Geweldig boek! Al die tijd de Duivel – Donald Ray Pollock

Al-die-tijd-de-duivel-voorplat-193x300Ik dacht dat Schurkenbloed het onovertroffen boek van het jaar zou worden. Maar nu ik “Al die tijd de Duivel” heb gelezen wankelt die stelling. Eigenlijk is Al die tijd de Duivel misschien nog wel beter. Al is het eigenlijk ook onzin, boeken zijn geen wedstrijd, het zijn gewoon allebei geweldige boeken waar ik enorm van genoten heb, laten we het daar gewoon op houden. Twee van de beste boeken die ik ooit gelezen heb.

Overeenkomsten zijn er ook. Het zijn boeken waarin bloed rijkelijk vloeit. Maar daar houdt de vergelijking op. Of je zou kunnen zeggen dat het boeken zijn die geen moment vervelen, waarbij je concentratie continu blijft en je nooit met je gedachten afdwaalt bij een minder boeiende alinea of bladzijde.

Het verhaal speelt zich af halverwege de vorige eeuw in de Verenigde Staten. In Ohio en in West Virginia. Aan de zelfkant. Diep religieuze Amerikanen en perverse maniakken en moordenaars en kansloze kinderen bevolken ghost towns als Meade, Knockemstiff en Coal Creek.

Arvin Eugene Russell leert van zijn vader “to take no shit, from no one”. Vader geeft het goede voorbeeld door een vent die de moeder van Arvin beledigd heeft volledig verrot te slaan. Niet omdat zijn pa een slechte man is, maar omdat hij zijn vrouw niet laat beledigen.
De moeder wordt ziek, de vader zoekt zijn heil in godsdienstwaanzin en eindigt in een gekte die zijn weerga niet kent.

Een predikant die insecten eet en zijn in een rolstoel zittende kompaan (“De één zag er uit als de Prins der Duisternis, de ander als een verslagen clown”) komen naar een dorpje en verspreiden het geloof op uiterst bizarre wijze. De één wordt verliefd, trouwt, krijgt een dochter en laat zich door zijn jaloerse kompaan opnaaien. Met gruwelijke gevolgen.

Zowel die dochter als Arvin komen terecht bij een oude vrouw die voor hun zorgt.

Een predikant met een ziekelijke voorkeur voor jonge meisjes, een godvrezende hypocriet die zich aan god noch gebod stoort.

Een jonge naïeve verlegen meid ontmoet een gestoorde psychopaat die haar liefde en aandacht geeft. Een trail of dead achterlatend tijdens hun reisjes als ze vakantie hebben.
Een gestoorde psychopaat schreef ik in zin één. Beschouw dat maar als het understatement van het jaar.
En haar broer. Een corrupte smeris. Ook een rare gast maar in vergelijking met de rest bijna normaal te noemen.

De paden van deze mensen kruisen elkaar en in het laatste deel van het boek komt het tot een confrontatie.

Ubercool, hard, pervers, sadistisch maar nooit expliciet. Donald Ray Pollock laat namelijk veel aan de verbeelding over. Alcohol, totale gekte, moorden voor de lol, sexuele ontaarding, wraak, dood en verderf, drama, godsdienstwaanzin, uit de hand lopende bloederige rituele offers en dat alles in een letterlijk moordend tempo… Nee, het is geen boek om je kinderen uit voor te lezen. Net als Schurkenbloed geen boek voor tere zieltjes. Wel voor de liefhebber van de donkere hel die op de loer ligt als je leven de verkeerde wending heeft genomen.
Meer van zulks! Graag! Nu al benieuwd naar Knockemstiff, het andere boek van Donald Ray Pollock.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Geweldig boek! Al die tijd de Duivel – Donald Ray Pollock

  1. Pingback: ABU LEEST JAAROVERZICHT 2015 met het BOEK VAN HET JAAR | Abubakari de Vries' Blog

  2. Pingback: Abubakari leest… DE HEMELSE TAFEL – Donald Ray Pollock | Abubakari de Vries' Blog

  3. Pingback: Verfilming van het Boek vd Eeuw! | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.