Terug uit Kerstland… NOSFERATU/NOS4A2 – Joe Hill

Was ik een paar dagen geleden nog maar net op weg, inmiddels heb ik de hele reis er alweer op zitten. Een pageturner, een weekend zonder voetbal, kerstvakantie vierende kinderen die zich spelend met hun vriendinnetjes vermaken en een vrouw die na de kerstdagen de stad en IKEA in ging voor een frisse neus. Dus plenty tijd & gelegenheid om te lezen.
b528d7c467a2a73855d848833cfcd842
NOS4A2_by_Joe_Hill_Interior_Wayne_and_Millie
Charles Manx is een onsterfelijke man die zich voedt met het leven wat hij opzuigt uit kinderen die hij in zijn Rolls Royce Wraith, 1936 ontvoerd. Hun moeders laat hij door een hulpje onder handen nemen. Moord & verkrachting zijn de ingrediënten waarmee er met hun afgerekend wordt. Charles Manx is een kindervriend, hij heeft het beste met ze voor en neemt ze mee naar Kerstland. Een innerlijke wereld (oftewel een aan de fantasie van Manx ontsproten plek waar hij alleen zelf kan komen en kinderen mee naar toe kan nemen). In Kerstland is het elke dag kerstfeest, elke dag warme chocolademelk en kadootjes en draaimolens en achtbanen. De leeggezogen lijkbleke levende dode kinderen dolen er rond met kleine scherpe tandjes in hun mond en met bijlen en messen in hun handjes. Ze zijn voor altijd blij. Dankzij Charles Manx, kindervriend, grote mensenhater.

Vic(toria) kan ook innerlijke landschappen bezoeken. Als ze klein is racet ze op haar fiets door een overdekte brug en komt ze terecht waar ze wil en kan ze vinden wat ze kwijt is. Op een dag zoekt ze problemen en komt ze in Kerstland terecht. Ze is het enige kind wat ooit aan Manx heeft weten te ontsnappen. Manx achtervolgt het vluchtende kind en wordt dan gearresteerd en komt in de gevangenis terecht. Hij -inmiddels dik 140 jaar oud- raakt in een coma en sterft.
wraith3-620x400Happy end?
Nee. Het is juist het begin van de ellende.

Zijn Rolls is zijn verlengstuk en Manx is het verlengstuk van zijn Rolls. De auto wordt door een hobbyist die hem op een openbare justitiële verkoop gekocht heeft weer opgekalefaterd en als de auto het weer doet verdwijnt Manx levend en wel uit het mortuarium.

Vic is inmiddels een volwassen vrouw en heeft een zoon. Ze heeft in een psychiatrische inrichting gezeten, een coke en een drankverslaving doorstaan, het avontuur met Manx heeft zijn sporen achtergelaten, net als de tripjes door haar innerlijke wereld.

Om kort maar krachtig te zijn, Manx zint op wraak en ontvoerd de zoon van Vic.
Op weg naar Kerstland raakt het jongetje onder invloed 3780347-1384114473000-wraith01-cvrri+(1)van Manx en de Rolls Royce.
Vic heeft haar fiets ingeruild voor een Triumph en racet weer door denkbeeldige bruggen op zoek naar Manx en Kerstland in het bijzonder.

Een spannend en bij tijden flink goor en hard verhaal. Van de drie boeken van Joe Hill (de zoon van Stephen King) die ik dit jaar las is dit die met de meeste horror. Ik lees er wel wat vaderlijke invloeden in terug, maar Joe Hill heeft wel een eigen stijl. Ook wel fijn: Waar Stephen King tegenwoordig nogal eens (te ver) uit wil wijden is Joe Hill wat meer to the point en daarmee schiet het verhaal dus automatisch meer op. Ik vond het wederom een erg te gek boek, de vorige twee Joe Hill boeken vond ik ook goed, maar dit vind ik toch wel de beste van de drie. Stephen King heeft de bloedige bijl aan zijn zoon door gegeven en die hakt er in Nosferatu lustig op los.

NOS4A2_by_Joe_Hill_Interior_Maggie Het verhaal wordt rustig opgebouwd, de gestoorde helper van Manx wordt geïntroduceerd, de bizarre trips door de overdekte brug van de jonge Vic worden beschreven, alsmede haar vreemde huwelijk met een 140 kilo zware stripfanaat annex monteur en de trip naar een bibliotheek waar een meisje die dingen ziet dankzij scrabble letters en waar de weg naar Kerstland geplaveid wordt. Dik 600 bladzijden en dat is er geen één te veel.
Wie Stephen King zat is kan zijn hart ophalen met Joe Hill!

De illustraties in deze en de vorige bijdragen komen uit de graphic novel “Wraith”. En die heb ik inmiddels voor mijn verjaardag gevraagd. Gebaseerd op Nosferatu, maar dat had je al in de gaten denk ik.

Verslagen van de Joe Hill boeken die ik eerder in 2014 las:
Hoorns (Horns)
Zwart Hart (Heart Shaped Box)

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Terug uit Kerstland… NOSFERATU/NOS4A2 – Joe Hill

  1. Pingback: Abubakari leest 20th Century Ghosts – Joe Hill deel 1 | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.