Sport op zondag met Amateurvoetbal Rules Forward-BATO (3C) en Ajax

Sport op zaterdag komt pas op zondag en Sport op zondag pas op maandag. Welkom in de vreemde wereld van Abubakari de Vries…
9200000016515055Omdat die faalhazen van PeesVee na acht zeges op rij nu schijnbaar weer acht keer op rij gaan verliezen (of omdat Ronald Koeman pas tegen het einde van het seizoen een tactiek bedenkt waarmee je ook uit van RKC, Go Ahead Eagles, ADO en dergelijke wint,  itt Frank de Boer die al bij het begin van het seizoen een winnende tactiek bedenkt) werd het kampioensfeest van ons aller Ajax uitgesteld. Een uitstel waar geen afstel van komt, da’s logisch.
En mooi voor de twee Ajacieden die dit seizoen de meeste minuten in Ajax 1 maakten, maar uitgerekend geschorst waren tegen de wellicht kampioenswedstrijd tegen ADO.
Vooral voor de sympathieke Ricardo van Rhijn, (lees Tussen Godenzonen van Auke Kok maar) die vorige week de belachelijkste gele kaart uit de geschiedenis van de gele kaart kreeg, was dat erg sneu en jammer bovendien. Ricardo van Rhijn deed niks en heeft nog nooit iets gedaan. Punt uit. Daley Blind vloog vorige week inderdaad wat laag over terwijl er een Vitessenaar overstak, kun je geel voor geven, eerlijk is eerlijk. Maar goed, Blind & van Rhijn kunnen dus over 14 dagen in Almelo gewoon meedoen in de kampioenswedstrijd. En zo hep dus elk nadeel se voordeel en da’s logisch ofschoon etcetera…

Wie dan wel weer al volgende week kampioen kunnen worden zijn de studenten van GSAVV DSC_1894_1__391511hForward, mijn favoriete studentenclub in hun fraaie Portoësk blauw wit gestreepte mooie shirts. Ze hadden een dikke dip, maar beleefden een wederopstanding op het moment dat dat moest. Sinds ze op 13 maart de inhaalwedstrijd tegen ZNC met 0-3 verloren en de concurrent uit Helpman zelfs weer kansen begon te ruiken werd de draad van het winnen weer opgepakt. Vanmiddag kon de vierde zege op rij geboekt worden, dat moest dan tegen de ploeg die laatste staat, en dat is BATO (spreek oet BaaatsO). Doordat Helpman vorige week niet won was het gat alweer 4 punten in Forwards Fordale. BATO, waar staat dat voor? Nou, dat zal u (en mij ook) verbazen:


De naam BATO is ontleent aan een titel van een toneelspel van de Nederlandse dichter P.C. Hooft uit 1617. De titel van dit toneelspel is: “BAETO oft oorsprong der Holanderen”.

Baeto, prins der Catten, vervolgd door Penta, zijn stiefmoeder, verlaat zijn land en sticht het rijk der ‘Baetauwers’, oftewel de Batavieren. Baeto is volgens Hooft de ideale vorst, wordt beschreven als een “zeer strijdlustig figuur” en is in dit toneelspel de stamvader der BATAVEN, die zelf voor de voorouderen van ons volk doorgingen.

De in 1883 zeer enthousiaste oprichters van BATO noemden zich ook geen BATOers zoals nu, maar men noemde zich vol trots een “BATAUWER”, dat wil zeggen, iemand van BATO. De schrijver P.C. Hooft gebruikte de naam BATAUWER als aanduiding voor het volk van BATO. BATO betekent dus STRIJDLUSTIG.
(Bron, http://www.vvbato.nl)


Weer wat geleerd, zoals dat hoort als je naar een studentenclub gaat.
forbat
BATO bleek niet voor niks laatste te staan, die bakten er vanmiddag vrij weinig van. Al na drie minuten lag de 1-0 in het BATO netje, een strak schot uit een even strakke voorzet, het zou maar zo kunnen dat het Tim van Veen was die hem binnen schoot.
Een minuut later het hoogtepunt van BATO, een schot tegen de boomkaant laat.
Nou, dat was het voorlopig wel wat BATO betrof. Nog binnen het kwartier hoefde Nick Breukelman na een fraaie voorzet vanaf de linkerflank zijn hoofd nog slechts tegen de bal te zetten om op één meter van de doellijn de 2-0 binnen te knikken. Dat deed hij dus, 2-0.
Forward werd een beetje laconiek in zijn spel, maar op slag van rust werd het nog wel 3-0. Wederom een fraaie strakke voorzet en die werd hard en mooi binnengekopt, 3-0, ik dacht JW Donkerbroek.

De meegereisde grote BATO schare alsmede ook de enkele Forward aanhanger maakte de lange tocht (onder andere langs het het hockeyveld waar een dameshockeywedstrijd bezig was, bleek voor een aantal ook een hele leuke kijksport trouwens) van het kunstgrasveld van studentenbuurman Knickerbockers naar het punkholkraakpandachtige onderkomen wat bij Forward de kantine is. Koud blikje Pepsi gekocht, doelpunt van Forward 12  -die op het heilige gras van Forward 1 speelden- meegepikt en de weg terug ingeslagen, nog even een strafcorner meegepikt en door naar Knickerbockers Kunstgras.

Na rust had Forward er nog wel meer kunnen maken dan de twee die het maakte, maar dat deden ze niet. Eelke Nikkels scoorde tien minuten na rust de 4-0 en toen ik op de fiets zat om op tijd te zijn om  Ajax-ADO te kunnen gaan kijken (Forward-BATO begon wat later dan half 3 en zou pas vlak voor half 5 afgelopen zijn) scoorde de onbekende speler nog 5-0. Hoe hij dat deed weet ik niet, maar het zal wel een omhaal vanaf eigen helft zijn geweest.

Helpman kwam thuis tegen Lewenborg niet verder dan 0-0 en daardoor is het gat nu dus 6 punten. Als Forward volgende week thuis van (nummer 3) HSC wint en Helpman wint niet uit bij (het in vorm zijnde, zes duels ongeslagen, waarvan 5x winst, doelcijfers 31-7!) ZNC (of als Forward gelijk speelt en Helpman verliest) is Forward kampioen. De kampioenswedstrijd zou in de Euroborg plaatsvinden, dus ik ben benieuwd hoe Forward dit op gaat lossen… Hoe dan ook, volgende week maar weer naar Forward. Ondanks dat Groninger Boys (vorige week 10-1, deze week 6-2 gewonnen) ook thuis speelt.

Gruno pakte in 3C trouwens ook drie broodnodige punten, laatste strohalmwerk in het kader van niet degraderen, een mooie 4-1 zege op ASVB. VVK won in 4C ook, met 3-1 van subtopper dinges (VAKO!) en ook dat waren dure punten in de strijd tegen degradatie.

Tot zover voetbal op zondag op maandag, tot volgende week.
Dan aandacht voor VVK in sport op zaterdag en in Sport Doordeweek vast wel iets over de nakende bekerfinale.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Ajax, Amateurvoetbal Rules, Voetbal en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.