Amateurvoetbal Rules Groen Geel – Viboa (1E)


Een degradatiekraker in 1E! Groen Geel is een carnavalsvereniging met veel (oud) topamateurs die in no time van de vijfde naar de eerste klasse zijn gepromoveerd. Presteren behoorlijk onder hun kunnen omdat het feest achteraf belangrijker is en hebben pas 1 punt en schijnen een heel slechte conditie te hebben.
Viboa doet het ook niet best, ze staan 3 punten en twee plekken boven Groen Geel. De enige zege boekten ze tegen een Stad Groninger club, PKC’83 werd een maand geleden met 4-1 verslagen. De laatste zege van Groen Geel dateert van 9 mei, toen werd Loppersum met 6-0 verslagen en werd Groen Geel kampioen in 2J.

Beide clubs zullen naar dit duel toegeleefd hebben met het gevoel dat als er een kans was om weer eens te winnen dat vanmiddag moest gebeuren.

ggvibDe openingsfase was voor Viboa, ze zetten Groen Geel gelijk vast op eigen helft. Het was toch Groen Geel wat de score al vlot opende. In de negende minuut kwam Matthijs Eppinga vrij voor de keeper, die redde in eerste instantie maar toen de bal opnieuw voorgezet werd was het alsnog raak, van een meter of 15 werd de bal in het doel gepoeierd, 1-0 en eindelijk eens een meevallertje voor Groen Geel. Op voorsprong uit de eerste kans!

Het spelbeeld veranderde niet, Viboa had de bal en het spel speelde zich vooral op de Groen Gele helft af. Viboa slaagde er niet vaak in voor gevaar te zorgen en moest bij counters van Groen Geel oppassen dat het niet ook nog met 2-0 achterkwam.
Grootste kans, zeg maar gerust een onmisbare, was voor Arvin Knol in de 33′ minuut. Nadat een medespeler er met uiterste inspanning in slaagde de bal binnen te houden en voor te zetten hoefde Knol alleen nog raak te schieten op een meter van een open doel. In plaats van gedecideerd raak te knallen liet Knol de bal slapjes van zijn schoen glijden waardoor Groen Geel defensie nog redding kon brengen door de bal te blokken. 

Een minuut of vijf voor rust maakte Matthijs Eppinga op de rand van het Viboa strafschopgebied een onnodige en te harde overtreding, het leverde hem geel op. Het was zijn  tweede, en dus kon Eppinga inrukken en moest Groen Geel met 10 man verder. Groen Geel trok de voorsprong mee de kleedkamer in en kon daar de tactiek voor de tweede helft bepalen.

Erg vindingrijk was die tactiek niet. Massaal verdedigen, hopen op een uitval en aanvallend he-le-maal niets meer brengen. De bal vooral wild naar voren trappen en zo het balbezit telkens vrij vlot aan Viboa gunnen Oftewel: het onheil over jezelf afroepen.

Gelukkig voor Groen Geel had Viboa ook geen idee hoe ze het aan moesten pakken. Of beter gezegd, het plan van aanpak van Viboa bestond uit opportunisme, alles hoog richting de zestien of de flanken gooien. Daarmee speelden ze Groen Geel in de kaart, die konden de hoge ballen lang aan zien komen en vrij simpel opruimen. Toch leverde het Viboa een paar kansen op. Maar die waren niet aan Arvin Knol besteed. Die had zijn middag niet en had na een uur pech toen hij vrij voor de keeper de bovenkant lat trof. Hij liet zich een beetje opnaaien door de Groen Geel Side achter de goal die hem voortdurend uitjoelden na een opstootje eerder in de wedstrijd. Knol kreeg even later nog een mogelijkheid, maar in plaats van het overzicht te bewaren ramde hij in een poging de joelende menigte stil te krijgen de bal wild over en naast.

Viboa wist waarschijnlijk ook dat de conditie bij Groen Geel niet best is en dat het met een man minder helemaal zwaar ging worden voor de rode lantaarndrager. Het bleef de defensie van Groen Geel onder druk zetten en zag in de 77′ minuut het licht. Een combinatie door het centrum van de Groen Geel defensie, over de grond, leidde tot een vrije schietkans voor Marcel Pannekoek en die schoot de bal keurig in de hoek, 1-1.

Murphy’s Law denderde door de Groen Gele hoofden. Viboa rook bloed, hier met minder dan een overwinning vandaan gaan zou duur en dom puntverlies betekenen. Dus zette Viboa nog eens aan. Eén der Viboa aanvallers ging het strafschopgebied binnen, zocht kappend ruimte om te schieten en werd door een onbesuisde Groen Gele onderuit geschopt. 100% strafschop, vier minuten voor tijd. Die werd door Marcel Pannekoek onberispelijk binnen geschoten, 1-2.

Groen Geel probeerde nog iets van een slotoffensief in te zetten, maar veel gevaar wist het niet te stichten in de overgebleven tijd. Ook vijf minuten blessuretijd leverde niks op, sterker nog, Viboa had in de slotfase de beste kansen. Gescoord werd er niet meer waardoor Viboa ondanks het veldoverwicht de handjes dicht mocht knijpen dat het met drie punten terug naar Winsum keert, want het was lange tijd niet best wat de Viboa’ers bedachten. En zo eindigde een slechte maar vermakelijke degradatiekraker op Corpus den Hoorn.

Groen Geel toonde eens te meer aan dat ze op deze manier helemaal niets in de eerste klasse te zoeken hebben. Armzalig, ideeënloos en slecht uitgevoerd catenaccio spelen in een thuiswedstrijd tegen een andere ploeg die in degradatiezorgen verkeerd en door de slechte conditie in het slot de zege nog weg geven ook. Het is geen wonder dat Groen Geel maar 1 punt heeft, pas zeven keer scoorde en al 32 tegentreffers heeft. Er moet heel wat gebeuren wil Groen Geel niet als lachertje van het jaar volledig roemloos degraderen.

 

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Amateurvoetbal Rules, Voetbal en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.