Amateurvoetbal Rules Bekert: VV Groningen (3C) – ’t Fean’58 (2I)

Een spannend middagje bekervoetbal, dat beloofde het te worden vanmiddag op sportpark Het Noorden. Vier clubs met 3 punten uit de eerste twee wedstrijden, dat was de situatie na de verrassende uitslagen van dinsdag. Toen verloren favorieten ’t Fean’58 en VV Groningen beide van een club die een klasse lager speelt. Doordat ’t Fean drie dagen eerder met 9-1 van Amicitia had gewonnen hadden zij de beste papieren. Winst zou een plek in de volgende ronde betekenen. VV Groningen was bij winst afhankelijk van wat Rottevalle uit tegen Amicitia zou doen en moest dan hopen dat Rottevalle niet te dik zou winnen. Zou VVG-’t Fean gelijk eindigen dan was de winnaar bij Amicitia-Rottevalle door.

Het vertrouwen bij VVG trainer Gert Haak was vooraf niet groot: “We missen een stuk of acht  spelers, waaronder redelijk wat basisspelers. Schorsingen (Tim Rosema en Jaimie Walstra), blessures, ‘weekendje weg’, ziekte en een afzwemmende dochter van één der VVG’ers zorgden voor een verzwakt VV Groningen. Vooral de voorhoede was met linksback Aksa Kalswe als rechtsbuiten en centrale verdediger Merlijn Harsema in de spits alternatief te noemen. Verder was VVG nog versterkt met twee veertigers, Carlos Vijfschaft en Jackie Venema.
Zonder Johnny Meter, Tim Rosema, the Walstra brothers, Giovanni Salvo, Lucien Kloetstra, Antonie Simonides, Hilco van Leeuwen en Martin Kamstra was Gert Haak “al blij als we het qua nederlaag een beetje binnen de perken houden”.  Nou is ’t Fean ook geen wonderploeg, ze verloren niet voor niks dinsdag nog met 2-1 van derde klasser Rottevalle, maar schijnbaar had Gert Haak vooral de 9-1 tegen Amicitia in gedachten.
vvgitfHoe dan ook, VV Groningen deed voor rust niks voor ’t Fean onder. Na een wat voorzichtige openingsfase nam het vertrouwen bij VVG zienderogen toe en nam het langzaam maar zeker de regie in handen. ’t Fean’58 liet voor rust geen moment zien dat ze tweede klasse spelen, ze speelden een zeer matige eerste helft. Het was dan ook nauwelijks een verrassing dat het samenraapsel van VVG op voorsprong kwam. De sterk spelende Carlos Vijfschaft haalde de achterlijn en gaf een prima voorzet die bij de tweede paal door Erik Lourens binnen werd getikt, 1-0. ’t Fean mocht eigenlijk blij zijn dat het met die stand aan de thee kon, zo raakte Vijfschaft namens VVG nog de lat en waren er nog wel wat kansjes op meer voor VVG.

Na rust drong ’t Fean’58 wel aan, drukte VVG terug en kreeg kansen. De paal werd geraakt en voor open goal werd een rebound  gemist, om de twee grootste kansen te noemen. De 1-1 hing in de lucht. Zonder de gewisselde Vijfschaft leek het overleg en de rust een beetje uit het VVG spel verdwenen. Uiteindelijk viel na een klein kwartier dan ook de gelijkmaker. Een voorzet die ongelukkig tegen de arm van een VVG’er kwam leverde ’t Fean’58 een makkelijk gegeven penalty op. Andre van der Molen nam hem en passeerde Ivan Landlust, 1-1.

Het spel bij VVG werd wat chaotischer en de controle van voor de rust was weg. Maar ’t Fean’58 bleef te zwak spelen om de VVG’ers echt in problemen te brengen. VVG voetbalde zich in het laatste kwartier dan ook weer onder de druk vandaan en ging alsnog voor de winst.

In de 85′ minuut tructe Jasper Ludema zich richting achterlijn, gaf de bal uitstekend voor en daar stond de van iele rechtsback/linksbuiten in een kopsterke spits getransformeerde Aksanti Kalswe om hem als een volleerd spits van zijn hoofd te laten glijden en de 2-1 binnen te koppen.

Een hectische slotfase bleef uit omdat ’t Fean’58 ook in de laatste minuten niet tot beter spel kwam. Het is voor de Friezen te hopen dat ze niet in deze vorm de competitie in gaan, want dan gaan ze een zwaar seizoen tegemoet.
VV Groningen boekte een zege die vooral op vechtlust en inzet tot stand kwam, met een ploeg vol invallers bovendien, maar uiteindelijk gewoon een verdiende zege.

Toen was het wachten op de uitslag bij (om 15.00 begonnen dus nog bezig) Amicitia-Rottevalle. De gasten hadden minimaal een 4-1 zege nodig om door te bekeren. Die bleek er niet gekomen te zijn, sterker nog, vierde klasser Amicitia bleek met 2-0 gewonnen te hebben. En zo stonden ze vanmiddag ondanks een 9-1 nederlaag in de eerste wedstrijd zelfs virtueel een tijdje op plek 1 in deze groep. Tot Aksa ‘Superspits’ Kalswe aan dat sprookje een eind maakte met zijn treffer waarmee hij VVG naar de KO fase in de beker kopte.

eindstandVolgende week begint de competitie, dan gelijk een topper, VV Groningen tegen Appingedam. Op twee geschorsten na (en misschien nog een blessure) is VVG dan weer compleet.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Amateurvoetbal Rules, Voetbal en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.