Abubakari leest… De Voorproever – Christopher Wilson

Youri treft het niet.  Hij is zes en driekwart jaar oud wanneer hij wordt aangereden door een melkwagen waarna hij een buiteling maakt en met zijn hoofd op de keien beland. Toen kwam er een tram aan die hem van achteren aanreed. Later wordt hij ook nog eens door de bliksem getroffen. Youri is taai en houdt er alleen een hersenbeschadiging en een lamme arm aan over.
Zes jaar later (het is 1953) woont Youri met zijn vader in de Opperstad (Moskou). Zijn moeder is naar een werkkamp gestuurd omdat ze subversieve gedachten had. Vader is dierenarts en werkt in de dierentuin. Op een dag worden vader en zoon opgehaald. De Vriendelijke Oom annex Josef Staalman (inderdaad, die met die snor) is onwel geworden en Staalman vertrouwt geen gewone dokters. Vader kan er ook weinig aan veranderen, Staalman heeft een beroerte gehad. Vader verdwijnt en Youri moet blijven, want Staalman vindt Youri wel een leuk joch in de ontwapenende eerlijkheid waar hij mee weg komt omdat grote mensen het vaak verwarren met onnozelheid.
Youri wordt voorproever voor Staalman.. Hij ontmoet de dubbelgangers van Staalman. En ook de hyena’s die azen op de macht nu Staalman ziek is en aan zijn laatste levensperiode begint. Youri leert de Vriendelijke Oom kennen als een onvoorspelbare gek met bizarre gedachten en gewoonten. Maar ach, hij is de minste niet en Youri vat toch een bepaalde genegenheid voor Staalman op. En die genegenheid is wederzijds.

Youri is een joch wat op alles antwoord met “O ja?” of “Echt waar?” waardoor volwassenen hem automatisch hun geheimen beginnen te vertellen. Ze denken dat Youri niet helemaal goed is, maar Youri is beter bij de pinken dan ze denken. Als Staalman sterft (op een manier die aardig overeenkomt met één van de theorieën die daarover rond gaat) komen de hyena’s tevoorschijn en kan de macht gegrepen worden. En ook daarin speelt Youri een rol, hij heeft een brief met diens politieke testament gekregen van Staalman, maar waar is die brief nou ook alweer?

Youri is de verteller in deze vrij interpretatie van de geschiedenis van de laatste weken van Josef Stalin in een mix van humor en gruwel. De verwondering van een ietwat naïef en innemend jongetje die door zijn veronderstelde geestelijke handicap van alles kan vragen aan de hooggeplaatsten. Die ineens in de hoogste kringen verkeert, vertelt over wat hem overkomt in een samenleving die gebukt gaat onder de gruwelen die Stalin tijdens zijn bewind aanricht. Maar eigenlijk zijn de echte slechteriken de mensen die Staalman omringen, waaronder Broechach, de grootste slechterik van het stel. Breekt hier een neus, knipt daar een vinger af, voor de goede zaak.

De ontknoping is verrassend, bizar, maar op een bepaalde manier niet eens ongeloofwaardig. Een schokkend én grappig boek, het is al knap dat dat kan. Bijzonder boek in de categorie ‘precies dik genoeg’ lees je in anderhalve nacht vlot uit en laat je achter met een glimlach en een traan. “De voorproever is een vlijmscherpe satire, verteld door een innemende jongen die tegen beter weten in weigert de hoop op te geven”aldus de achterflap. En zo is het maar net. Prima boek!

Over abubakaridevries

Misantropisch regenwoudbewoner
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.