Boekeman: GROTESK-NATSUO KIRINO

Begin dit jaar las ik ‘de Nachtploeg’ van de Japanse schrijfster Natsuo Kirino. In het thriller hokje gestopt omdat men er toch een label aan moet hangen, maar eigenlijk een volledig a-typische thriller over vier Japanse vrouwen die een lijk kwijt moeten en over de sores die daar achter vandaan komt. Eén van de te gekkere boeken die ik dit jaar las. 1500 bladzijden Haruki Murakami in korte tijd leerden mij dat je schrijvers soms beter een beetje kunt doseren, dus duurde het een maand vijf voor ik Grotesk ging lezen.

image

Grotesk is het verhaal van een aantal vrouwen met een gezamenlijk verleden op een uiterst prestigieuze Japanse school. Eentje is ontzettend mooi, eentje -haar zus- is ontzettend jaloers en haat haar bloedmooie zus tot op het bot en nummer drie wil er ontzettend graag bij horen, maar is sociaal niet de handigste. Ze zaten twintig jaar geleden op die prestigieuze school en zijn inmiddels alle drie volledig verknipt. En daardoor drijven ze telkens verder weg van het leventje wat ze hadden kúnnen leiden.

Het perspectief van waaruit vertelt wordt verandert steeds, de oudere zus vertelt, er komen rechtbankverslagen te voorschijn, de dagboeken van haar zusje en van haar ex klasgenoot komen te voorschijn en langzaam maar zeker ontpoppen zich de gebeurtenissen die geleid hebben tot enkele drama’s. Mooi zusje en ex klasgenoot zijn namelijk vermoord door een Chinees. Waarom die dat deed, hoe de knapperd en de briljante studente in de prostitutie terecht kwamen, waarom de Chinees naar Japan kwam, het wordt allemaal uit de doeken gedaan.

Ondanks de originele opzet vond ik het een tegenvallend boek.  Ik vond het bij vlagen langdradig, de personages kwamen in tegenstelling tot de personages in de Nachtploeg voor mij niet tot leven. Het was mij allemaal net iets te bedacht. Te karikaturaal, te grotesk. En daarmee sneeuwde het beeld wat geschetst werd van de Japanse elite school en de invloed die dat op de levens van zijn studenten heeft ook onder.

Te hoge verwachtingen -dat zal ik niet ontkennen- en ik las ergens anders dat haar  andere in het Nederlands vertaalde boek wat minder goed is. Dus eerst maar even geen Natsuo Kirino meer. Al ben ik toch wel benieuwd naar dat andere boek, dus ik denk dat ik dat ooit ook nog wel eens ga lezen, zoveel krediet heeft de Nachtploeg wel opgeleverd.

Het is inmiddels een week of zes geleden dat ik het boek las, soms verandert mijn mening over een boek met het bezinken nog, maar dat is bij Grotesk niet het geval. Cijfer? Een zeven. Onderhoudend, bij vlagen best te gek, maar bij andere vlagen dus weer niet.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Boekeman: GROTESK-NATSUO KIRINO

  1. Pingback: Boekrecensie Echte Wereld – Natsuo Kirino | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.