Mijn Ajax in de Meer debuut: Ajax – Go Ahead Eagles 7-2 1984/85

Zaterdag is het Ajax-Go Ahead Eagles. Op 7 oktober 1984 mijn eerste wedstrijd in Stadion de Meer. Vier dagen na Ajax-Red Boys Differdange (14-0). Ik schreef daar ooit al eens iets over, dat stukje heb ik terug gevonden en nu is het moment om het te plaatsen daar.

AJAX-GO AHEAD EAGLES 1984

Ik ben tot mijn grote spijt nooit in het Olympisch Stadion geweest. Wel in de Meer. Mijn Friese Opa was het gezinsleven met mijn oma zat en emigreerde naar Amsterdam. Toen jaaaaaren later het contact tussen mijn opa en mijn moeder weer hersteld was bleek opa vlakbij de Meer te wonen. Ik verstond (en dacht) eerst dat hij aan de Cruijfflaan woonde (da’s logisch toch?), maar het bleek de Kruislaan te zijn. Dus werden bezoekjes aan Opa eerst bij mij aangekondigd, zodat ik kon kijken op welke zondag we gingen. Op een zondag naar Opa gaan als Ajax niet thuis speelde, zodat ik op afstandsschotsafstand van De Meer zat zonder dat Ajax daar op dat moment speelde zou een kuthumeur van minimaal een maand betekenen, bovendien was het mijn moeder niet geheel ontgaan dat ik Ajax verafgoodde. Dus werd er niet zo moeilijk gedaan als ik verontwaardigd schreeuwde “de 24ste ???!!!! dan speelt Ajax niet thuis hoor !!!” Gingen we wel een week later.

Geen geflikker met clubcards, je kon gewoon vijf minuten voor aanvang een kaartje kopen. Had je nog een prima plek ook. Het Ajax met een jonge Rijkaard,van Basten,Vanenburg, Koeman etc. speelde namelijk vaak zat voor 10.000 man in een stadion wat plaats bood aan 29.500 toeschouwers. Hoewel je dus prima vijf minuten voor aanvang een kaartje kon kopen was ik al twee uur van te voren bij de Meer. Een wedstrijd/stadionbezoek is meer dan 90 minuten. Ik kon niet genoeg krijgen van alles op en rond het stadion, zelfs de 2 uur die ik doorbracht met het stadion te bekijken, vreselijk lang staren naar die mooie rooie letters ajax met een bal als punt op de j…het vloog voorbij.


De warming up van begin tot eind geobsedeerd ogen tekort komend geobserveerd. Hier liepen ze dan… De mannen die mijn jonge leventje kleur gaven, de mannen die mij deden huilen, maar meestal deden stralen. Waar ik plakboeken van maakte.
DSCF6054
In mijn eerste plakboeken alleen de overwinningen, maar later gewoon alle wedstrijden. In het seizoen 1980-81 nog een keer een uitzondering makend voor Bayern Munchen-Ajax 5-1. Dat was te veel. Ik had de hoop dat ik die wedstrijd ooit zou vergeten als ik hem niet in mijn plakboek op zou nemen. Als ik te veel gezopen heb wordt ik S’Nachts wel eens wakker. Ik zie dan de smalende kop van Karl Heinz Rummenigge voor me en op de voorgrond Frank Arnesen, met een hand voor zijn ogen…..

Maar ik dwaal af. In een zucht en een scheet was het van half één alweer half drie. De aftrap van Ajax-Go Ahead Eagles. Mijn eerste echte wedstrijd van Ajax.
4 minuten gespeeld. Michel Boerebach scoort. 0-1
6 minuten gespeeld. Michel Boerebach scoort. 0-2

Verbijsterd en in totaal ongeloof mijn hoofd schuddend staarde ik voor me uit na die 0-2. Dit kon niet waar zijn !! Eindelijk,eindelijk,eindelijk zat ik in de Meer, kwam dat rottige Go Ahead Eagles mijn middag vergallen? In staat van totale opgefoktheid schreeuwde ik “Kom op nou godverdomme, AJAX !!!!!!”.

Dat de mensen om mij heen een beetje vreemd naar dat jochie wat daar zo vreselijk boos zat te kijken keken was mij een zorg. Ik wilde Ajax zien winnen en als ik degene moest zijn die Ajax wakker moest schreeuwen..so be it. Het hielp (natuurlijk hielp het). Bij rust was het al 3-2, uiteindelijk zou Ajax met 7-2 winnen.
Van Basten en Boeve scoorden, Vanenburg en Spelbos elk twee keer. Johnny Oude Wesselink schoot in eigen doel.  Go Ahead in donkerblauwe shirts met hele dunne witte streepjes, shirtsponsor PZ Kleding, witte broekjes… Ik zie het voor me alsof het vorige week was.

Ajax-Go Ahead Eagles (3-2) 7-2
4.   0-1 Boerebach
6.   0-2 Boerebach
22. 1-2 Spelbos (pen.)
39.  2-2 Vanenburg
43.  3-2 Oude Wesselink (e.d.)
51.  4-2 van Basten
53.  5-2 Spelbos (pen.)
71.  6-2 Boeve
75.  7-2 Vanenburg

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Abubakari de Vries vertelt & fantaseert & schrijft, Ajax, Voetbal en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mijn Ajax in de Meer debuut: Ajax – Go Ahead Eagles 7-2 1984/85

  1. Gerbie zegt:

    Mooi. Iets eerder heb ik ze in Deventer gezien. Zelfde wedstrijd.

    Debuut van zowel Rijkaard als Kieft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.