrijver Tom Rob Smith. Een thriller gebaseerd op de moorden van de Russische seriemoordenaar Andrej Tsjikatillo, waarop de hoofdpersoon jacht maakt in het Rusland van Stalin, waar alleen politieke misdaden bestaan.
Een geweldig boek, spannend en schokkend. Over de opvolger/het vervolg las ik niet zulke goede dingen, maar dat weerhield mij er toch niet van ook dat boek toch maar eens te gaan lezen. Mijn verwachtingspatroon was door de vrij algemeen heersende mening dat het een wat tegenvallend boek was al minder hoog, dus dat scheelde alvast.
Kolyma is inderdaad niet zo geweldig als Kind 44, dat klopt. Maar ik vind ook Kolyma een boeiende historische thriller. 

Waar gaat het over?

Als Stalin opgevolgd is door Chroesjtsjov schrijft die een speech waarin hij afstand neemt van Stalins schrikbewind. Hij verleent een groot aantal gevangenen amnestie. Eén van de vrijgekomen gevangenen wil zich wreken. En hoofdpersoon Leo Demisov is één van de mensen die moet bloeden, Leo was voor hij in Kind 44 het licht zag een KGB agent. En heeft in die periode bloed aan zijn handen gekregen. Over de plot verraad ik verder niets, maar wat volgt is een spannend verhaal wat zich afspeelt in Moskou, de strafkampen van Siberië en in Boedapest ten tijde van de Hongaarse opstand van oktober 1956.
Net als in Kind 44 komen de gruwelen van het ijskoude en bizarre Sovjet regime weer voorbij, al kwam de beklemmende toestand onder Stalin in Kind 44 meer en beter aan bod dan in Kolyma. In dit boek treedt het thriller element meer op de voorgrond. Maar tussen de thriller elementen door lees je ook over de gruwelen van de Goelag, de horror van oorlog waarin mensen vergeten dat hun opponent ook maar een mens is en tot even gruwelijke daden komen als hun bezetter. Wat op zich ook weer niet te veroordelen is omdat ik ook tot rare dingen in staat zou zijn mocht iemand aan mijn geliefden komen. De mens is soms een bijzonder wreed dier.

De rode gruwel
Vijfhonderd man in het ruim van een oud schip op weg naar de  ergste strafkampen, die van Noord Siberië.
‘Slechts’ vijfhonderd man omdat Chroesjtsjov minder wreed is dan Stalin, onder Stalin zater er tweeduizend man opeengepakt in het ruim.
In het strafkamp in de koudste streek van de Sovjet Unie de hele dag in erbarmelijke omstandigheden in de goudmijnen werken.
Meer dood dan levend de barak opzoeken.
In ongenade gevallen KGB’ers die tussen de mensen terecht komen die ze vroeger opgepakt hebben. En herkend worden.
De smerige politieke spelletjes van de leiders die altijd buiten schot blijven.
Niemand is te vertrouwen.
Kinderen zonder ouders zwerven rond, ze moeten zich maar redden. 

Vergelijkenderwijs…
Spanning en historie gaan wederom samen, maar de mix smaakt minder goed dan in Kind 44.  Minpunt vond ik wel dat Smith er in dit boek niet  in slaagt bepaalde thriller clichés te omzeilen waardoor het bij wijlen ongeloofwaardig werd. Kuifje is er niks bij qua wonderlijke overlevingen en ontsnappingen.
Maar als je Kind 44 nooit gelezen hebt en dus niet gaat vergelijken hou je toch een bijzonder boek over. Als Kind 44 een 9 scoort krijgt Kolyma (de naam van de verzameling strafkampen in Noord Siberië, genoemd naar de rivier en het gebergte met de naam Kolyma) een 7.
   

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.