Cambuurvoetbal Rules! Cambuur-FC Groningen (eredivisie) Een lofzang op Cambuur en alles wat met Cambuur te maken het

Geen amateurvoetbal rules deze zondag, want ik had een tijdje geleden een kaart gehaald voor Cambuur-Groningen en die wedstrijd bleek op zondagmiddag te zijn. Schijnbaar ook als er geen uitpubliek mag komen een risicowedstrijd. En dus geen Forward-Groninger Boys (eindigde trouwens in 1-7) maar fijn naar Cambuur. Want Cambuur is feest, ook gister weer.
926873_369660966522487_840724454_a
Vorig seizoen veegde Cambuur in het begin van het seizoen de vloer aan met de Groningers (4-1), die versie van Noorderslag miste ik, leek me wel leuk om de versie van dit seizoen wel bij te wonen, leuk affiche en een topper bovendien! En naar Cambuur kun je momenteel niet vaak genoeg gaan.
scc
Mooi op tijd in het stadion, in hetzelfde vak waar mijn grote broer een seizoen kaart heeft, de broer waarmee ik vroeger ook vaak naar Cambuur ging toen ik nog klein was en Cambuur nog in de toen veel leukere eerste divisie speelde. Even een praatje maken, beetje voorbeschouwen en een “winne mat kinne” uitspreken.

Voor rust was Cambuur al de baas, Groningen was vrij mat en speelde op zijn van de Looijs.  Zonder lef en schijterig. Veel kansen leverde het Cambuur niet op, maar er werd ook niks weg gegeven. De door mijn broer al enigszins opgehemelde Rusnák bleek inderdaad de spil in het Cambuur team. Altijd rust en overzicht en een prima balgevoel, geweldige aanwinst.

logo-highIn de rust waren broer, oomzegger en ik het er over eens, tegen dit Groningen moet je gewoon winnen. Beetje gas er bij en dan moet dat ook wel lukken.
Dat bleek, Rusnák speelde zich vrij en opende de score en daarmee de wedstrijd. Cambuur kreeg meer ruimte, zeker omdat het dramatische Groningen niks anders kon bedenken dan wild en gefrustreerd om zich heen schoppen. Het leverde 5 kaarten op in een tijdsbestek van 2 minuten en een rode kaart voor Lindgren. Net toen het leek alsof Cambuur het wat te makkelijk opnam nu het met een man meer speelde en Grunn er weer een beetje in ging geloven besliste Ogbeche de wedstrijd met een briljante ingeving, 2-0. Daarna werd het armoedige Groningen helemaal van de mat gespeeld en mocht de vandaag niet zo trots van het noorden nog blij zijn dat de schade beperkt bleef tot 3-0. 5-0 had ook makkelijk gekund gezien de vele kansen die Cambuur na rust kreeg.

SC Cambuur - FC Groningen                                                    Foto: http://www.dijksfotografie.com

Het mooie bij Cambuur is dat het publiek bijna in verwondering is over wat er in Leeuwarden gebeurt. Nog niet zo lang geleden zevende in de Jupiler league en nu een ploeg die in eigen huis iedereen zijn wil op kan leggen, voor niemand bang is en ook dit seizoen thuis weer weinig zal verliezen. En dat met avontuurlijk aanvallend spektakelvoetbal. Verzorgd voetbal ook nog eens, want bij Cambuur lopen een aantal spelers die prima kunnen voetballen. De wisselwerking met het immer dolenthousiaste publiek doet de rest.
Cambuur is  opeens één van de leukste clubs van de eredivisie. Eindelijk wordt de potentie van deze slapende reus waargemaakt. Cambuur schrijft de mooiste bladzijden van zijn geschiedenis.

Ik zie momenteel ook liever een thuiswedstrijd van Cambuur dan eentje van Ajax. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een topprestatie om met een kwalitatief telkens verder uitgekleed Ajax in Nederland te regeren, maar echt mooi/Ajax voetbal spelen ze niet. Een degelijk collectief zonder individuele klasse is wat Ajax al een tijdje typeert, niet echt des Ajax. En ik snap dat ook niet in deze eredivisie. Daar moet je als Ajax toch meer kunnen laten zien? 

Maar goed, Cambuur dus. Een wedstrijd van Cambuur is een feest. Leuk voetbal, een heerlijke atmosfeer in dat mooie stadionnetje in die volkwijk met blije mensen die niet als een stel verwende malloten gaan zitten fluiten als het even niet loopt maar gewoon altijd achter de club blijven staan. Cambuur straalt blijheid uit, van het veld naar de tribunes en vanaf de tribunes naar het veld. Reclame voor het betaalde voetbal. Wat voor angsthaas coaches als Erwin van de Looi een voorbeeld zou moeten zijn.

Wat heb je nou te verliezen met FC Groningen? Degraderen doe je niet en het publiek in Groningen ziet volgens mij ook liever Cambuur voetbal dan Erwins voorzichtige aanpakvoetbal. Van de Loois boring FC Groningen ga ik echt niet meer kijken na Groningen-Vitesse (play offs) en Groningen-Aberdeen, wat een belabberde saaie angsthazenwedstrijden waren dat. Jammer, want ook een potje Grunn in de Euroborg vind ik op zijn tijd wel leuk. Maar ik ga liever naar Groninger Boys, Forward of Gruno op zondagmiddag (sowieso Rules Amateurvoetbal natuurlijk) dan naar dat saaie voetbal van Groningen. Of liever naar Cambuur. Sowieso naar Cambuur natuurlijk, oude liefde en momenteel gewoon de leukste club in de eredivisie. Al zullen ze zich in Zwolle momenteel ook wel vermaken. Mooi dat zulke positief voetballende enthousiaste clubs zo succesvol zijn. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen. Ik denk namelijk niet dat FC Groningen met wat avontuurlijker voetbal zoveel minder punten zal pakken dan met de vd Looi aanpak.

SC Cambuur: Nienhuis; Pereira, Reijnen, Bijker, Andriuskevicius; Bakker, El Makrini, Rusnák (66. Narsigh); De Ridder (75. Van der Streek),Barto 83. Meleg), Ogbeche

FC Groningen: Padt; Kappelhof, Botteghin, Kieftenbeld, Lindgren, Hiariej, Van Nieff, Van der Velden (46. De Leeuw), Antonia, Chery, Hoesen Scheidsrechter: Kuipers

Kaarten: geel voor Vitas (Cambuur) en voor Hiariej, Kieftenbelt’ Antonia en Lindgren (twee keer).

Scoreverloop 52 1-0 Rusnák; 74. 2-0 Ogbeche; 80. 3-0 Van der Streek.

 

DE-café Leeuwarden man of the match Albert Rusnák
Toeschouwers 9600 (uitverkocht)

 

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Voetbal en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.