Abubakari leest… De Zomer die alles deed smelten – Tiffany McDaniel

Een boek wat ik toegestuurd kreeg dankzij boekensite Hebban waar ik me aanmeldde voor de leesclub van dit boek.

51l7qyqk62l

In de zomer van 1984 plaatst de vader van Fielding Bliss een advertentie in de lokale krant waarin hij de duivel uitnodigt naar zijn stadje, Breathed, Ohio te komen.
Korte tijd later ontmoet Fielding een new kid in town. Het is Sal, 13 jaar en neger, die beweert de duivel te zijn. Waar hij vandaan komt weet niemand, voor een duivel is het echter best een lief kind en de familie Bliss besluit hem te adopteren.

Na een paar ongelukken waar Sal bij in de buurt is gaat het rond in het stadje, dat jongetje is the root of all evil, hij is de duivel. De gekte neemt bezit van het stadje en wordt aangewakkerd door een waanzinnige liliputter. Die in zwarten de duivel ziet omdat hij een traumatische ervaring heeft waarin een neger de hoofdrol speelt.

De kern van het verhaal is echter niet de gekte die ontstaat. Het gaat vooral over de ellende die de familie Bliss voor zijn kiezen krijgt. De dood trekt diepe sporen en zelfverwijt hangt als een donkere wolk boven het gezin. Een donkere wolk in een verder blauwe hemel, want het verhaal speelt zich af in een bloedhete zomer.

Sommige delen van het boek spelen zich 71 jaar later af als de dan 84 jarige Fielding Bliss terugkijkt op zijn leven en je glimpen krijgt van hoe hij nu leeft. Als een verbitterde gebroken eenzame man.

1460410454009Tiffany McDaniel heeft een stadje gecreeërd vol rare kwasten. Allemaal hebben ze wel een bizarre gewoonte voortkomend uit trauma’s die in de loop van het boek beschreven worden. Of hebben ze andere eigenaardigheden. Grand, Fieldings oudere broer, doorspekt zijn vocabulaire met Russische woorden. Moeder Bliss gaat niet meer naar buiten, ze is bang voor regen. Liliputter Elohim dekt de tafel en doet de was voor zijn overleden vriendin.
Dresden, de grote liefde van Sal, heeft maar één been.

Wie van boeken houdt waarin alles toch nog goed komt moet dit boek niet gaan lezen. In een helse apotheose gaat het er heftig aan toe en is geen plaats voor een happy ending. Het is sowieso geen vrolijk stemmend boek, maar wel een geweldig boek.

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.