Erik Vlaminck- Angélique/Winnen/Miranda van Frituur Miranda + Hoogachtend, Dikke Freddy

Zijn boeken heb ik inmiddels allemaal gelezen, dus wat overblijft zijn zijn novelles.

Het universum van Erik Vlaminck is één groot (tragikomisch) tranendal. Doffe ellende, drank, dood, misbruik, geweld, armoe, psychiatrische aandoeningen, miskramen. Dat is waar het bij Erik Vlaminck vaak om draait. Waarbij hij uit eigen ervaring kan putten, hij werkte ooit in de psychiatrie.
Tegenwoordig is hij mijn favoriete Vlaamse schrijver.

Angélique (2003)
1001004001844333Gaat over een vrouw van 63 die in haar jongere jaren non in Congo was. Daar is ze van terug gekeerd met een flinke tik van de molen. Misbruikt en bezwangerd en getuige van grove gewelddadigheden kort gezegd. In deze novelle woont ze in een psychiatrische opvang voor vrouwen. Waar ze het niet naar haar zin heeft. En waar ze terugkijkt op haar traumatische tijd in de Congo. En een jonge zwangere meid ontmoet. Die vindt ze aardig, maar door de duivels in haar hoofd kan ze daar niet zo goed mee omgaan. Hetgeen dan weer dramatische gevolgen heeft. Typische Vlaminck ellende dus, maar wel weer meesterlijk beschreven.

Winnen (2010)
images
De vader van Johan wint de wielerkoers van het dorp. En kort daarna verdwijnt hij uit het leven van Johan. Johan zoekt en vindt zijn heil in huisje-bompje-beestje. Dan staat na jaren opeens Pa voor de deur. Een dikke proleet, vette bak onder zijn reet, blonde snol aan zijn zijde en een dikke sigaar in zijn hoofd. Alsof er nooit iets gebeurt is hangt hij tot Johans ergernis de popie Jopie uit bij Johan thuis. En sleept Johan zonder dat hij het in de gaten heeft mee in de misere…

Miranda van Frituur Miranda (2013)
vlaminck_-_miranda
Een 88 paginas tellend vervolg op het onvolprezen Suikerspin. Miranda is de ex vrouw van hoofdpersoon en aartsmopperaar Arthur. Miranda vertelt over haar geschiedenis met Arthur, over haar zoon Tony, over haar relatie met een andere kermisklant, Modest Verreijken, wiens dochter door haar zoon bezwangerd is. Miranda is -en dat geeft ze grif toe- een bijzonder slechte moeder voor Tony geweest.
In een monoloog komt er weer de nodige bad luck & trouble voorbij. Miskramen, een minnaar die op de parking van de Aldi dood neer valt met in de ene hand een tree bier in blik en in de andere een pak hondenvoer. Miranda is alleen, ze zou graag iemand hebben om de problemen van een frietenbakker -vet haar en honderden witte littekentjes op haar armen door frituurvetspetters- mee te delen.

Helaas weer veel te snel uit, dus Suikerspin maar uit de kast gehaald om nog een keer te lezen.
En… op internet het in mei verschenen “Brieven van dikke Freddie” bestelt.

Hoogachtend, Dikke Freddy (2013)
 Vlaminck Hoogachtend dikke Freddy Een verzameling columns geschreven door Vlaminck met als alter ego een boze dakloze, Dikke Freddy genaamd.
Een bladzijde of 140 telt dit boekje. Hier put Vlaminck uit de tijd dat hij veel Dikke Freddys tegenkwam, de periode dat hij in de Dak & Thuislozenzorg werkte.
Zelf werk ik ook in een Dak & Thuislozenopvang, ik ken dus ook wel wat Dikke Freddys.
Deze Dikke Freddy is een ouwe zwerver van middelbare leeftijd met een alcohlprobleem en een chronisch geldgebrek. Hij voelt zich onrecht aangedaan (en schrijft een brief) of heeft een goed idee waarmee hij burgemeesters, bazen van de soos, ministers, winkeliers en andere mensen die in zijn universum de dienst uit maken schrijft.
Herkenbaar omdat ik zulke brieven op mijn werk ook wel eens onder ogen krijg. Epistels van onbegrepen verschoppelingen uit onze maatschappij die niet snappen waarom wij hun niet (lijken te) willen begrijpen.
Grappig boekje, zeker aan te raden aan mensen die ook met Dikke Freddys werken, maar ook voor de mensen die niet in dat vakgebied werken.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Abubakari de Vries vertelt & fantaseert & schrijft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Erik Vlaminck- Angélique/Winnen/Miranda van Frituur Miranda + Hoogachtend, Dikke Freddy

  1. Pingback: Abubakari Leest… De zwarte Brug – Erik Vlaminck | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.