Boekeman gaat op vakantie en neemt mee… Empire Falls – Richard Russo en Blinde Wilg, Slapende Vrouw – Haruki Murakami

DSCF5533De afgelopen twee weken vertoefde ik in Oostenrijk. Het was er bloedheet, desondanks het swimmen im see toch ook met wat andere activiteiten afgewisseld. Zoals een tocht door de bergen, naar boven in een skilift en daarna 2,5 uur afdalen. Spontaan een zere knie (waarvan ik op zijn minst verwachtte dat hij na de vakantie vervangen moest worden door een plastic exemplaar, maar ik had tot mijn grote verrassing de volgende dag al geen last meer) en drie dagen spierpijn in mijn kuiten. Verder nog naar Salzburg geweest (mooi) en nog wat tripjes door Zuid Oostenrijk. Leuke warme en relaxete vakantie gehad.

Behalve zwemmen, trippen en de bergen in en uit heb ik ook nog wat zitten lezen.
Hier wat de Boekeman mee zou, had en las.

layer4

Ik had al in geen jaren meer een Stephen King boek gelezen tot ik vorig jaar 22.11.1963 las.
Misschien iets te lang, maar wel een mooi boek. Ik stuitte op Boekmeter.nl min of meer bij toeval op een boek wat hij een jaar of wat geleden geschreven had, Gevangen (Under the Dome) getiteld. Stad wordt opeens van de buitenwereld afgesloten door een grote stolp die vanuit het niets over de stad valt. Ontsnappen is onmogelijk.
Veel mensen spraken van het beste boek wat King geschreven heeft, vergelijkbaar met, maar beter dan, the Stand. 
Ik ben tot bladzijde 200 gekomen (van de ± 1000). Het begin was nog wel geinig (al vond ik het wat rommelig). De koepel kwam vanuit het niets naar beneden en dat leidde tot gebeurtenissen die het lezen waard waren.
Maar daarna werd het al gauw een stuk minder. Veel trouble every day en erg zwart witte personages. In de zin van of heel goed of heel slecht. Als het een boek van 400 bladzijden was geweest had ik nog wel effe doorgebeten, maar nog een stuk of 800 bladzijden, dat was me teveel, dus boek dicht en terug naar de biep gebracht.

En drie boeken mee terug genomen. Waarvan er twee mee mochten op vakantie.
Empire Falls van Richard Russo was het eerste boek wat ik in Oostenrijk ging lezen.
Ik heb een tijdje geleden Schadevolle Jaren van Richard Russo gelezen en dat vond ik een zeer te gek boek. Empire Falls is een boek wat hij in 2002 schreef en waarvoor hij de Pulitzer Prize kreeg.
Het bleek een boek wat de nodige overeenkomsten met Schadevolle Jaren heeft. Ook hier speelt het verhaal zich af in een stad die zijn meest florissante jaren ver achter zich heeft liggen. En ook hier een vader figuur die in het leven volledig zijn eigen plan trekt.

1001004002495451Empire Falls is een prachtige tragikomedie die bevolkt wordt door een bont gezelschap van onvergetelijke personages: Miles zelf, zijn vrouw Janine die van hem wil scheiden, hun dochter Tick, Miles’ vader Max en mevrouw Whiting, de laatste erfgename van het Whiting-imperium.

Miles is iemand die te goed is voor deze wereld. Zijn vrouw is verliefd geworden op, en heeft hem verlaten voor, een patjepeeër met een fitness centrum. Zijn vader is een totale weirdo, zijn moeder een overbezorgde inmiddels overleden vrouw die zijn toekomst (studeren en weg uit Empire Falls) zorgvuldig uitgestippeld had. Het leven loopt echter heel anders voor Miles. 
Net als in Schadevolle Jaren komt ook in Empire Falls weer een bonte stoet aan weirde personages voorbij. Zijn vader spant de kroon, maar ook een zwaar getraumatiseerde klasgenoot van Miles’ dochter is een pretty bizarre type. Verder de typical American people. Een patserige popie Jopie die de bink uithangt op High School, diens semi corrupte vader die cop is (en tevens een oud buurjongen van Miles is), een ouwe steenrijke weduwe die de touwtjes stevig in handen heeft, een seniele pastoor, de ex van Miles die ook behoorlijk leip is (en zwaar gefrustreerd) en nog een zootje gekjes met hun gebrekjes.

Mocht ik de Pulitzer Prize uit mogen delen dan had Russo hem niet voor Empire Falls maar voor Schadevolle Jaren gekregen. In cijfers uitgedrukt, EF een 8 en SJ een 9. Omdat SJ één van de geweldigste romanpersonages ooit heeft, het verhaal nog wat raarder is en de andere personages nog wat kleurrijker. Neemt niet weg dat ook EF een te gek boek is waar ik prima mee heb vermaakt.

blinde-wilg-slapende-vrouw---haruki-murakami[0]In één week was Empire Falls (dik 600 paginas) uit en toen was het tijd voor weer eens wat Haruki Murakami. Vorig jaar een flinke dosis Murakami gelezen in de vorm van 1q84 en daarna het mij wat tegenvallende Norwegian Wood en toen even een Murakami pauze ingelast. Die was weer voorbij met het lenen van de korte verhalenbundel ‘Blinde wilg, Slapende Vrouw’. In tegenstelling tot een eerdere verhalen bundel die ik van Murakami las (De Olifant verdwijnt) vond ik dit een tegenvallend boek.
In plaats van surrealistische waanzin zijn het in deze bundel vooral alledaagse gebeurtenissen die beschreven worden. Nergens een rare twist, soms zelfs wat saai.
Het kon mij niet boeien en ik ben ongeveer halverwege gekomen omdat ik niks anders te lezen bij me had. Maar dit boek ga ik niet uitlezen. Murakami met de voetjes op de grond-bleek mij ook al toen ik Norwegian Wood las, vind ik een stuk minder leuk.

Ik ga het derde boek wat ik bij de biep mee vandaan nam lezen, Grotesk van Natsuo Kirino. Daarvan las ik eerder dit jaar de Nachtploeg en dat vond ik een geweldig boek.

Sluiten we af met een foto van een berg. Ik mis ze namelijk, die bergen.
DSCF5548

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Boekeman gaat op vakantie en neemt mee… Empire Falls – Richard Russo en Blinde Wilg, Slapende Vrouw – Haruki Murakami

  1. Pingback: Boekrecensies: Dunne boekjes *** VIS – Anton Valens + The Commitments – Roddy Doyle + vakantieboeken 2014 | Abubakari de Vries' Blog

  2. Pingback: Lezen op vakantie deel 2: Boekrecensie — Brug der Zuchten – Richard Russo | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.