Abubakari leest De lange leegte – Herman Sandman

Herman Sandman komt uit Oost Groningen en beschrijft in De lange leegte zijn roots en de streek en gewoonten van die streek en zijn bewoners. Het eerste hoofdstuk is het beste. Daarin gaat het over de door viespeuken, semi gestoorden, zatlappen en ander tuig bewoonde volkswijk waar zijn moeder opgroeide. Gore anekdotes en wonderlijke verhalen volgen elkaar op in een met onderkoelde humor en understatement gebracht verhaal.

Eigenlijk bestaat Lange Leegte uit een aantal korte verhalen. Die vormen samen een geheel en zijn ook als boek met verschillende hoofdstukken te lezen. Het eerste hoofdstuk belooft wat, maar Herman Sandman kan dat hoge niveau niet volhouden. Neemt niet weg dat het ook in de rest van het boek uiterst prettig blijft om de typeringen en belevenissen van Herman Sandman te lezen.

Sandman vertelt onder andere over zijn vriendjes die allemaal meer durven en veel stoerder zijn dan hij zelf is. Over zijn eerste grote liefde, een tikkie gestoorde rijkeluisdochter van boer’n afkomst die het allemaal wat minder serieus neemt dan Herman die al trouwplannen heeft. Hij gaat vissen in Denemarken met andere Oost Groningers. Beschrijft de kroeg die the place to be is in Winschoten en beland met twee Oost Groninger cowboys in Amsterdam en in the It in het bijzonder. Hij gaat op vakantie met zijn Oost Groninger liefde en komt in exotische oorden waar ze geen appeltaart, maar wel gore hotelkamers hebben. Herman houdt van avontuur, zijn vriendin wil gewoon een leuk hotelletje en een mooi strand. Dat botst wel eens.

Herman Sandman is een wereldse Oost Groninger, type dou moar normaal mienjong. Iemand die op een feestje niet het hoogste woord heeft maar als ie na lang zwijgen het woord neemt wel een mooi verhaal kan vertellen. Zo schrijft ie ook. Over de vele gedaanten van Oost Groningen en zijn bewoners. Mannen die bier drinken en shag roken, vissen en met beide poot’n in de Groninger klei staan.Hij zet zijn jongere zelf met redelijk wat zelfspot neer als een wat bangige held op sokken, schroomt ook niet zijn enorme naïeviteit in zijn relatie met een slettebak uitgebreid te beschrijven. Een met gevoel voor humor en understatement geschreven ode aan Oost Groningen, dat is ja een mooi boek.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.