Abu leest Stad in Brand – Garth Risk Hallberg

Na drie weken en bijna 1100 paginas klaar (letterlijk) met Stad in Brand. Niet geheel positief over…

Het speelt in 1976/77, onderwerp is onder andere de punktijd, personages: Een punkjongen en een punkmeisje, een punker/schilder/ die van rijke afkomst is, in een band speelde, homosexueel is en junk (ja inderdaad, toe maar) en zijn Afro American boyfriend, een mislukte schrijver die les geeft op een meisjesschool. Verder de junkhomoschilders zus, zijn vader, zijn zwager, de stiefmoeder en haar broer.
Dan nog een journalist, een rechercheur, een groepje anarchistische pyromane bommenleggers en nog een paar andere personages die een minder grote rol spelen.
Het punkmeisje wordt in het eerste deel van het boek overhoop geschoten.

cityOudejaarsavond 1976, vlak voor middernacht. New York staat op scherp. Te midden van het vuurwerkspektakel klinkt vanuit Central Park een pistoolschot. En dan nog een. De zoektocht naar de dader brengt een aantal onvergetelijke personages bij elkaar, uit allerlei uithoeken van de stad: Regan en William Hamilton-Sweeney, de gebrouilleerde erfgenamen van een van de grootste fortuinen van de stad; Keith en Mercer, de mannen die hen, in voor- en tegenspoed, liefhebben; Charlie en Samantha, twee tieners uit de voorsteden, aangetrokken door de New Yorkse punkscene; een obsessieve journalist; diens idealistische buurvrouw en de rechercheur die probeert te achterhalen wie van hen mogelijk betrokken is geweest bij het schietincident. Al deze levens zijn met elkaar verbonden. Wanneer het licht uitvalt tijdens de beruchte black-out van 13 juli 1977, worden al deze levens voorgoed veranderd.

Het verhaal begint goed, de introductie van de hoofdpersonages en de allesbepalende gebeurtenis die dat deel afsluit zijn veelbelovend. Het tweede deel gaan we terug in de tijd en lees je meer over de achtergronden van de hoofdpersonages. Voor mijn gevoel herhaalt zich dat in nog een paar van de 5 delen waaruit het boek is opgebouwd en gaat het dan ten onder aan de enorme uitgesmeerdheid van het wat mij betreft niet eens zo geweldige-want zich nauwelijks nog echt ontwikkelende, je lijkt alleen maar nóg meer achtergronden te krijgen- verhaal. Ik was dan ook blij dat ik het boek uit had.

Op het moment dat het licht uit gaat en het boek zijn eindsprint inzet lijkt het zich te gaan herpakken en lijkt er een mooie finale aan te komen, maar ook dan kakt het weer in en daarnaast raakte ik door het voortdurende wisselen van perspectief bij wijlen de draad kwijt.

Dan zijn er nog de intermezzos na elk deel. Door één der hoofdpersonen geschreven. Een journalistiek stuk, een punkzine en nog meer van zulks. Ik vond het idee leuk, maar eigenlijk weinig tot niets toevoegen.

Eindoordeel:
Veel te dik, veel te veel, veel te lang, bij vlagen saai. Veel meer van verwacht.

Advertenties

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Abu leest Stad in Brand – Garth Risk Hallberg

  1. Pingback: Abu leest……Ter Voorbereiding op het Volgende Leven – Atticus Lish | Abubakari de Vries' Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.