Cinema Abubakari: De Marathon (2012)

Ooit was “Tillevisie & Film” één van de rubrieken op dit blog. Ik zie nu dat ik dat ooit al eens aan heb gepast en er “Tillevisie” van heb gemaakt. Daar ik vrij zelden iets over films schreef. Sinds mijn geruchtmakende (toch?) transfer van Ziggo naar KPN hebben we echter (gratis) Film 1 en sindsdien voel ik de behoefte om ook weer eens iets over films te schrijven. En waar een behoefte is is een blog. Vandaag deel 1 uit de serie Cinema Abubakari.

De premiére voorstelling was gelijk een superfilm. “de Marathon”, ik schreef er al over in mijn terugblik op de bindedarm ellende want ik keek die film op de vrijdag dat ik een nog niet ontdekte blindedarm ontsteking had. Ik dacht toen nog dat ik gewoon buikpijn van het lachen had. Overigens was het niet alleen maar lachen, het was tragisch & komisch.
Een tragikomedie dus.
Met Martin van Waardenberg die ook het scrip (mee?)schreef. Dus dan is het succes verzekerd.
“Godverredomme joh”

De film gaat over een stel volkse gasten die in een garage werken. De garagehouder hep een vette schuld bij de belastinge en de garage wordt met sluiting bedreigd. Ze besluiten gesponsord de Marathon te gaan lopen. Het betreft hier vier stevig rokende en blikjes bier drinkende luilakken, dus er dient nogal wat werk verzet te worden om in conditie te komen.

Op de achtergrond speelt dan ook nog enige trouble every day mee. De baas hep kanker en niet lang meer te leven, eentje hep een ex prostituee als vriendin die nog niet helemaal afscheid hep genomen van het milieu, eentje heeft als hobby treintjes op zolder en hep een bijzonder Gristelijke vrouw, eentje is homo maar zit nog in de kast en kan er in het macho garage wereldje ook maar beter blijven zitten ook. De ander is een Marokkaan die ooit hardliep maar door een blessure afgehaakt is op hardloopgebied en die nu de vier bierbuiken in beweging moet zien te krijgen als zijnde hun trainer, ondertussen de nodige grappig bedoelde Marokkanen grappen over zich heen krijgend. Eigenlijk is “die Marokkaan” de enige normale van het stel.

Het levert een hele hoop supergrappige (typisch Rotterdamse rauwe) humor om te lachen op, maar ook een brok in de keel bij de niet te dik aangezette tragische momenten.
Maar ik (we, me vrouw keek ook mee en was ook erg enthousiast) heb toch vooral ontzettend gelachen.
Cijfer op de schaal van 1 tot 10 een hele vette 10! Een echte “moet je gaan kijke joh” film!
gerardIk heb die gast met de mijter al effe opdracht gegeven die film in mijn schoen te pleuren. Doet ie dat niet dan ken die dus mooi de pleuris krijgen!
Maar dat zal wel wat meevallen, Sinterklaas (de echte, die morgen ook in Groningen komt dus) speelt tenslotte één van de hoofdrollen in de Marathon.

Volgende keer de film “Killer Joe”

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Cinema Abu, Tillevisie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.