Recensie WOESTEN – KRIS VAN STEENBERGE (2013)

Vlaanderen Boven op literair gebied momenteel. Na de twee boeken van Jan Vantoortelboom nu Woesten van Kris van Steenberge. Mij getipt door iemand op Boekmeter.nl. Een goeie tip, waarvoor dank.
42214

Elisabeth is twaalf en woont in het West Vlaamse dorp Woesten. Haar vader is smid, haar moeder handwerkster. Ze ontmoet een einzelgänger, een oudere man, die een zwak voor haar heeft en haar boeken leent. Ze is verliefd op Hendrik, een jongen uit een asosociaal gezin uit de achterbuurt. Die liefde wordt door moeder verboden, ze maakt het gezin te schande met die jongen. Ze troont Elisabeth mee naar een diner bij de notaris. Daar ontmoet Elisabeth een jongeman, Guillaume Duponselle, die volgens moeder beter bij haar past. Ze voelt wel wat voor die jongen, hij is dokter in opleiding, ze raakt zwanger en ze trouwen.

Ze krijgen een tweeling, de één een mooie jongen, de ander mismaakt. De mooie jongen heet Valentijn, de ander “zal toch spoedig sterven” en krijgt geen naam. Het jongetje blijft echter tegen wil en dank leven.
Guillaume heeft slechts oog voor de schone zoon en verwijdert zich stilaan meer en meer van zijn vrouw, negeert haar volledig, zij bekommert zich wel om het mismaakte jochie.

Dan zijn we 99 paginas ver. Tot dan wordt het verhaal vertelt uit Elisabeths perspectief.

In de volgende 99 paginas is het perspectief verschoven naar dat van haar man. Een autist, angstig en aan de drank geraakt. Er wordt duidelijk wat zijn grote trauma, zijn angsten en zijn afstandelijkheid jegens Elisabeth veroorzaakt. Hoe híj alles heeft beleeft en hoe zijn jeugd met een veeleisende moeder en zonder vader verloopt.

In de volgende delen, het boek is in vijf delen verdeelt, volgt het wel en wee van de beide zoons. Er komen verhaallijnen bij elkaar en lopen door elkaar heen waardoor een duister verhaal ontstaat waarin onbeantwoorde liefde, moord, misbruik, de gruwelen van WO I, dorpsroddel & vooroordelen, verstoting, dood, valse beschuldigingen, wraak en hooghartige ouders die hun kinderen liever met een betere partij zien huwen een boeiend geheel vormen.

Een verhaal in sneltreinvaart in een tijd waarin het leven nog niet zo snel ging en waarin de misere doordendert en de bak ellende maar niet leeg gestort raakt.
Alweer zo’n prachtige Vlaamse vertelling. Een schitterend boek.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.