Lezen op vakantie deel 3: Boekrecensie Peter de Grote, tsaar van Rusland – Henri Troyat

De vakantie is voorbij, de boeken zijn uit (deel 3).

Henri Troyat – Peter de Grote, Tsaar van Rusland  (Historische romans hou ik ook wel van. Deze schijnt erg te gek te zijn. Peter de Grote (1672-1725) is een boeiende persoonlijkheid, bijzonder kleurrijk en “zijn bijnaam de Grote dankt hij niet aan zijn zachtmoedigheid”. Henry Troyat wordt een groots stilist genoemd die het lezen van dit historisch boek tot een groot avontuur maakt. Ik ben benieuwd! ). 

Wat gebeurd er als je omringd wordt door angstige jaknikkers? Je wordt een excentrieke vorst die alles doet wat ie wil. Peter de Grote vecht zich een weg naar de troon in een strijd waarin de ene familie de andere familie uit de weg wil ruimen. 
Hij ziet zijn volk als mieren in een heuvel. Ze moeten werken aan zijn stad (Sint Petersburg) tot ze er dood bij neer vallen. Geen oorlog vergde meer slachtoffers dan de bouw van de stad Sint Petersburg.

griffinPeter de Grote doet mij in zijn jonge jaren erg aan Peter Griffin (de enige echte Peter de Grote natuurlijk) denken. Een kinderachtige idioot die volledig zijn eigen gang gaat en op bezoek bij bevriende vorstenhuizen vriend en vijand shockeert door zijn brute gedrag. Eet met zijn handen en is met zijn gevolg even vernielzuchtig als the Dwarves on tour. 
Een barbaar die aan de ene kant godvrezend is, maar aan de andere kant driedaagse orgies van drank, sex en vreten houdt. Die in een dolle bui iemand doodt op een feestje omdat diegene iets zegt wat hem niet zint, die zijn gasten zoveel dwingt te drinken dat ze aan alcoholvergiftiging sterven. 

Maar ook een visionair die baarden verbied(!), de onhandige Russische kledij vervangt en aansluiting zoekt bij de westerse cultuur. Die zich niet groter dan zijn volk voelt en zich als bombardier inscheept op zijn zelf gecreeerde zeevlot. Want Peter is een liefhebber van zeevaart en idolaat van Nederland. Hij laat Sint Petersburg onder andere bouwen naar het voorbeeld van Amsterdam. Hij is iemand die graag alles wil kunnen, dus ook chirurgen bijstaat bij operaties (met alle gevolgen van dien), mee martelt (bijvoorbeeld bij zijn zoon die hem wil verraden en die hij op laat sporen en uiteindelijk doodmartelt) en op de scheepswerf werkt bij het boten bouwen.

Henri Troyat schets in 300 paginas een portret van een geniale gek, een halve psychopaat, een barbaar en vernieuwer. Over het algemeen vlot weg lezend en zeer interessant met soms een stukje wat aan de droge kant is qua informatie. Maar over het geheel genomen een boeiend beeld schetsend van een periode in de geschiedenis en van een beroemdheid uit de Russische geschiedenis.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.