Abubakari leest Wij Geluksvogels – Amy Bloom

Een boek over twee zusjes in de jaren 40 van de vorige eeuw in de USA.
Eva en Iris hebben wel dezelfde vader, maar niet dezelfde moeder. Eva is het product van een geheime liefde van haar vader, Iris de dochter uit zijn reguliere huwelijk.

Als de moeder van Iris dood is gegaan zegt de moeder van Eva dat ze maar eens moesten gaan kijken of er bij haar vader thuis nog wat te halen valt.
Moeder verdwijnt daar zonder iets te zeggen en laat Eva achter bij haar vader en haar halfzusje.
index.phpIris is mooi en wil een filmcarrière, Eva is een jaar of vier jonger en cijfert zichzelf weg voor haar zus. Alles draait om Iris, een lesbische meid in de jaren 40 in de homofobe preutse VS.
Ze belanden samen in Hollywood, beleven ups & downs. Na de downfall in Hollywood is het overleven geblazen. Liefde, verraad en schandalen volgen elkaar in rap tempo op. Iris heeft een noodlottige liefde waarvoor ze over de grenzen van de betamelijkheid gaat en verraad pleegt met heftige consequenties. Maar zoals veel in dit boek eindigt ook de liefdesrelatie in een tragedie. Geluk is vaak ver te zoeken. Het noodlot hangt aan een zijden draadje en dat zijden draadje knapt regelmatig.

Eva is de verteller, maar soms verandert het perspectief naar andere hoofdpersonen. Er worden dingen duidelijk uit brieven waarin de man die verraden werd over zijn wederwaardigheden schrijft. En waarin Iris schrijft hoe het haar vergaat nadat ze na een tragedie Eva in de USA achter heeft gelaten. Iris zadelt haar op met een op wonderlijke wijze aan het “gezin” toegevoegd zoontje (van Iris) en met hun stervende vader terwijl Iris naar Engeland is om alsnog carrière te maken.

Ik vond het een mooi op vlotte manier verteld verhaal. Avontuur, humor, bizarre voorvallen, dood, oorlog, liefde, teleurstelling en tragedie. Kortom, het echte leven.
Waarin de tweede wereldoorlo
g ook nog een buitengewoon donkere schaduw werpt. En voor één persoon, dankzij de Amerikaanse achterdocht ten opzichte van Duitse migranten, in het bijzonder misschien wel de grootste bak tegenslag oplevert.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.