Abubakari las… Pinkeltje (waarom Pinkeltje zo’n ontzettende klootzak is!)

Op Boekmeter kwam ik een discussie tegen over Pinkeltje. Die rookte een pijpje en een voorleesoma vond dat Pinkeltje anno 2015 niet meer kan omdat het roken verheerlijkt werd. Tsja, ik vind dat wel wat meevallen, maar daar gaat het in dit geval niet om. Maar goed, een diepe wond werd open gereten, de eerste keer dat ik verraden werd kwam weer boven. Read & weep.

9726Pinkeltje. Breek me de bek niet open zou ik zeggen. Wat een rotzak. Ik weet het nog best, 1975, ik was zes. Ik las en/of werd voorgelezen uit Pinkeltje en het grote huis.
Een pageturner annex thriller voor vijf a zes jarigen. Kolossale spinnen dreigden Pinkeltje op te vreten of hij had zichzelf vastgelijmd aan de tafel en dreigde door de vader en de moeder in het grote huis ontdekt te worden. Mijn god, je lag er ’s Nachts gewoon wakker van. De volgende dag bleek er dan altijd wel een toffe vriend in de vorm van Wiebelstaartje of Langstaart of Wipneusje te zijn die redding bracht en dan kon ik weer opgelucht adem halen en de rode vlekken van spanning trokken geleidelijk weer weg.

Zo ging dat het hele boek zo’n beetje door, best okay, dus dacht Mabubakari, we kopen ons Abu’tje nog een Pinkeltje boek. Had ze dat maar nooit gedaan.

8001Ene Pinkelotje werd geintroduceerd. Een smerige feeks die Pinkeltje uit het grote huis bij zijn lieve fijne dierenvrienden weg probeerde te lokken, ze wilde hem mee naar Pinkeltjesland nemen. Ik dacht nog dat Pinkeltje zijn vrienden-die hem dus talloze keren het leven hadden gered, denk er om he!- NOOIT in de steek zou laten. Ha, die zou gewoon tegen Pinkelotje zeggen “kom jij hier maar wonen, ik ga hier echt niet weg”!

Nou, mooi niet dus. De ondankbare. Wiebelstaartje huilen, de muisjes huilen, de kat huilen, zelfs Zilverdraadje, de vermaledijde vogelspin, moest huilen. En ik dus ook. En dat niet alleen van verdriet om het nakende afscheid en uit medelijden met die huilende dieren. Nee, ik huilde ook van WOEDE! Ik was nog nooit zo ongelooflijk kwaad geweest. Hoe kun je in godsnaam je goede vrienden in de steek laten voor die Rotpinkelotje!? En naar dat stomme Pinkeltjesland vertrekken?
Na alles wat die lieve dieren voor je gedaan hadden. En ondanks dat ze allemaal tranen met tuiten huilden.

Huilend van boosheid en woest vanwege het verraad waar een toffe hond als Wiebelstaartje kapot aan dreigde te gaan schreeuwde ik dat ik dat ROTBOEK niet meer hoefde. Ik ben er dagen kapot van geweest wat daar gebeurde. Door iemand waarmee je volop en intens meegeleefd hebt, door zo iemand zó verraden worden, ik zit nu nog te sidderen van woede en voel de tranen weer opwellen.
Wat een egoïst, die Pinkeltje. En dan zwijg ik maar beter over mijn gedachten over die Pinkelotje, er lezen hier misschien kleintjes mee, dus ik zeg daar liever niks over. Maar Eva Braun is er niks bij, bij die Pinkelotje.

Mijn moeder wilde het boek wel voor me ruilen, regelde ze wel een ander boek waarin Pinkeltje nog gewoon in het grote huis woonde. Ha. Mooi niet. Voor mij had Pinkeltje afgedaan, voor altijd.
De smeerlap. Zijn vriendjes huilend achter te laten. Die dieren waren ontroostbaar. Trok ie zich niks van aan. Nee hoor, meneer peerde hem liever snel. Beetje krokodillentranen huilend en weg was ie. Met Pinkelotje. Ongelooflijk. Wát een mispunt!

Jaaaaren later. Het noodlot. Mijn dochter kwam aanzetten met een boek van Pinkeltje. Ik werd achtereenvolgens lijkbleek, vuurrood en begon hevig te zweten. Maar goed, niks laten merken natuurlijk, gewoon voor gaan lezen. Ik ben een ijskoude wat dat betreft.

Ik begon te lezen en al na een bladzijde of tien dacht ik “wat een waardeloos geschreven boek is dit eigenlijk”. En ook mijn dochter, gewend aan en verwend met grootmeesters als Annie MG Schmidt, Astrid Lindgren, Paul Biegel, Roald Dahl en co vond er geen snars aan. Godzijdank niet. Stel, ze vond het geweldig, nou, dan kom je dus ooit op het punt dat Pinkelotje haar intrede doet.
ik moet er niet aan denken.

Maar goed, on topic. Bij ons thuis was een pijprokende kabouter geen reden tot fronsende wenkbrauwen of “hier moeten we iets uitleggen”. Een kabouter heeft een baard, een kruiwagen, kan goed pannenkoeken bakken en rookt wel eens een pijpje. Niks bijzonders. En dan is het dus niet zo dat ik (nog) rook. Of wie dan ook bij ons thuis. Roken is vies, maar cowboys, kabouters en indianen roken. Net zoals er wel eens een oom is die rookt, of een buurman. Mijn kinderen raken echt niet in de war van rokende kabouters. En gaan later ook geen pijpje met wiet of hash roken omdat Pinkeltje dat ook deed. Of crack, zoals die onbetrouwbare Pinkelotje dat ongetwijfeld deed.

Al denk ik dus dat pijpjes roken niet het ergste is wat die blauwe puntmuts geflikt heeft. Kijk nou eens naar dat plaatje, je zou het toch nooit van hem verwachten dat hij zijn vrienden een paar boeken later gewoon in de steek laat omdat hij het ergens anders toevallig beter kan krijgen?
Maar bekijk de cover van Pinkeltje in het Grote Huis eens met de kennis van nu.

9726Zie hem daar staan lachen, de huichelaar. Die staat die arme beestjes daar gewoon uit te lachen. Die weet al, zodra er een lekker pinkelwijfje langskomt is deze pinkel vertrokken, So Long Suckers.
Schaamteloos. Ik ben nooit voor boekverbranding, maar voor deze vieze vuile verrader zou ik graag een uitzondering maken.

Dit nummer gaat over Pinkeltje, geschreven door Wiebelstaartje (dat is dus die langharige teckel)
I Always thought you were my friend, but it seems that in the end you’re a backstabbing fool.
I Always trusted you with me, but your a pinkel of deceit, BETRAYAL!

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.