Boekrecensie Zwart Hart – Joe Hill

Joe Hill, las ik op Boekmeter, is de zoon van Stepen King en schrijft boeken die erg te gek zijn. Dus maar eens een boek -zijn debuut- bij de biep geleend. Heart Shaped Box, Zwart Hart in het Nederlands.

zwart hartHoofdpersoon is een ouwe hardrocker, Jude Coyne. Hij woont samen met een fan, een 25 jarige Goth die hij Georgia noemt, naar de staat waar ze vandaan komt. Hij spaart occulte voorwerpen en op een dag koopt hij op een soort van ebay een geest. Om precies te zijn een zwart pak van een dode man. En daar krijgt hij een geest bij.
Het blijkt al gauw dat Jude er in geluist is door iemand die wraak op hem wil nemen.

Het is de geest van een Vietnam veteraan annex hypnotiseur en die probeert Jude er toe te brengen dat hij zichzelf en zijn vriendin vermoord en is desnoods niet te beroerd een handje te helpen. Jude en zijn vriendin ontvluchten de boerderij waar Jude en Georgia wonen. Maar de geest gaat mee, waar Jude ook gaat. Ze hebben weinig andere keus dan te proberen de confrontatie aan te gaan met degenen die hun deze streek leveren. Langzaam maar zeker blijkt de vork echter toch iets anders in de steel te zitten dan Jude eerst dacht.

Veel verwijzingen ook naar de hardrock cultuur, de honden van Jude heten bijvoorbeeld Bon en Angus.  En er komen hier en daar wat bestaande personen uit de muziekwereld voorbij. Joey Ramone bijvoorbeeld!
Zijn groupies/vriendinnen, die hij allemaal noemt naar de staat waar ze vandaan komen, zijn behoorlijke mental cases vol piercings, hebben een bleke huid, veel tattoos en dragen zwarte kleren. Stoere bitches met enorme traumas en een klein hartje. 

Goed boek met veel vaart waarin Joe Hill, net als zij pa vaak doet, veel aandacht besteed aan de opbouw van zijn karakters. Het is ook geen 351 paginas lang alleen maar horror. Het is een “gewoon” verhaal over een ouwe rocker, zijn jeugdtrama en over de missers uit zijn verleden. En op de achtergrond spookt de wraakzuchtige geest rond. Het heden en verleden van Jude zijn ook met veel vaart geschreven, er zit genoeg spokerigheid en spanning in en het verhaal er omheen boeit ook prima.

 

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Boekrecensie Zwart Hart – Joe Hill

  1. Pingback: Een Duivelse Thriller: Hoorns – Joe Hill | Abubakari de Vries' Blog

  2. Pingback: Terug uit Kerstland… NOSFERATU/NOS4A2 – Joe Hill | Abubakari de Vries' Blog

  3. Pingback: Abubakari leest 20th Century Ghosts – Joe Hill deel 1 | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.