Abubakari leest Wie Storm Zaait – TC Boyle

Toen ik op boekmeter de synopsis  van The Harder they Come (Wie Storm Zaait) las was ik gelijk erg benieuwd. Het boek moest toen eerst nog vertaald worden én in de biep komen te liggen, dus duurde het wachten van februari tot eind november. Gelukkig waren er nog wel wat boeken die ik nog niet gelezen had, dus heb ik eerst een zwikje andere boeken gelezen.

Wie Storm Zaait – TC Boyle
9200000040653544Hoofdpersoon in het boek is Adam. Hij is de zoon van  gepensioneerd schoolhoofd en Vietnam veteraan Sten Stensen. Die in het eerste hoofdstuk tijdens een cruise in Costa Rica een overvaller met zijn blote handen vermoord. Gewoon, omdat hij zich ergerde.
Zijn zoon Adam ergert zich ook. En niet te kort. Hij is een misantroop die maar één held heeft, John Colter. Dat was een die hard ontdekkingsreiziger die in de barre natuur overleefde, een mountain man/pelsjager die maanden in de wildernis doorbracht (en die trouwens ook echt bestaan heeft, hij leefde van 1774 tot 1813 en is een Amerikaanse legende). Adam is niet alleen een mensenhater, hij is ook nog uiterst paranoïa en psychotisch. Een zwijgzaam type die denkt dat al zijn vijanden Chinese aliens zijn.

Als Adam staat te liften krijgt hij een lift van Sara. Die is ook behoorlijk leip. Ze aanvaard geen autoriteit en werkt zich met haar houding regelmatig in de nesten. Als Adam bij haar in de auto zit zegt hij vrijwel niks, toch vallen de twee weirdo’s voor elkaar. Sara is veertig, Adam 25. Sara merkt wel dat Adam een tikkie bizar is. Al binnen een paar minuten nadat zij hem een lift geeft schrikt ze zich halfdood als Adam, als hij een passerende politieauto in het vizier krijgt, het raampje opendraait en zo hard hij kan, beide middelvingers opstekend, op de top van zijn longen verwensingen schreeuwt. Maar goed, Sara heeft zelf ook een hekel aan de politie. Ze vindt hem vooral erg cool, die gespierde zwijgzame anti autoritaire sexmachine.

Als Adam uit het huis van zijn overleden oma moet omdat zijn ouders dat huis hebben verkocht vlucht hij-nadat hij zich eerst nog eens flink misdraagt- de wildernis in. Met een nachtkijker en wat wapens. Hij heeft daar een papaverveld, voor eigen gebruik en ook om wat geld mee te verdienen, en houdt zich schuil voor de mensheid in twee zelfgebouwde kampementen.

Adam ziet achter elke boom een vijand en schiet op alles wat beweegt. En dus loopt het al vlot uit de klauw. Hetgeen een klopjacht ontketend.
Maar Wild Man Adam is in de wildernis beter thuis dan al die “sukkels” van de politie.

Voordat de klopjacht los gaat heeft Boyle de levens van zowel Adam, zijn ouders, Sara en de mensen uit hun omgeving treffend en met in sarcasme gedrenkte zwarte humor beschreven en dat alles vormt de opmaat voor de gebeurtenissen waarin de doorgedraaide Adam een tragische hoofdrol speelt.

Een vol vaart verteld verhaal, met zwarte humor, moord en doodslag, excentrieke personages en spanning. Ook de lotgevallen van John Colter komen voorbij. Die ontvlucht onder andere op bewonderenswaardige wijze aan de klauwen van een paar honderd hysterische sadistische Blackfoot indianen die in bloederige martelingen hun specialiteit en grootste liefhebberij blijken te hebben.

Lees ik net dat het op ware feiten gebaseerd is(!)…
Wie storm zaait is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, dat van Aaron Bassler, die in 2011 meer dan een maand lang het doelwit was van een grootse klopjacht in Californië.

Ik had er veel van verwacht en werd niet teleurgesteld, te gek boek!
Het nummer waar ik bij dit boek aan moest denken is A Child and his Lawnmower.
“You know some people dont take no shit’,
Maybe if they did, they had half a brain left…”

 

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Muziek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.