Abubakari leest…. Zomerhitte – Jan Wolkers

Erg positief was het gros van de boekmeters niet over Zomerhitte, het in 2005 verschenen boekenweekgeschenk geschreven door Jan Wolkers. Op Boekmeter noemde iemand het saai en nietszeggend, een ander vond het saai en nergens bijzonder. De recensies schijnen 10 jaar geleden ook niet zo positief geweest te zijn. Ik vraag mij dan af wat die mensen mankeert
 Jan Wolkers, je moet er van houden. En dat doe ik.

Op een eiland in de Waddenzee ontmoet een fotograaf op het naaktstrand een jonge vrouw, Kathleen. Wanneer hij haar later opzoekt in de disco waar ze een zomerbaantje heeft, ziet hij dat ze wordt opgehaald door een oude man. Niet veel later maakt de fotograaf kennis met Federici, die net als hij onder de indruk blijkt van de mooie Kathleen. In de daaropvolgende dagen ontstaat er een geheimzinnige band tussen de twee mannen. Ze vertellen elkaar over hun leven en ervaringen, en volgen ondertussen de ontmoetingen tussen de jonge vrouw en de oude man, die niet helemaal betrouwbaar lijkt. Wie is hij, en wat doet hij eigenlijk op het eiland? En wie is de jonge man die hem en de jonge vrouw vaak blijkt te vergezellen?

De rare maar toch zeer aardse personages, de lieve vogeltjes en mooie plantjes, het rare liefdesverhaal met (zowaar!) thriller elementen met een twist die alleen door Jan Wolkers verzinnen kan zijn, de soms ronduit gore details, de sfeer die Jan Wolkers schept, zijn taalgebruik, zijn omschrijvingen, Lang leze Jan Wolkers!

Onvergelijkbaar, je hoeft maar één pagina te lezen zonder dat je weet wie het geschreven heeft en je denkt “Dit is Jan Wolkers, kan niet missen”. Ik kan me prima voorstellen dat niet iedereen lyrisch is over Jan Wolkers, maar ik ben het wel. Ik word erg vrolijk van zijn manier van schrijven. Blij dat ik niet op mijn 21ste ben begonnen met Jan Wolkers, nu heb ik op mijn 46ste nog heel veel Wolkers te lezen!

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.