Boekrecensie: No country for old Men – Cormac McCarthy

No_Country_for_Old_Men_by_infern-1De film had ik al gezien, meer dan eens, één van mijn (vele) favoriete Coen Brothers films tenslotte. Het boek had ik nog niet gelezen. En ik was wel benieuwd hoe het meest evil filmpersonage op papier zou zijn.

Minder evil. Omdat je nooit eerst de film moet zien en dan pas het boek moet lezen natuurlijk. De verrassing in dit originele verhaal is al lang weg, je weet hoe evil Chigurh is, je weet hoe het met Lewellyn Moss af gaat lopen.
okładki_big_ ncfom2
Het is een vrij dun boek (220 paginas), dus ondanks bovenstaande er toch aan begonnen.
Omdat ik alles al wist en omdat ik het laatste stuk, als het verhaal eigenlijk al klaar is en de sherriff nog een monoloog houdt waar ik niet altijd een touw aan de gebeurtenissen vast kon knopen, iets wat ook in het verhaal zelf wel eens het geval was. Het is de stijl van Cormac McCarthy waarbij soms iets gebeurd is waar je niks over leest waarna het verhaal verder gaat zonder dat je weet hoe en waarom er gebeurde wat er gebeurde of waar die plotsklapse nergens genoemde bandieten nu opeens vandaan komen. Ik vind dat niet altijd prettig lezen. Alsof er een paar bladzijden uit het boek gescheurd zijn. Al zijn er ook momenten dat het wel werkt.

Maar wat ik wilde zeggen, de film was beter dan het boek. Maar dat is dus mede mijn eigen schuld. Ondanks dat is het toch wel een prima boek. Al was het maar omdat Anton Chigurh hier zijn eerste en originele opwachting maakt. Voor de rest is het echter ook een van spanning druipend boek waarin je de slechte afloop al boven de hoofdpersonen ziet hangen als een zwaard van Damocles. De volgende lees ik gewoon eerst het boek.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Boekrecensie: No country for old Men – Cormac McCarthy

  1. Mark zegt:

    “Blood Meridian” ook gelezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.