Abubakari Leest STALKER-LARS KEPLER

Ik had tamelijk lovende verhalen gehoord over Lars Kepler (Fantastische thriller in korte hoofdstukken in een vlotte schrijfstijl. Veel actie, al zijn de misdrijven af en toe wel erg bloederig en iets over de top), maar het viel mij wat tegen. Best een aardige thriller, daar niet van, maar in mijn ogen niets bijzonders en ik had naar aanleiding van de lovende verhalen wél wat bijzonders verwacht. Standaard thrillers -en daar schaar ik Stalker onder- boeien mij niet zo. Ik had gehoopt op wat meer originaliteit en verrassing, maar dat bieden Lars & Kepler (ofwel het schrijversechtpaar Ahndoril) in mijn opinie niet.
22554261De (aanloop naar de) moorden zijn wel zeer spannend (en bloederig) beschreven en de laatste 80 paginas zijn ook erg spannend geschreven en hebben een goed tempo, dat zijn de beste delen in dit boek.
Al weet je bij dit soort thrillers altijd wel ongeveer hoe het af zal gaan lopen. Zwaar gewond op de vlucht voor een psycho en dat het dan allemaal weer net goed afloopt, been there, done that, seen it. (Niet dat ik ooit een stalkende psycho killer ben geweest, maar dat ik wel vaker de finale van een thriller heb gelezen dus). Al zit er nog wel één verrassinkje helemaal aan het einde.

Ik vond de reden dat iemand verdacht werd (en het gegeven dat men ook gelijk gericht op hem ging schieten) ongeloofwaardig, sommige personages waren mij te verzonnen.
De uiteindelijke dader, tsja, ik vond het een beetje raar en ver gezocht.

Ander nadeel was dat er naar mijn mening soms nogal wat geneuzel tussen door komt wat de vaart er soms flink uit haalt. En dat het wel heel lang duurt allemaal voor ze een beetje in de buurt van een ontknoping komen. Er wordt mij iets te veel tijd genomen bij het beschrijven van het onderzoek en de weg naar het hoe wat wie waar en waarom.
Schiet eens een beetje op man/vrouw! (een gewezen rechercheur die zich er mee moet bemoeien omdat de rest geen benul heeft en een hoogzwangere rechercheur die op de stoel van de gewezen copper zit).

Al met al een leuke thriller, helemaal niet slecht verder, maar niets bijzonders.

Het rare aan dit boek is trouwens dat de tekst op de achterflap niet klopt.
“Het onderzoek naar de moordenaar verloopt stroef, tot bij het lichaam van het vierde slachtoffer een bewusteloze man wordt aangetroffen. De man kan zich echter niets herinneren van de moord. Om zijn onschuld te bewijzen, roept zijn familie de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark”.

Er wordt helemaal geen bewusteloze man bij het vierde slachtoffer aangetroffen. Er is dus ook geen familie die zijn onschuld wil bewijzen. De niet bestaande verdachte bewusteloze heeft ook geen alibi, want die nieuwe moord is er helemaal niet. Overigens staat hetzelfde verhaaltje ook achter op het boek, wonderlijk om een verhaal achter op het boek te zetten wat niet klopt.

Sluiten we af met een liedje over een andere stalker, Richard Ramirez. Kaarslicht & een glaasje wijn muziek. Van MACABRE. Enjoy.


Maar goed, genoeg gestalkt, ik ga naar de DDR, vlak naar de oorlog. Werner Bräunig schreef Rummelplatz.
“Rummelplatz (Kermis) is een sensationele roman gesitueerd in het fictieve dorp Bermsthal, in de voormalige DDR, waar de mijnbouwmaatschappij Wismut uranium delft voor het atoomprogramma van de Sovjet-Unie. Het zware, maar goedbetaalde werk in de mijnen trekt een bont gezelschap van buitenbeentjes, oorlogsveteranen en gelukzoekers. Vertier vinden de mijnwerkers op de kermis en in de kroeg, waar wordt gezopen en gevochten, gewanhoopt en gehoopt”.

Werner Bräunig (1934-1976) overleed op 42-jarige leeftijd door overmatig alcoholgebruik. Hij publiceerde onder meer de prachtige verhalenbundel Eenvoudige mensen, maar werd pas echt beroemd met zijn magnum opus Rummelplatz, dat pas dertig jaar na zijn dood verscheen nadat het in 1965 door ddr-autoriteiten verboden werd.
Voor mijn verjaardag gevraagd en gekregen. Mahl kucken ofst etwas ist (beetje Louis van Gaal Duits, dat “ofst”, maar ”hoe kerst”, zoals Louis dat in het Engels uit zou drukken).
Ik denk dat het wel goed komt, u hoort en leest het tzt wel in de rubriek Abubakari Stalkt Leest.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Abubakari Leest STALKER-LARS KEPLER

  1. Sonofreakus zegt:

    Der Pinoman war ja ganz verruukt von Rummelplatz…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.