Abubakari leest ZES DAGEN-RYAN GATTIS

Op 29 april 1992 om 15.15 uur spreekt een jury in Los Angeles twee agenten vrij van de aanklacht van excessief geweld tegen Rodney King. Minder dan twee uur later staat de stad, toch al een kruidvat van rassenhaat, in brand. Wat volgt is een orgie van rellen en geweld die zes dagen aanhoudt. Er vallen zestig doden. Maar wat weinigen weten is dat terwijl de stad brandt, gangs hun kans schoon zien om elkaar ongestoord te lijf te gaan. Daarbij wordt een onbekend aantal mensen vermoord.

Ryan Gattis zoomt in op de levens van een groot aantal mensen die in de wijk Lynwood in South Central LA wonen en beschrijft wat er met ze gebeurd tijdens die zes dagen dat LA op zijn kop stond gedurende de Rodney King riots. De rode draad wordt gevormd door een gebeurtenis waarmee het boek opent, de sadistische en brute wraakmoord op de broer van een losgeslagen bendelid. Die broer zit zelf niet bij een gang en is dus een onschuldig slachtoffer. Die moord lokt een keten van wraak uit.

Elk hoofdstuk is in de ik vorm geschreven en heeft een andere hoofdpersoon die telkens een stukje verder in de tijd zijn of haar verhaal doet. Zo ontstaat een mozaïek vertelling rondom de gevolgen van de moord op een onschuldige jongeman, een moord die invloed heeft op het leven van heel veel personages.

Van bendeleden tot dealers, van een jong hoertje tot familieleden, buurtgenoten, een verpleegster, een brandweerman, een speciaal team van de politie dat zijn eigen bikkelharde manier van optreden heeft en rivaliserende bendeleden, allemaal doen ze hun verhaal, hetgeen deel uitmaakt van het grotere geheel. Een verhaal van wraak, mislukte vergeldingen, brandstichting, graffiti, moord, drugs en vandalisme.Met personen die de hoofdrol in de moorden spelen maar ook met personen die er zijdelings mee te maken en in de maalstroom van bloed en geweld vermalen worden.

 

Waar het vergelijkbare Een korte geschiedenis van zeven moorden over de mislukte aanslag op Bob Marley en een groep Jamaicaanse gangsters verzuipt in chaos en veel te lang door gaat blijft Ryan Gattis 425 paginas to the point in een spannend boek wat bovendien een schokkend beeld geeft van de jungle vol moord en doodslag, drugs en krankzinnigheid die South Central LA is voor de kansarme jongeren die de pech hebben er geboren te worden.

Absolute aanrader, geweldig boek wat zich zeer vlot laat lezen. Ryan Gattis heeft veel mensen geinterviewd over de zes dagen dat LA op zijn kop stond en dat is te merken.

Advertenties

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Muziek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s