De Ajax misère

Al  (minstens) twee jaar waardeloos en saai voetbal, je niet versterken na een belabberd seizoen, ondanks goeie perspectieven in de CL voorronde er na één ronde al uit liggen tegen Rapid fuckin’ Wien, 0,0 zin in het nieuwe tikkie breed “ik was best tevreden”, aldus Frank de Boer seizoen. Tijd om eens te mopperen en mijn visie op het beleid en het spel te geven!

Vorig jaar deze tijd had ik hetzelfde gevoel als nu, toen hadden we net thuis met 0-1 van PEC verloren in een trage tikkie breed wedstrijd.
Daarna wonnen ze plotseling (geflatteerd) met 4-1 van Vitesse en speelden ze een prima wedstrijd uit bij AZ (3-1 winst). Maar daarna kwam de klad er alweer in en was het vaker saai en ergerniswekkend dan goed. En dat was het het seizoen daarvoor ondanks de titel ook al.
Ik was (het) de Boer (voetbal) vorig jaar al zat, van mij had hij toen al naar de Spurs of zo gemogen.

Heb je het geluk dat je CL voorronde route niet persé met een nummer 3 of 4 uit de categorie “vrijwel onmogelijk” zal eindigen, verknoei je het zelf door met het jongste Ajax ooit aan de voorronde te beginnen en als je dan door oa onvolwassenheid een prima uitgangspositie weggeeft stel je een week later doodleuk een nog jonger team op… Daar kan ik dan niet bij. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet de illusie heb dat het met Schöne (al tijden uit vorm) en Heitinga (over datum, als je zelfs met dit beginnersfout op beginnersfout stapelend centrum nog 180 minuten op de bank blijft dan weet je gelijk dat ie inderdaad volledig overbodig zal zijn) in de ploeg wel was gelukt.

En dat is dus de reden dat een andere trainer ook niks oplevert, er wordt gewoon niet goed gekeken naar wat er in deze selectie ontbreekt. Er is kortom waardeloos ingekocht, de selectie is eerder verder verzwakt dan versterkt. Hoewel ik ook het idee heb dat de Boer geen reëel beeld van zijn selectie heeft. Die overschat ze volgens mij enorm. Op papier lijkt het ook wel wat, maar in het veld is het gewoon een stuurloos zootje, al een hele tijd. 

Probleem is gewoon dat ze na hebben gelaten de op zich best aardige selectie gericht te versterken, in balans te brengen. Tuurlijk, Riedewald is een groot talent, maar die moet je niet voor de leeuwen gooien met Veltman naast zich. Andersom (helaas) ook, Veltman heeft iemand naast zich nodig waar die zich aan op kan trekken. Aankoop 1 had een ervaren goeie centrale verdediger moeten zijn. Geld zat, met die rust achterin had je denk ik niet 5 tegentreffers tegen een beperkte ploeg als Rapid gehad. Ik had trouwens ook een andere (ook wat ervarener) linksback dan Dijks gehaald. Al was Dijks dinsdag nog Ajax’ gevaarlijkste buitenspeler (…).

Middenveld had ik of Sinkgraven of Gudelj niet gekocht, ik had de gratis op te halen Urby aan de selectie toegevoegd, 29 jaar, op meerdere plekken inzetbaar, aardig wat ervaring, echte Ajacied, lijkt mij iemand die van meer waarde zal zijn dan Heitinga. Verder vind ik het middenveld wel prima bezet, enige wat ontbreekt is iemand die de rust bewaart op de momenten dat ze tegen Rapid kip zonder kop voetbal speelden.

Voorin, tsja… Als ik zie hoe op zich goeie buitenspelers als Fischer en El Ghazi 0,0 rendement hebben, niks creëeren, dan schrik ik ondanks de vorige seizoenen gewoon. Milik vind ik een prima spits maar die staat op een eiland, krijgt zelden een voorzet waar hij iets mee kan en gaat dan uit pure ellende overal lopen om in balbezit te kunnen komen. Wat er bij gekomen is is minder dan wat we hadden, Kishna en Kollbein vind ik beter dan die afvallers die we nu op huurbasis hebben.

Waar ik mij het meest aan erger is dat er niet beter ingekocht is. En dan doel ik niet op wat Feyenoord heeft gehaald want dat is nou net wat je niet moet doen, net niet voetballers die tussen servet en tafellaken zitten of types als Elia die al jaren op zoek zijn naar hun vorm. Dat (Vejinovic, vd Heijden, Botteghin, Kramer etc.) zijn spelers waarmee Feyenoord niet verder komt maar op hetzelfde niveau blijft hangen. Daar zit ik bij Ajax niet op te wachten, spelers die onder het oude beleid bij bosjes bij Ajax binnen gehaald werden. Ik vind dat PSV wat betreft een beter voorbeeld is voor Ajax. Die kijken verder dan de eredivisie, zal ook wel eens een misser tussen zitten, maar die kijken tenminste nog eens verder dan de eredivisie.

Ajax heeft geld zat maar wil niet inzien dat ze al jaren niet boven de 80 punten komen (waarmee je dus afhankelijk wordt van mindere seizoenen bij de concurrentie) en al minimaal twee jaar verschrikkelijk waardeloos en saai voetbal speelt. Ajax onder de Boer heeft nog enige degelijkheid waarmee je jaarlijks rond de 75 punten scoort, makkelijk tweede wordt of zelfs 4 jaar op rij kampioen wordt omdat PSV 4 hele zwakke jaren had.
Het nieuwe beleid lijkt nog steeds op het oude, veel te veel AZ spelers halen, veel te veel net niet spelers halen in plaats van vindingrijker scouten en inkopen.

Ik kan er niet bij dat de beleidsmakers + de Boer na vorig seizoen niet in wilden zien dat je met wat je had en wat er nu bijgekomen is eerder zwakker dan beter bent geworden. Is het nou zo ingewikkeld om een beter netwerk te creëren zodat je niet doorlopend tussen de 5 en 7 miljoen aan AZ en Heerenveen hoeft te betalen? Ik bedoel, die hele rij AZ’ers, wie was er nou een echte aanwinst? Geldt ook voor al die Groningen, Twente, Heerenveen spelers (Suarez en Huntelaar uitgezonderd).

Maar wat ze dit jaar gehaald hebben… Het was niet voor niks dat ik voor Rapid uit al vrijwel zeker wist dat het helemaal niks zou worden. In plaats van beter (wat me dunkt nogal duidelijk nodig was na het ongenadig slechte zaadvoetbal wat ze 90% van 2015 speelden) zijn we zowaar nog gewoon iets zwakker geworden.

Gaan we met een centraal duo wat elke wedstrijd beginnersfouten maakt het nieuwe seizoen in en heeft dat halfslachtige beleid ons al de groepsfase van de CL gekost. Had je je echt versterkt had je een goeie kans gehad het te redden nu je niet de nrs 3 of 4 van Spanje, Duitsland, Engeland of Italië had getroffen, had je een veel grotere kans op de titel gehad nu PSV een paar van zijn belangrijkste spelers kwijt is en dus een grotere kans op de groepsfase CL voor volgend jaar als je in de voorronde waarschijnlijk wel een ploeg uit de grote landen treft.

Nu doen ze de titel gewoon kado aan PSV die gewoon een stabielere selectie hebben met veel meer balans dan Ajax.
Dus de Boer (die Ajax nog steeds vooral angstig dwangbuizenvoetbal laat spelen wat zich uit in nauwelijks kansen en vooral tikkies breed en 0,0 individuele actie) mag met die suffe inkopers plaats maken voor mensen met meer inzicht. Mensen die wel zien dat er toch echt wat (meer) bij moet dan de grauwe middelmaat die ze nu gehaald hebben na een dramatisch slecht seizoen.

Amen.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Ajax, Voetbal. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Ajax misère

  1. Peer zegt:

    normaliter no reply op voetjeblabla (meer) maar dit gelezen hebbende toch een ietsepiets :
    – het inkoopbeleid bij sommige clubs : daar heeft Abu een zwaar goed punt , want als ik kijk naar mijn cluppie is het gewoon weer dikke vette middelmaat. fact. dat Eindhoven een meer toekomstige blik
    heeft blijkt wel. bie Ajax hou ik dat niet zo bij (excuus Abu) maar die hebben toch vaak prima jeugd?! en ook ; de nwe spelers zijn dan ook vaak gekocht voor onze mini comp en NIET even verder kijken voor eventuele Europeese escapades! fact2. daar schort ’t em dan ook aan denk ik , (eventueel) landskampioen worden en daarna zien we wel….?!! fout beleid ; schiet niet op. je blijft hangen in je eigen modderpoel. is prima hoor…..als je daar tevrden mee bent/blijft.

    enfin, even int kort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.