#Boekeman# De Onafscheidelijken – Alessandro Piperno

9789020413182De Onafscheidelijken is het vervolg op Vervolging. In dat boek gaat het over Leo Pontecorvo, een gevierd medicus die lezingen houdt en op tv verschijnt. Zijn wereld stort in als hij wordt beschuldigt van een obscene briefwisseling met het dertienjarige vriendinnetje van zijn jongste zoon. Leo is onschuldig en door een manipulante in de val gelokt, maar weet zich geen raad en vlucht naar het souterrain van zijn huis alwaar hij zichzelf verwaarloosd en als kluizenaar komt te overlijden.

DE ONAFSCHEIDELIJKEN
Het is vijfentwintig jaar later. Leo’s zonen Filippo en Samuel zijn dertigers. Filippo is getrouwd met een rijkeluisdochter, een labiele gestoorde egocentrische b actrice waar hij op parasiteert. Hij hangt wat rond, doet niks anders dan strips tekenen. Min of meer per toeval wordt hij ontzettend beroemd en een enorme hype dankzij een tekenfilm over oorlogskinderen en kinderen in de derde wereld die van zijn strips gemaakt wordt.
Die film brengt hem overigens in gevaar omdat zeer fanatieke moslims hem naar aanleiding van die film willen vermoorden.

Samuel is de jongere broer. Hij is introvert en impotent. Heeft een geweldige vrouw waar hij niet van houdt en een 21 jarige minnares waar hij wel van houdt. Terwijl zijn broer triomfen viert en enorm populair is gaat het met Samuel bergafwaarts. Een zakelijke blunder zorgt ervoor dat alle grond onder zijn voeten verdwijnt. Zijn voorgenomen huwelijk komt op de tocht te staan omdat hij al het geld wat hij had kwijt is en de bank beslag gaat leggen op het huis waar hij met vrouw zou gaan wonen.

Over de dood van vader Leo en wat er aan die dood vooraf is gegaan is nooit gesproken. De beide broers, ooit onafscheidelijk, zijn totaal uit elkaar gegroeid en die verwijdering wordt nog groter als Fillipo de populaire jongen uit gaat hangen, helemaal vol van zichzelf. Een narcist die alle groupies die hij voor zijn voeten krijgt neemt en is gaan geloven in dat hij geweldig is wat hem verandert heeft van een lethargische niksnut in een onuitstaanbaar zelfingenomen figuur.
Een dramatische Italiaanse ontknoping kondigt zich aan, en in het laatste deel volgt een knetterende ontknoping.

Het boek komt wat langzaam op gang omdat Alessandro Piperno in het begin iets te veel uitwijd en zich te buiten gaat aan allerlei filosofiën. Hetgeen het tempo wat uit het verhaal haalt. Maar gaandeweg komt er meer tempo en meer drama in het verhaal en komt het bijna apocalyptische familie drama helemaal los.

De onkunde van getormenteerde zielen om zich te uiten, om iets te doen, het was al het thema in de Vervolging en in De Onafscheidelijken is het wat dat betreft zo vader zo zoon.
Een groots familiedrama van Zuid Europese orde. Een waardig vervolg op het vorige drama der Pontecorvo’s. Met net als in de voorganger veel irritante types die iets te rijk en iets te zelfingenomen zijn en die door Piperno genadeloos op de hak worden genomen.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.